• Home
 • Nieuws
 • Leven
 • Is een reisverzekering nodig? Ontdek hoe je de juiste keuze maakt!

Is een reisverzekering nodig? Ontdek hoe je de juiste keuze maakt!

Zo vind je zelf het antwoord op dat vakantiedilemma.

9 mei 2023 door Romy Veul
59 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Elke keer als je een vakantie boekt, sta je voor de keuze: neem je wel of geen reisverzekering? En als je een reisverzekering kiest, ga je dan voor een doorlopende of een kortlopende reisverzekering? Wat zijn de voordelen van een reisverzekering? Hoe voorkom je een dubbele dekking? En wanneer is zo’n verzekering juist geen must? Dit artikel helpt je bepalen of een reisverzekering nodig is voor jou.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is bedoeld om jezelf en/of je eigendommen te verzekeren tijdens een vakantie. Als je schade oploopt, ontvang je vanuit de verzekering mogelijk een vergoeding. Daarnaast biedt de verzekeraar je in sommige situaties hulp tijdens je reis.

Een reisverzekering vergoedt bijvoorbeeld – onder bepaalde voorwaarden – je camera die tijdens de vakantie gestolen is of de gemaakte kosten voor een extra hotelovernachting omdat je door storm niet naar huis kon rijden. En moet je door een ongeval of een onverwacht medisch probleem naar een buitenlands ziekenhuis? Dan dekt de verzekering mogelijk (een deel van) de medische kosten.

Waarom een reisverzekering?

Terwijl je fantaseert over je prachtige vakantiebestemming, denk je waarschijnlijk liever niet na over dingen die mis kunnen gaan. Toch kan er helaas altijd iets gebeuren wat én je vakantie op z’n kop zet én hoge kosten oplevert.

Besef dat sommige onverwachte kosten tijdens een vakantie flink kunnen oplopen. Stel dat je tijdens je skivakantie een ernstig ongeluk hebt en via een repatriëringsvlucht naar huis moet worden gebracht. Dat kan zo duizenden euro’s kosten. Een reisverzekering vergoedt dat soort kosten.

Overigens is een reisverzekering vooral handig voor vakanties naar het buitenland. In Nederland worden veel kosten gedekt vanuit andere verzekeringen. Als je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Nederland naar het ziekenhuis moet, valt dat onder de zorgverzekering. Bij ziekenhuisbezoeken in het buitenland ligt dat vaak anders. Het is dan fijn als de reisverzekering 1) de kosten vergoedt, en 2) meedenkt als jij hulp nodig hebt in een land dat je niet goed kent.

Wat dekt een reisverzekering?

De precieze dekking van een reisverzekering verschilt per verzekeraar. Check goed de voorwaarden, want er kunnen grote verschillen bestaan tussen verzekeringen. Zo dekt de ene verzekeraar maar een klein deel van eventuele medische kosten; een andere verzekeraar dekt de kosten volledig.

Dit zijn kosten die mogelijk onder de dekking van de reisverzekering vallen:

 • onvoorziene kosten als jou op vakantie iets overkomt (zoals medische kosten);
 • onvoorziene kosten als je door omstandigheden langer moet blijven (zoals hotelkosten);
 • kosten voor een vereiste terugvlucht naar Nederland (bijvoorbeeld als een familielid in Nederland overlijdt);
 • kosten voor schade aan en/of diefstal van je eigendommen;
 • kosten voor vervangend vervoer als dat nodig is;
 • SOS-kosten (zoals kosten voor een begrafenis of crematie in het buitenland of voor een reddingsactie).

Hoe voorkom je een dubbele dekking?

Een bekend vooroordeel over reisverzekeringen is dat je al snel een dubbele dekking hebt. Maar je kunt zelf goed nagaan welke dekkingen je wel en niet nodig hebt. Laat bijvoorbeeld de rechtsbijstandsdekking zitten als je al een aparte rechtsbijstandsverzekering hebt. Neem je de verzekering vooral met het oog op eventuele zorgkosten in het buitenland? Check dan welke zorgkosten al onder je zorgverzekering vallen.

Ga je alleen in Nederland op vakantie? Dan is een reisverzekering niet nodig, omdat veel al vanuit andere verzekeringen wordt gedekt.

Dus bekijk de dekking goed als je een bepaalde reisverzekering wilt afsluiten. Zo voorkom je dat je dubbel voor hetzelfde verzekerd bent. Bepaalde kosten, zoals de kosten voor een vereiste vlucht naar huis, zijn sowieso alleen vanuit de reisverzekering gedekt.

Is een reisverzekering nodig?

Een reisverzekering is niet verplicht in Nederland. Wel kan een reisverzekering verstandig. En dan met name als je regelmatig naar het buitenland op vakantie gaat en/of gevaarlijke sporten (zoals wintersport) beoefent.

Het is een relatief betaalbare verzekering, die je toch tegen hoge kosten kan beschermen. Zeker als je regelmatig naar andere landen reist, is het prettig om op een reisverzekering te kunnen terugvallen. Besef dat bepaalde situaties (een ziekenhuisopname, gestolen dure apparatuur of een onverwachte terugvlucht vanwege overlijden of ziekte van een dierbare) hoge kosten met zich meebrengen. Als er één keer iets gebeurt, heb je de hoge kosten voor de reisverzekering er al uit.

Of een reisverzekering nodig is, kun je het beste voor jezelf bepalen. Ga jij meestal binnen Nederland op vakantie en ben je hooguit een paar dagen per jaar in het buitenland? Dan is een reisverzekering misschien niet nodig. Plan je één langere vakantie of meerdere vakanties naar het buitenland per jaar? Dan is een reisverzekering wellicht wel het overwegen waard.

Twee soorten reisverzekeringen

Houd er bij je keuze voor wel of niet een reisverzekering rekening mee dat er twee soorten reisverzekeringen bestaan:

 1. Een doorlopende reisverzekering loopt altijd door. Je hoeft dan niet voor elke vakantie een losse verzekering af te sluiten. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan premie per maand of per jaar, ook als je niet op vakantie gaat.
 2. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één specifieke vakantie. Deze verzekering loopt zolang je vakantie duurt en stopt vervolgens automatisch. Je betaalt hiervoor eenmalig een bedrag aan premie.

Welke van die twee kies je?

Als jij normaal gesproken geen groot vakantieganger bent, maar dit jaar de reis van je leven maakt naar Bali, dan kan een kortlopende reisverzekering een goede optie zijn. Je bent dan tijdens die reis goed verzekerd, maar betaalt geen premie voor de periodes waarin je niet op vakantie gaat.

Ga je langer dan drie weken per jaar naar het buitenland op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak de beste keuze. Dit is dan voordeliger dan steeds voor kortlopende reisverzekeringen kiezen.

Let op: sluit je reisverzekering bij een verzekeraar af

Vaak bieden reisbureaus ook aan om direct bij het boeken een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Meestal doe je er beter aan om deze verzekering los af te sluiten via een verzekeraar. De verzekering van het reisbureau is vaak niet de voordeligste optie. Ook is het goed om de dekkingen van verschillende verzekeraars te vergelijken. Zo kom je niet straks voor vervelende verrassingen te staan.

Extra optie: annuleringsverzekering

Naast de keuze voor wel of geen reisverzekering moet je ook beslissen of je wel of niet een annuleringsverzekering neemt. Deze staat los van een eventuele reisverzekering. De annuleringsverzekering vergoedt (deels) de kosten voor de gemiste reis als je de vakantie met een goede reden moet annuleren. Onder een goede reden valt bijvoorbeeld overlijden van een naaste, ziekte en soms ook een relatie die uit is gegaan (als je samen op reis zou gaan).

Wanneer reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering sluit je af als je plannen hebt om op vakantie te gaan. Je moet de verzekering afsluiten vóórdat je op reis gaat. Check in de voorwaarden hoe ver van tevoren je de verzekering moet afsluiten om dekking te hebben.

Heb je een doorlopende reisverzekering lopen? Dan hoef je niet voor elke vakantie opnieuw een reisverzekering af te sluiten. Je bent dan automatisch verzekerd voor elke reis.

Wat kost een reisverzekering?

Een reisverzekering is niet de duurste verzekering. Vaak moet je rekenen op een paar euro per maand voor een doorlopende reisverzekering en hooguit een paar euro per reisdag voor een kortlopende reisverzekering.

De precieze kosten zijn afhankelijk van de dekking die je kiest, het aantal personen dat je verzekert en (bij een doorlopende verzekering) van de duur van de reis. Verder is een Europa-dekking altijd voordeliger dan een werelddekking (voor reizen naar landen buiten Europa).

Dus: heb ik een reisverzekering nodig?

Of een reisverzekering nodig is, weet je altijd pas na je reis. Maar het kan wel handig zijn om er één af te sluiten als je naar het buitenland reist. Je bent dan zeker van hulp en kostendekking in onvoorziene situaties, zoals bij ziekte of een ongeval in het buitenland of hoge medische kosten in een ander land.

Dit zijn grote kostenposten die je niet vanuit andere verzekeringen gedekt krijgt. Een reisverzekering zorgt ervoor dat je dat alles niet uit eigen zak hoeft te betalen en de juiste hulp krijgt.

Het beste kun je dus zelf afwegen of je bepaalde risico’s kunt nemen of dat een reisverzekering nodig is om die risico’s af te dekken. Als je niet of nauwelijks naar het buitenland afreist, is een reisverzekering niet altijd nodig. Of je kunt dan een kortlopende reisverzekering afsluiten. Als je vaker naar andere landen afreist, is een doorlopende reisverzekering mogelijk de beste optie.

Meer weten over verzekeringen?

Verzekeringen zijn bedoeld zodat je niet in je eentje voor onverwacht hoge kosten opdraait. Naast de reisverzekering, kun je aan nog meer typen verzekeringen denken. Lees bijvoorbeeld ook onze artikelen over deze verzekeringen: