Wanneer je jaren geleden een huis hebt gekocht en nu een auto wilt leasen, zowel privé als zakelijk, dan maakt dit voor je hypotheek natuurlijk niets uit. Of het financieel verantwoord is, dat is natuurlijk een heel ander verhaal. Gelet op de maandelijkse kosten die het met zich meebrengt, is het uiteraard wel belangrijk dat je dit even goed in kaart brengt, zodat je ook kunt beoordelen of het wel of niet handig is. Anders wordt het wanneer je momenteel een leaseauto hebt of voornemens bent er één aan te schaffen en vervolgens ook een huis wilt kopen. Dit geldt niet alleen voor 'privé', maar ook zakelijk. Hoe dit precies werkt en welke effecten dit heeft op de maximale op te nemen hypotheek vertellen we je nu.
Op het moment dat je een mooi huis hebt gezien, is het wel handig dat je ongeveer weet wat je aan hypotheek kunt opnemen. Stel dat je een huis wilt kopen van 500.000 euro en je maximale hypotheek is 400.000, dan wordt het een lastig verhaal, mits je natuurlijk nog ergens een flinke zak met geld hebt liggen. Het bepalen van de maximale hypotheek gebeurt allereerst op basis van je salaris. Er wordt gekeken wat er maandelijks binnenkomt, om op basis daarvan vervolgens te kunnen bepalen wat je kunt opnemen. Naast dat de inkomsten een rol spelen, zijn er ook uitgaven die hierin van belang zijn. Zo is het logisch dat je bij hogere uitgaven, ook minder hypotheek kunt opnemen.
Als je in Nederland een lening afsluit die 250 euro of hoger is, dan wordt dit gemeld bij het BKR. Dit geldt als stuk extra veiligheid voor de kredietverstrekker, maar ook voor degene die deze lening afsluit. Zo wordt er voorkomen dat iemand die het eigenlijk niet kan betalen, zichzelf in de schulden werkt. Dit geldt daarbij dus ook voor een leaseauto. Het enige verschil is wel, dat alleen een private lease auto wordt geregistreerd. Lease je een auto via je werkgever, dan staat deze natuurlijk niet op je eigen naam, maar heeft dit wel invloed op je uiteindelijk op te nemen hypotheek.
Nu je weet dat een private lease auto invloed heeft op de hoogte van je hypotheek, is het ook handig te weten hoe hoog deze invloed is. Zo weten we bijvoorbeeld dat een telefoon waarvoor je maandelijks 40 tot 50 euro betaalt, al snel enkele duizenden euro’s minder op kunt nemen. Waar de kosten tot voor 1 april 2022 voor 65 procent worden meegenomen, kan dit met overeenkomsten na deze periode voor 100 procent worden gedaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat de impact van een leasecontract die 5 jaar duurt en waarvoor je een paar honderd euro per maand betaald, serieus invloed kan hebben. Wil je toch leasen, maar niet de hoofdprijs betalen, dan is een private lease occasion ook een optie. Dan lease je geen nieuwe auto, maar een auto die een paar jaar oud is. Zo betaal je vaak aanzienlijk minder, waardoor de invloed op je hypotheek ook minder is.
Lease jij een auto via je werkgever, dan betaalt deze in de meeste gevallen de maandelijkse kosten voor het leasen. Omdat het door de belasting wel gezien wordt als extra vorm van inkomen, betaal je maandelijks bijtelling. Goed om te weten is dat deze bijtelling geen invloed heeft op je maximaal op te nemen hypotheek. Uiteraard is het wel verstandig dit door te laten rekenen door een financieel adviseur, zodat je niet een veel te hoge hypotheek afsluit, die je eigenlijk helemaal niet kunt betalen.