Wonen en de coronacrisis: veelgestelde vragen


Wesley van den Ham door Wesley van den Ham op 19-11-2020
66x gelezen

De coronacrisis heeft impact op ons allemaal. Ook voor huiseigenaren heeft corona gevolgen, of je nu een koop- of een huurwoning hebt of op het punt staat te verhuizen. Van veel klanten krijgen wij prangende vragen. Hoe zit het met het (ver)kopen van een nieuwe woning in tijden van corona? Kun je nog woningen bezichtigen? En wat als je moeite hebt je hypotheek te betalen? Wij zetten de antwoorden op veelgestelde vragen over wonen en de coronacrisis voor je op een rij.

Stel achter laptop advies

Hypotheek aanvragen

Wat als ik door corona mijn hypotheekaanvraag niet rondkrijg?

Heb je voor de coronacrisis een hypotheek aangevraagd en gooit corona roet in het eten? Bijvoorbeeld omdat je je baan kwijt bent geraakt of andere inkomsten niet meer binnenkrijgt? Dan zou het kunnen zijn dat je je hypotheekaanvraag niet rond krijgt. Gelukkig worden de meeste huizen verkocht onder voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat de koop alleen doorgaat als je de financiering voor je woning rond krijgt. Is dat niet het geval? Dan kun je zonder boete van de aankoop van de woning af.

Let op: dit geldt alleen als je door problemen met de financiering het huis niet kunt kopen. Je kunt niet zonder reden van de aankoop van een huis afzien als je de koopakte al hebt getekend en de bedenktijd van 3 dagen voorbij is. Althans, dat kan wel. Je bent dan alleen verplicht om 10% van de koopsom als boete aan de verkoper te betalen.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor een nieuwe hypotheekaanvraag?

Je hypotheekaanvraag wordt beoordeeld op basis van je huidige situatie en toekomstverwachtingen. Je huidige inkomen is dus bepalend voor de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Heb je op dit moment een lager inkomen door corona of ben je je baan verloren? Dan heeft dit gevolgen voor een nieuwe hypotheekaanvraag. Onze hypotheekexperts zoeken graag voor je uit hoe dit precies zit in jouw geval.

Wat als ik als ondernemer een slecht jaar heb gehad door corona?

Voor veel ondernemers heeft corona financiële gevolgen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een slecht jaar hebt gehad. In principe kijkt de bank bij ondernemers naar hun inkomen in de afgelopen drie jaar, tenzij je inkomen in het laatste jaar een stuk lager uitviel dan in de eerdere jaren. In dat geval ziet de bank alleen je inkomsten uit het laatste jaar als jouw gemiddelde jaarinkomen.

Maar geen zorgen. Je kansen op een hypotheek zijn niet direct verkeken. Ook als je inkomen door corona is gedaald, heb je soms nog kansen. Factoren als spaargeld of het krijgen van overheidssteun vergroot je kansen. En heb je in deze periode creatieve kansen gepakt, bijvoorbeeld door een tijdelijke baan aan te nemen of door andere diensten aan te bieden? Dan kan ook dat je kansen op een hypotheek vergroten. Voor ondernemers die een hypotheek met NHG aanvragen, geldt dat zij een extra corona-vragenlijst moeten invullen over o.a. of je getroffen bent door de coronacrisis. De antwoorden op die vragen tellen mee bij de beoordeling van de aanvraag door de hypotheekverstrekker.

Betalingsproblemen hypotheek

Ik kan door corona mijn hypotheek niet meer betalen, wat moet ik doen?

Als je in de problemen komt of dreigt te komen met de betaling van je hypotheek, kun je het beste direct contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Ook een hypotheekadviseur inschakelen is een slimme zet. Die gaat samen met jou op zoek naar een passende oplossing.

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je een betaalpauze aanvragen. Je krijgt dan uitstel voor de betaling van een aantal keer je maandlasten. Je doet de gemiste betaling(en) op een later moment alsnog. En dat zonder extra rente of kosten. Informeer bij je hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden hiervoor.

Welke betaalregelingen zijn er voor ondernemers?

Voor veel ondernemers is de coronacrisis financieel gezien een lastige tijd. Ondernemers kunnen, net als anderen, onder bepaalde voorwaarden aanspraak doen op een betaalpauze. Daarnaast zijn er extra maatregelen voor ondernemers om financiële problemen te voorkomen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

  • Sommige banken hebben ondersteunende maatregelen genomen voor mkb’ers en zzp’ers, bijvoorbeeld dat je tijdelijk niet op je zakelijke lening hoeft af te lossen.
  • Ondernemers met betalingsproblemen kunnen tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Daardoor hoef je als ondernemer niet direct alle belasting te betalen.

Zelfstandig ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling bestaat uit inkomensondersteuning of een bedrijfskrediet om het voortbestaan van ondernemingen te beschermen.

Ik verwacht dat ik mijn baan kwijtraak. Hoe zit het dan met mijn hypotheek?

Als je verwacht je baan te verliezen door de coronacrisis, is het verstandig om contact op te nemen met je hypotheekadviseur. Geld (be)sparen of naar ander werk zoeken is natuurlijk een logische eerste stap, maar dit zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Het is daarom verstandig om met een adviseur samen te kijken of je afspraken met de hypotheekverstrekker kunt maken.

Hypotheek oversluiten

Hoe gaat de hypotheekrente zich ontwikkelen?

De ontwikkeling van de hypotheekrente is niet te voorspellen. Alleen al omdat de coronacrisis en de gevolgen ervan vrij onvoorspelbaar zijn. De hypotheekrente is nog altijd laag, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dat maakt het voor veel consumenten juist nu aantrekkelijk om een woning te kopen of hun hypotheek over te sluiten. Het is onzeker of de rentes na de crisis weer zullen stijgen of juist verder dalen. Dat hangt onder meer af van hoe lang deze crisissituatie nog duurt.

Feit blijft dat de hypotheekrentes nog steeds een stuk lager liggen dan een aantal jaar geleden. Als je zeker wilt zijn van lage maandlasten, dan zou dit dus weleens hét moment kunnen zijn om je hypotheek over te sluiten. Of om je in ieder geval in de opties daarvoor te verdiepen. Onze hypotheekexperts kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Is het verstandig om mijn hypotheek nu over te sluiten?

Een groot aantal Nederlanders sloot in 2020 zijn hypotheek over. Dat is natuurlijk niet voor niets. De hypotheekrente ligt op dit moment erg laag, terwijl onzeker is hoe de rente zich door de coronacrisis verder zal ontwikkelen. Door je hypotheek nu over te sluiten, weet je zeker dat je nog een tijdje van de huidige lage rentes kunt profiteren. Ook geeft dit je voor langere tijd zekerheid over je maandlasten.

Of je hypotheek oversluiten voor jou gunstig is, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt een rol hoeveel rente je op dit moment betaalt, wat je persoonlijke situatie is en wanneer je rentevaste periode afloopt. Het beste kun je dan ook bij een hypotheekadviseur informeren. Onze Hypotheekexperts kunnen je precies vertellen of je hypotheek oversluiten voor jou gunstig is.

Ik wil een nieuwe hypotheek afsluiten, kan dat tijdens corona?

Zeker weten! Bij Hypotheek.nl staan de Hypotheekexperts ook tijdens corona voor je klaar. Zij zijn gewend om digitaal en vanaf afstand (maar mét persoonlijke aandacht) te werken. Ze kunnen je dus tijdens corona net zo goed helpen bij de aanvraag van je hypotheek als anders. Mondkapjes zijn niet nodig, want wij doen alles via een videoverbinding.

Hoe kan ik met een hypotheekadviseur afspreken tijdens de coronacrisis?

Geen probleem. De Hypotheekexperts van Hypotheek.nl leggen digitaal contact met je op de manier die jij prettig vindt. Dat kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype, telefoon of videochat. Net wat jij fijn vindt. De coronacrisis staat dat niet in de weg. Ook zonder face-to-face-contact kun je prima een hypotheek afsluiten. Dat weten we bij Hypotheek.nl door onze ruime ervaring met adviesgesprekken op afstand als geen ander.

Huurwoningen

Kan ik bij een huurachterstand direct uit huis worden gezet?

Geen zorgen. Dat is gelukkig niet het geval als je een vast huurcontract hebt. In dat geval mag de verhuurder je pas uit je woning zetten na toestemming van de rechter. Het kan zijn dat je door de coronacrisis tijdelijk moeite hebt om je huurlasten te betalen. Daar ben je niet de enige in. Daarom is landelijk afgesproken dat er voorlopig geen huisuitzettingen plaatsvinden. Mensen mogen voorlopig niet hun huis gezet worden als de uitzetting het gevolg zou zijn van betalingsproblemen door corona.

Mijn tijdelijke huurcontract loopt binnenkort af, wat nu?

Als je een tijdelijk huurcontract hebt, dan loopt dat af op een vooraf afgesproken datum. Wel is de verhuurder verplicht om je daar minimaal 1-3 maanden vóór de einddatum aan te herinneren. Als dat niet gebeurt, dan wordt je contract automatisch omgezet in een ast contract.

Tijdens de coronacrisis kun je door de komst van een spoedwet tot 3 maanden verlenging krijgen van je tijdelijke huurcontract. Er vindt dus niet zomaar een huisuitzetting plaats. Door die wet kan je verhuurder het huurcontract verlengen zonder dat het meteen een vast huurcontract moet worden.

Als je huurcontract binnenkort afloopt, is dat misschien hét moment om je op een koopwoning te oriënteren. Het zou kunnen dat je flink kunt besparen op je maandlasten door niet meer te huren maar te kopen. Daarnaast heeft een woning kopen nog meer voordelen ten opzichte van huren. De hypotheekrente ligt op dit moment laag, terwijl de huurprijzen juist hoog liggen. Dat biedt mooie kansen voor huizenkopers! Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl vertelt je graag meer over jouw mogelijkheden voor een koopwoning.

Een woning kopen

Nu een woning kopen, is dat een goed idee?

Ja hoor. Ook tijdens de coronacrisis kun je een huis kopen of een huizenzoektocht starten. Ook een hypotheek krijgen hoeft geen probleem te zijn. Zeker als je een vaste baan of intentieverklaring of drie jaarcijfers als ondernemer kunt laten zien en een financiële buffer hebt. Een hypotheekexpert van Hypotheek.nl zoekt graag voor je uit wat jouw mogelijkheden voor een koopwoning zijn.

Kan ik nog steeds een woning bezichtigen?

Ja hoor. Corona staat de zoektocht naar jouw droomhuis niet in de weg. Makelaars werken gewoon door. Dit doen zij uiteraard volgens de maatregelen van het RIVM. Daardoor verlopen huisbezichtigingen wel iets anders dan anders. Zo mag je maar met maximaal 2 personen naar binnen, moet je 1,5 meter afstand houden en moet je een mondkapje dragen. Verder kun je een woning net zo goed bekijken als anders. Makelaars treffen extra maatregelen om besmetting te voorkomen. Zo worden de meeste woningen grondig schoongemaakt voordat je deze bezichtigt.

Verhuizen tijdens corona, kan dat wel?

Heb jij tijdens de coronatijd een verhuizing gepland staan? Geen zorgen. Gelukkig werken verhuisbedrijven nog steeds. Wel werken ze op een aangepaste manier. Zo komen verhuisbedrijven met een beperkt aantal verhuizers jouw kant op. Ook is het misschien niet mogelijk om als klant mee te rijden en gelden er extra hygiëne- en afstandsregels die passen bij de huidige RIVM-maatregelen.

Mijn nieuwbouwhuis wordt op dit moment gebouwd. Welke impact heeft corona daarop?

Heb je een woning gekocht die op dit moment wordt gebouwd? Dan kun je voor vragen het beste contact opnemen met de bouwbegeleider voor jouw woning. Informeer bij diegene of de coronacrisis gevolgen heeft voor de oplevering van je huis of voor andere afspraken die jullie hebben gemaakt.

Een woning verkopen

Ik wil mijn huis te koop zetten. Kan dat tijdens de coronacrisis?

Absoluut! Je huis verkopen kan ook tijdens de coronacrisis. Er is nog steeds een krapte op de woningmarkt, wat betekent dat er meer vraag naar huizen is dan aanbod. Daardoor worden veel woningen nog altijd heel snel verkocht. Het aantal bezichtigingen per woning was eind 2020 zelfs hoger dan in 2019.

Verder houden alle makelaars zich aan de voorschriften van het RIVM. Meer over je huis verkopen tijdens corona kun je lezen in dit artikel.

Worden er minder woningen verkocht door de coronacrisis?

Er worden nog steeds veel woningen verkocht en bezichtigd. De coronacrisis lijkt tot nu toe weinig impact te hebben op het aantal bezichtigingen en woningverkopen. Sterker nog, de krapte op de woningmarkt was eind 2020 juist groter dan ooit en het aantal bezichtigingen lager over heel 2020 hoger dan in 2019. Het is dus voor veel mensen juist een goede tijd om hun woning te verkopen.

Welke invloed heeft corona op de huizenmarkt op de lange termijn?

Wat de coronacrisis op de langere termijn doet met de huizenmarkt, is helaas lastig te voorspellen. Alleen al omdat onduidelijk is hoe lang deze situatie nog duurt. Op dit moment is er nog steeds sprake van grote krapte op de woningmarkt: de vraag naar woningen is groter dan het woningaanbod. Dat biedt goede kansen voor woningverkopers.

Het zou kunnen dat de coronacrisis op termijn grote financiële gevolgen heeft voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat is afhankelijk van hoe lang deze crisis duurt. Zo’n situatie kan betekenen dat consumenten minder financiële ruimte hebben om een huis te kopen. Ja, dat zou gevolgen hebben voor de huizenmarkt. Maar wat die gevolgen zijn en of dat scenario uitkomt, is nu nog onzeker. Zelfs voor de experts is dat koffiedik kijken.

Koopovereenkomst

Ik moet naar de notaris voor mijn koopcontract. Hoe gaat dat tijdens corona?

Dit soort belangrijke afspraken gaan nog steeds door bij de notaris. Natuurlijk neemt de notaris allerlei voorzorgsmaatregelen voor het tekenen van het koopcontract. Zo wordt er op een veilige manier en met afstand gewerkt. Dit alles om besmettingsgevaar te voorkomen. Verder zal de inspectie van de woning met maximaal 2 personen plaatsvinden en is de makelaar waarschijnlijk niet aanwezig bij de overdracht.

Overigens is het ook mogelijk om een volmacht te geven als de notaris je niet kan ontvangen of als je niet kunt komen (bijvoorbeeld doordat je corona hebt). Daarmee machtig je de notaris van tevoren om de overdracht namens jou te doen. Je kunt contact opnemen met de notaris om dit te regelen.

Ik kan niet verschijnen op de passeerdatum, is dat een probleem?

Als je bijvoorbeeld verkouden bent of koorts hebt op de dag van de passeerdatum, kun je niet naar de notarisafspraak gaan. Normaal gesproken zit je vast aan de passeerdatum die is afgesproken, maar speciaal vanwege de coronacrisis kun je aan koopcontracten een coronaclausule toevoegen. Deze coronaclausule moet dan wel al tijdens het opstellen in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Wat die clausule inhoudt, kun je hieronder lezen.

Wat houdt een coronaclausule in?

Speciaal voor de huidige situatie zijn zogenaamde coronaclausules in het leven geroepen. Deze clausules mag je in deze periode in je koopcontract opnemen. Deze clausules maken het tijdens de coronacrisis mogelijk om de koop of verkoop van een woning te ontbinden of op te schorten bij ernstige gezondheidssituatie (bij de koper of bij de verkoper). Met die clausule kan voor bepaalde medische redenen een uitzondering op de afspraken gemaakt worden. Zo is het op basis van die clausule in bepaalde situaties mogelijk om de passeerdatum te verplaatsen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8