Je huis verkopen tijdens corona


Wesley van den Ham door Wesley van den Ham op 23-12-2020
33x gelezen

“Je huis verkopen tijdens corona, kan dat wel?” Die vraag stelde een klant me laatst. Een terechte vraag. Maar wees gerust: gelukkig hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Er is ook tijdens de coronapandemie nog heel veel vraag naar woningen en bezichtigingen kunnen op gepaste afstand gewoon doorgaan. Hoe werkt je huis verkopen tijdens corona precies? Ik deel 5 tips.

Man en vrouw achter laptop bekijken opties

Je huis verkopen tijdens corona kan zeker nog!

De beslissing om je huis te verkopen maak je niet van de een op de andere dag. Je hebt er waarschijnlijk een goede reden voor. Samenwonen of gezinsuitbreiding bijvoorbeeld. Of misschien wil je simpelweg meer leefruimte of een tuin. Laat corona je in dat geval niet tegenhouden die stap te zetten.

Gelukkig kon ik deze klant dus geruststellen. Je woning verkopen tijdens corona is helemaal geen slecht idee. Ook volgens de branchevereniging van makelaars (NVM) kan het verkopen van huizen gewoon doorgaan (bekijk deze pagina voor meer info over de voorzorgsmaatregelen!).

Tip: Ben je benieuwd hoe je huis verkopen in zijn werk gaat? Bekijk dan ons uitgebreide stappenplan voor het verkopen van je huis.

Tip 1: Wees niet bang voor een gebrek aan kijkers

Laat je niet bang maken dat een huis verkopen nu niet lukt. Of dat je voor niets verse appeltaart voor je kijkers hebt gebakken. Een huis bezichtigen is namelijk nog steeds goed te doen. Natuurlijk zijn er wel wat extra veiligheidsregels. Bijvoorbeeld dat kijkers hun handen moeten desinfecteren, afstand houden en een mondkapje dragen. Ook mag er soms maar één persoon (naast de makelaar) mee naar binnen. Maar dat hoeft een succesvolle verkoop niet in de weg te zitten.

Volgens cijfers worden woningen op dit moment nog net zo snel verkocht als voor de coronacrisis. De vraag naar woningen is nog altijd groter dan het aanbod, waardoor de woningprijzen nog steeds op een heel hoog niveau liggen.

Ter illustratie: in november 2020 stonden bestaande koopwoningen te koop tegen een prijs van gemiddeld zo’n 8,9% meer dan in november 2019 (zie Centraal Bureau voor Statistiek). De woningprijzen lagen in november 2020 zelfs op het hoogste niveau ooit sinds het dieptepunt in juni 2013 (met een stijging van in totaal bijna 55%).

Tip 2: Schakel een digitale makelaar in

Wil je liever niet fysiek met je makelaar om tafel zitten? Ook dan zijn er creatieve oplossingen genoeg. Wist je bijvoorbeeld dat er digitale makelaars bestaan? Oftewel, makelaars die alles via Skype, WhatsApp, Facetime of Zoom met je doornemen. Zij kennen de online mogelijkheden als geen ander en kunnen je dus juist vanaf afstand goed helpen.

De makelaar moet je woning wel altijd minstens één keer gezien hebben. Dat geldt ook voor digitale makelaars. Maar dat moet met de juiste voorzorgsmaatregelen prima kunnen. Er bestaat geen huis waarin 1,5 meter afstand niet haalbaar is.

Tip 3: Maak een 3D-bezichtiging

Lang leve de digitale snufjes van nu! Nog een handige mogelijkheid is dat je een 3D-opname kunt laten maken van je woning. Voor op funda of om mogelijke kopers persoonlijk toe te sturen. Geen besmettingsgevaar, terwijl geïnteresseerden toch elk detail van je huis uitgebreid kunnen zien. Zo geef je geïnteresseerden alvast een virtueel inkijkje in je woning voordat ze besluiten om langs te komen.

Tip 4: Neem een coronaclausule op

En nog een laatste tip voor je huis verkopen tijdens corona: de coronaclausule. Dat is een clausule die je in de koopovereenkomst kunt laten opnemen, bedoeld om kopers en verkopers te beschermen in deze onvoorspelbare periode. Kun je niet naar de sleuteloverdracht komen? Bijvoorbeeld omdat je thuis in quarantaine zit? Dan hoef je dankzij die clausule niet bang te zijn voor hoge boetes. In dat soort gevallen dragen jullie de sleutel gewoon op een ander moment over.

Dus: je huis verkopen tijdens corona, kan dat?

Jazeker, mogelijkheden genoeg! Laat je in ieder geval niet tegenhouden door corona. Van de bezichtigingen tot de overdracht bij de notaris – dat alles kan ook tijdens corona gewoon doorgaan. En dat ook op een 100% veilige manier. Zo kun jij gewoon door met je leven. En door naar je nieuwe stulpje.

Wat de coronacrisis op de lange termijn doet met de huizenmarkt is op dit moment nog onzeker. Een paar dingen zijn wél zeker. Vraag naar huizen is er nog steeds. Mensen die willen verhuizen zijn er ook nog altijd. En het aantal te koop staande huizen is niet opeens toegenomen. Oftewel, de huizenmarkt is nog altijd krap. En dat biedt op dit moment goede kansen om je woning te verkopen.

Online hypotheekadvies

Als je je huis verkoopt, wil je daar natuurlijk ook een nieuwe woning voor terug. Of misschien heb je die zelfs al op het oog en moet je nu nog de financiering rond krijgen. In dat geval staan mijn collega’s en ik graag voor je klaar. Wij helpen klanten o.a. met hypotheekadvies bij een verhuizing. Dat doen we online, maar mét persoonlijke aandacht en advies op maat.

Heb jij een vraag of wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag (vanaf veilige afstand dus) bij al je hypotheekvragen.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8