Waarom een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?
Typerend voor een aflossingsvrije hypotheek is dat je gedurende de looptijd alleen rente betaalt en niets aflost. Daarin verschilt het van de meest voorkomende hypotheekvormen (de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek). Aan het einde van de looptijd moet je de volledige hypotheekschuld in één keer terugbetalen.
De lage maandlasten zijn een belangrijk voordeel waardoor veel mensen in het verleden voor deze hypotheek kozen. Alleen deze hypotheekvorm kan ook na een tijdje minder aantrekkelijk zijn. Of misschien loopt je looptijd af en moet je daarom wel voor oversluiten kiezen.
Een aflossingsvrije hypotheek heeft nadelen. Dit kunnen redenen zijn om te besluiten je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten:
- Je hebt geen zekerheid over de aflossing. Dat je niet verplicht aflost op een aflossingsvrije hypotheek kan een voor- en een nadeel zijn. Het nadeel is dat je geen vermogen opbouwt in je woning, waardoor je aan het einde van de looptijd mogelijk met een restschuld zit. Een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek kan aantrekkelijker zijn als je liever hebt dat je hypotheek daalt.
- Aan het einde van de looptijd moet je veel geld betalen. Na 30 jaar moet je de volledige hypotheek aflossen. Dat is een flinke betaling in één keer. Als dat je niet kunt, kan dit leiden tot gedwongen verkoop van je woning. Oversluiten is dan een goed alternatief.
- Je hebt beperkte hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek geldt maximaal 30 jaar. Na deze periode vervalt je recht op deze aftrek, wat leidt tot hogere netto maandlasten. Ook dat kan een reden zijn om je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten.
- Je hebt beperkte financieringsmogelijkheden. Sinds 2013 mag je maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij financieren bij een nieuwe hypotheek. Dat kan een reden zijn om, bij de aankoop van een nieuwe woning, je aflossingsvrije hypotheek om te zetten.
Bespreek gratis jouw hypotheek