Perspectiefverklaring hypotheek: wat is het en hoe ziet het eruit?


Romy Veul door Romy Veul op 12-01-2023
48x gelezen
2 min.

Kun je als flexwerker aan een hypotheek komen? Ook zonder vast contract? Zeker, soms is dat wel mogelijk. Als je voor een uitzendbureau werkt, kun je wellicht een perspectiefverklaring voor je hypotheek aanvragen. Dat biedt alsnog kansen om een hypotheek af te sluiten. Wat is een perspectiefverklaring? En hoe ziet zo’n verklaring eruit? Lees hier alle ins & outs.

Perspectiefverklaring hypotheek

Perspectiefverklaring hypotheek

De perspectiefverklaring voor je hypotheek is er speciaal voor flexwerkers die een hypotheek zonder vast contract willen afsluiten. In zo’n situatie gaat een hypotheek afsluiten anders in zijn werk dan wanneer je in loondienst werkt en een maandelijkse loonstrook hebt. Maar onmogelijk hoeft het zeker niet te zijn. Een perspectiefverklaring voor je hypotheek kan jou ook als flexwerker mogelijkheden bieden om aan een hypotheek te komen. In elk geval bij een aantal hypotheekaanbieders.

Aanvraag perspectiefverklaring

Je kunt de verklaring aanvragen als jouw uitzendbureau in het register staat ingeschreven van de Stichting Perspectiefverklaring. Verder moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt minimaal één jaar beoordeelde werkervaring bij het uitzendbureau.
  • Je kunt ten minste twee referenties voorleggen.

Voor de aanvraag zal jouw contactpersoon bij het uitzendbureau contact met je opnemen. Je vult een online vragenlijst in, inclusief een persoonlijkheidstest en gaat vervolgens met je contactpersoon in gesprek. Daarna volgt een evaluatie en krijg je de verklaring mee.

Werkgeversverklaring en intentieverklaring

Werk je in loondienst? Dan vraag je geen perspectiefverklaring aan, maar een werkgeversverklaring, inclusief een eventuele intentieverklaring.

Let op: ook als flexwerker heb je naast de perspectiefverklaring voor je hypotheek een werkgeversverklaring nodig. Die vult jouw uitzendbureau voor je in. Er zijn overigens nog meer documenten nodig bij een hypotheekaanvraag.

Geldigheid perspectiefverklaring

De perspectiefverklaring voor je hypotheek is na ontvangst nog 6 maanden geldig. Overigens is het wel een vereiste dat je op het moment van je hypotheekaanvraag nog steeds bij hetzelfde uitzendbureau in dienst bent.

Wat is een perspectiefverklaring?

Nu vraag je je vast af wat zo’n perspectiefverklaring precies is. Het is een officiële verklaring waarmee je aan de hypotheekaanbieder kunt laten zien wat jouw perspectief is op een goed inkomen.

Daarom gaat de verklaring niet alleen in op je huidige arbeidscontract, maar ook op jouw achtergrond. Daarbij spelen onder meer je opleiding, je eerdere werkervaring en de functie die je vervult een rol. Ook die informatie geeft immers een goed beeld van hoe groot jouw kansen zijn om in de toekomst nog steeds een goed inkomen te verdienen. In elk geval voldoende om – volgens de toetsing van de hypotheekaanbieder – je hypotheeklasten te kunnen betalen.

Hoe ziet een perspectiefverklaring eruit?

De perspectiefverklaring wordt ingevuld door het uitzendbureau waarvoor je werkt. Zij verklaren hierin dat jij met je huidige flexibele contract op z’n minst je huidige inkomen zult behouden. Hiervoor kijkt het uitzendbureau naar de omstandigheden op de arbeidsmarkt en naar wat ze op grond van jouw achtergrond voor jouw persoonlijke arbeidstoekomst verwachten.

Meer weten over een hypotheek aanvragen?

Staat een huis kopen hoog op jouw wensenlijst? Dan is de eerste stap je verdiepen in jouw hypotheekmogelijkheden.

Maak een afspraak met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl en ontdek hoeveel jij maximaal kunt lenen. Geheel vrijblijvend en kosteloos, en op het moment dat het jou uitkomt!

Vraag een gesprek aan

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8