• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Apparaten met een A-label in 2022 populairder dan ooit door hoge energieprijzen

Apparaten met een A-label in 2022 populairder dan ooit door hoge energieprijzen

Energiezuinige apparaten steeds belangrijker voor huishoudens

7 juni 2023 door Romy Veul
254 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een nieuwe wasmachine, oven of vaatwasser? Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor apparaten met een A-label. Oftewel: apparaten die relatief energiezuinig zijn. De vraag naar apparaten met een A-label was in 2022 hoger dan ooit. Dit heeft alles te maken met de hoge energieprijzen vorig jaar. Energievreters als de wasdroger maakten bijvoorbeeld plaats voor duurzamere alternatieven.

Stijging in de verkoop van apparaten met een A-label

Stefan Verhoeven, voorzitter van APPLiA Nederland, ziet sinds maart 2021 een duidelijke stijging in de verkoop van apparaten met een A-label. APPLiA Nederland is de belangenbehartiger van leveranciers en producenten van elektrische huishoudelijke apparaten. De verklaring hiervoor is volgens Verhoeven dat in maart 2021 het nieuwe energielabel werd ingevoerd. Sindsdien letten consumenten blijkbaar nog meer op het energielabel van hun nieuw gekochte apparaten.

Wat volgens Verhoeven ook meespeelt, is dat het aanbod aan elektrische apparaten met een A-label alsmaar toeneemt. Het is daardoor voor consumenten makkelijker om een apparaat met een A-label te vinden.

Ook meer inductiekookplaten verkocht

Naast elektrische apparaten met een A-label waren volgens brancheorganisatie APPLiA Nederland ook inbouwkookplaten erg populair. Consumenten gingen massaal over van koken op gas naar inductie door de hoge gasprijzen. Dit is met de hoge gasprijzen een slimme manier om gas te besparen.

Warmtepompdroger wint het van de gewone droger

Wat verder opvalt in de cijfers, is dat er in 2022 juist minder wasdrogers verkocht werden. Die staan bekend als grote energieverbruikers. Huishoudens kozen vaker voor een warmtepompdroger. Deze zijn veel energiezuiniger. Dit type drogers hergebruikt namelijk de warme lucht om die steeds opnieuw de droogtrommel in te blazen. Daardoor hoeft er veel minder verwarmd te worden. Meer dan driekwart van alle drogers die in 2022 werd verkocht, was een energiezuinige warmtepompdroger.

Ook slimme apparaten geliefd

Overigens blijken ook slimme apparaten erg in trek in 2022. Dit zijn apparaten die slim gebruik maken van de beschikbare stroom. Zo kan een slimme wasmachine automatisch aangaan op het moment dat het dagtarief geldt of overdag als je zonnepanelen stroom opwekken. Ook met dit soort apparaten bespaar je dus veel energie.   

Bron: NU.nl.