Partneralimentatie en een hypotheek? Houd hier rekening mee!


Romy Veul door Romy Veul op 15-01-2023
400x gelezen
4 min.

Betaal je maandelijks partneralimentatie aan je ex-partner na een echtscheiding? Dan is het goed om te weten dat dit effect heeft op je maximale hypotheek, bijvoorbeeld als je een nieuwe hypotheek afsluit of je bestaande hypotheek wilt aanpassen. Partneralimentatie en een hypotheek, hoe zit dat? Dit zijn punten om rekening mee te houden.

Lees ook: het volledige stappenplan voor scheiden en hypotheek

Partneralimentatie hypotheek moeder kind

Partneralimentatie

Als je gaat scheiden, maak je in een echtscheidingsconvenant duidelijke afspraken met je partner die je schriftelijk vastlegt. Een van die afspraken kan zijn dat jij of je partner alimentatie aan de ander betaalt. Omdat jullie dit zelf hebben afgesproken of omdat de rechter dit heeft opgelegd. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als het inkomen van jou en je partner nogal verschillen.

Partneralimentatie en een hypotheek

Partneralimentatie wordt gezien als een financiële verplichting voor de partner die alimentatie betaalt. Deze partner moet immers maandelijks een deel van zijn inkomen afdragen in de vorm van alimentatie. Daardoor heeft partneralimentatie invloed op je hypotheek. Als je partneralimentatie betaalt, daalt je maximale hypotheek. Ontvang je partneralimentatie? Dan kun je daardoor soms een hogere hypotheek krijgen.

Goed om te weten: kinderalimentatie telt niet als een financiële verplichting. Het betalen van kinderalimentatie heeft dan ook geen invloed op je maximale hypotheek.

Wat als je partneralimentatie betaalt?

De alimentatie die je maandelijks aan je partner betaalt, worden door de bank van je inkomen afgetrokken bij het berekenen van je maximale hypotheek. Je besteedbaar inkomen, op basis waarvan je maximale hypotheek wordt berekend, daalt immers door je maandelijkse verplichting om alimentatie te betalen. Je kunt hierdoor vaak een lagere maximale hypotheek aanvragen.

Wat de regels hiervoor zijn, verschilt per hypotheekverstrekker. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan je hier meer over vertellen.

Wat als je je hypotheek wilt wijzigen?

Partneralimentatie heeft niet alleen invloed op het aanvragen van een nieuwe hypotheek, maar ook bij het wijzigen van je bestaande hypotheek. Als je de hypotheek bijvoorbeeld alleen op jouw naam wilt laten zetten, wordt opnieuw vastgesteld wat jij maximaal mag lenen. De hypotheek wordt dan gebaseerd op jouw inkomen na aftrek van de partneralimentatie.

Wat als je alimentatie ontvangt?

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat jij partneralimentatie ontvangt van je ex-partner. Partneralimentatie die je ontvangt, wordt door de bank als inkomen gezien. Daardoor stijgt door partneralimentatie soms je maximale hypotheek.

Partneralimentatie is echter geen stabiel inkomen, omdat de alimentatie niet de rest van je leven doorgaat. Bovendien is er een risico dat je ex-partner om verschillende redenen de alimentatie op termijn niet meer kan betalen. Daarom betekent partneralimentatie niet per definitie een hogere hypotheek. Zo wordt de alimentatie alleen meegeteld voor de periode waarin je alimentatie ontvangt. Ook rekenen sommige hypotheekverstrekkers niet met het volledige alimentatiebedrag.

Hypotheekadvies bij partneralimentatie

Kortom, partneralimentatie heeft gevolgen voor je hypotheek. Het is dan ook belangrijk om je goed te laten informeren over jouw mogelijkheden voor het afsluiten of wijzigen van een hypotheek. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kijkt graag mee en geeft jou persoonlijk advies. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Plan een oriëntatiegesprek

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7