Duurhuurdershypotheek: meer hypotheekopties als je hoge huur betaalt


Romy Veul door Romy Veul op 05-01-2024
131x gelezen
4 min.

Betaal je al jarenlang een flink bedrag aan huur? Dan is het krom dat je tegelijkertijd niet voldoende hypotheek kunt krijgen, omdat je “de maandlasten niet kunt dragen”. Om die kronkel op te lossen, was er een tijdje de duurhuurdershypotheek. Helaas is dit product nu niet meer beschikbaar. Eerder gingen hypotheekaanbieders bij de duurhuurdershypotheek soepeler om met de hypotheeknormen als je al minimaal drie jaar hoge huur betaalt. Inmiddels kun je deze hypotheekvorm dus helaas niet meer aanvragen.

duurhuurdershypotheek

Wat is een duurhuurdershypotheek?

De duurhuurdershypotheek werd in 2023 in het leven geroepen door een paar hypotheekaanbieders samen met onder andere NHG. Zij vonden het scheef dat veel Nederlanders elke maand een groot deel van hun salaris aan huur besteden, maar tegelijkertijd geen hypotheek kunnen krijgen met veel lagere maandlasten. Hun maximale hypotheek ligt te laag om voor een eigen woning in aanmerking te komen. Dat probleem wordt opgelost met een duurhuurdershypotheek.

De aangesloten hypotheekaanbieders spraken af om soepeler met de hypotheeknormen om te gaan als iemand een “duurhuurder” is. Je kon dan een hogere hypotheek afsluiten dan volgens de standaard normen het geval zou zijn.

De duurhuurdershypotheek is op dit moment niet meer aan te vragen. Helaas zijn de aanbieders hiermee gestopt.

Een startershypotheek is maatwerk

Een duurhuurdershypotheek is dan misschien geen optie meer. Maar er zijn wel andere extra mogelijkheden wanneer je als starter een huis koopt. Wie weet kun je alsnog een eerste woning kopen. Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over.

Wat is een duurhuurder?

Wat is een duurhuurder?

Je bent een duurhuurder als je maandelijks minstens één derde van je netto maandinkomen aan huur kwijt bent. Wellicht heb je wel interesse om een huis te kopen, maar kun je niet voldoende hypotheek krijgen. Dankzij een duurhuurdershypotheek zijn daar misschien alsnog opties voor.

Wie kon een duurhuurdershypotheek afsluiten?

Toen de duurhuurdershypotheek nog aan te vragen was, moest je hiervoor aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt, zoals gezegd, minimaal drie jaar minstens één derde van je netto-maandinkomen aan maandelijkse huur
  • Je hebt nooit betalingsproblemen gehad met de betaling van je huurlasten.
  • De maandlasten voor je toekomstige koopwoning zijn lager dan de totale maandlasten voor je huurwoning. Daarbij tellen niet alleen je hypotheeklasten mee, maar ook bijkomende maandlasten. Denk aan gemeentelijke belastingen en verzekeringen die je naast je hypotheek afsluit (zoals een overlijdensrisicoverzekering).
  • Je koopt een goed onderhouden woning.
  • Je hebt gunstige arbeidsmarktperspectieven.
  • Je hebt spaargeld en kunt aantonen dat je spaarsaldo stijgt of stabiel is.
  • Je hebt geen grote lening Een studieschuld is overigens geen probleem, maar wordt wel afgetrokken van je toetsbaar inkomen. Dit zorgt er dus voor dat je minder kunt lenen.

Was een duurhuurdershypotheek verantwoord?

De hypotheeknormen zijn er niet voor niets. Daarmee wil de staat voorkomen dat jij méér leent dan je kunt dragen. Maar voor duurhuurders pakte dit vaak scheef uit. Mensen die al jaren forse huur ophoesten, kunnen geen hypotheek krijgen van een paar honderd euro minder. Voor deze mensen is het soms juist verantwoord om een huis te kopen. Ze zijn daardoor minder kwijt per maand en investeren in een huis dat uiteindelijk van hen wordt. Bij huur betaal je elke maand, maar wordt de woning nooit jouw eigendom.

Om terug te komen op de vraag in de kop: ja, een duurhuurdershypotheek was verantwoord. Daar zorgt de hypotheekadviseur voor met wie je de hypotheek afsluit. De voorwaarden hierboven zijn bedoeld om jou te helpen aan een verantwoorde hypotheek. Daarnaast kijkt de adviseur gericht mee naar jouw wensen en situatie.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Aan een duurhuurdershypotheek kleven zowel voor- als nadelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Voordelen

  • Je kon met dit type hypotheek waarschijnlijk meer lenen, omdat voor soepelere leennormen gelden.
  • Je had meer hypotheekopties als je wel werk maar geen vast contract hebt. 
  • Je kon kiezen voor een duurhuurdershypotheek met NHG. Dat leverde je meer zekerheid en een rentekorting op.
  • De hypotheek was volledig op jou af te stemmen qua hypotheekvorm, rentevaste periode en andere voorwaarden.

Nadelen

Mogelijke nadelen van deze hypotheekconstructie zijn:

  • Er waren destijds maar een paar aanbieders die een duurhuurdershypotheek afsluiten. Het kon dus zijn dat je een hypotheek afsloot bij een aanbieder die niet de voordeligste uit de markt is.
  • De hypotheekaanvraag kostte meer tijd, omdat het om maatwerk gaat.
  • Je hypotheek verhogen of oversluiten kan complexer zijn als je dat in de toekomst wilt doen. Je krijgt dan te maken met de hypotheekregels zoals die op dat moment gelden.

Meer weten over jouw hypotheekopties?

Een duurhuurdershypotheek aanvragen is nu niet meer mogelijk. Maar als starter kun je misschien wel profiteren van een Starterslening, Nationale Hypotheek Garantie of andere opties. Ga er vrijblijvend over in gesprek met onze Hypotheekexperts. Die laten je gratis weten wat jouw mogelijkheden zijn voor een eerste koophuis. Maak een online afspraak.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7