• Home
 • Nieuws
 • Geld
 • Hoe spaar je geld? Met deze 7 tips houd je meer spaargeld over!

Hoe spaar je geld? Met deze 7 tips houd je meer spaargeld over!

Niet een paar dubbeltjes, maar genoeg geld voor die droomverbouwing

29 september 2021 door Romy Veul
50 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Misschien heb je het jezelf al vaker voorgenomen. Nu ga je écht sparen. Je wilt geld sparen voor later, voor de kinderen of voor de verbouwing die al heel lang bovenaan je wensenlijst staat. Maar hoe spaar je geld? En vooral: hoe spaar je geld zonder in de supermarkt elk dubbeltje te moeten omdraaien? Deze 7 tips helpen je.

Tip 1. Bepaal je ‘Why’: waarom sparen?

Laten we er eens een marketingterm tussendoor gooien. Wat is jouw ‘why’? Waarom ga jij sparen? Doelen kun je het beste behalen door het eindresultaat voortdurend voor ogen te houden. Ga jij sparen voor later, voor je pensioen? Maak dan zo concreet mogelijk hoe jij er op je oude dag bij wilt zitten en hoe spaargeld daaraan bijdraagt.

Spaar je voor een verbouwing? Maak dan een moodboard van hoe je je huis eruit wilt laten zien. Zet dat op een prominente plek neer, waar je er regelmatig aan herinnerd wordt.

Door op zo’n manier je doelen zichtbaar te maken, blijf je extra gemotiveerd om geld te sparen. En als je dan een keer in de verleiding komt om tóch die impulsaankoop van € 500 te doen, kun je jezelf je spaardoel weer voorhouden. Oh ja, dát is waarom je dit niet moet kopen.

Tip 2. Kies een spaardoel: hoeveel sparen per jaar?

Hoe spaar je geld? Nou, een geslaagd spaarresultaat begint met een goed plan. Dat plan gaan wij je niet voorkauwen. Je kunt het beste zelf bepalen hoeveel jij wilt en kunt sparen per jaar.

Spaardoel kiezen

Beantwoord daarvoor voor jezelf de volgende vragen:

 • Hoeveel spaargeld heb je nodig om jouw spaargeld te bereiken?
 • Wanneer wil of moet je dit doel bereikt hebben (in één jaar, in drie jaar, etc.)?
 • Als je dit omrekent naar een bedrag per maand (door het spaardoel te delen door het aantal maanden), hoeveel heb je dan per maand nodig?
 • Is dit spaarbedrag per maand voor jou realistisch of moet je het iets bijstellen?

Aan de hand van je antwoorden op die vragen heb jij je spaardoel helder. Stap 2 richting meer spaargeld is gezet.

Tip 3. Kijk waar je op kunt besparen

Sparen en besparen gaan hand in hand. Dus, hoe spaar je geld? Door te besparen! Je kunt pas geld sparen als je structureel een bedrag per maand overhoudt. Waarschijnlijk meer dan wat er op dit moment aan het eind van de maand op je betaalrekening blijft staan.

Je kunt hiervoor besparen op boodschappen door een koopjesjager te worden of gewoonweg naar iets andere producten (voordeelverpakkingen, seizoensproducten, etc.) te grijpen. Maar er zijn nog veel meer opties voor besparen. Ook opties die harder aantikken dan voortaan een andere fles cola kopen.

Een paar bespaarkansen:

 • Bespaar op je hypotheeklasten door je hypotheek over te sluiten. Dit kan je zomaar een paar honderd euro per maand schelen. Onze Hypotheekexperts zoeken graag (gratis en vrijblijvend) voor je uit welke besparing dit jou oplevert.
 • Bespaar op je energierekening. Vergelijk energieleveranciers, kijk of je elders goedkoper uit bent en profiteer daarbij ook nog van een mooie welkomstbonus. Of nog beter: kies voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, waardoor je energierekening structureel heel veel lager uitvalt.
 • Bespaar op impulsaankopen. Beslis nooit binnen één uur over een aankoop, maar slaap er een nachtje over. Heb je dat gloednieuwe koffiezetapparaat echt nodig? Is je kledingkast echt zo hard aan uitbreiding toe? Daar nog een dag over nadenken helpt om niet halsoverkop overbodige spullen in huis te halen en daaraan flink geld uit te geven.
 • Bespaar op verzekeringen. Kijk eens kritisch naar je verzekeringen. Welke verzekeringen heb je nodig en welke kun je best missen? Kun je bijvoorbeeld je uitvaartverzekering of huisdierenverzekering niet stopzetten? Kijk ook of bestaande verzekeringen voordeliger kunnen. Wie weet ben je bij een andere aanbieder of met aangepaste dekking lager uit.

Tip 4. Keer je rekeningafschriften binnenstebuiten

Met de tip hierboven heb je waarschijnlijk al op je grootste maandelijkse kostenposten kunnen besparen. Maar ook de kleine uitgaven zijn het waard om naar te kijken. Zeker de uitgaven die elke maand terugkeren.

Bekijk online je afschriften van de afgelopen twee maanden. Zet voor jezelf op een rij welke uitgaven je hebt, hoeveel die bedragen en hoe vaak ze terugkomen. Kijk daarbij specifiek naar terugkerende kosten als abonnementen, automatische incasso’s of voorzieningen waar je vaak gebruik van maakt.

Ga voor elk van die kostenposten voor jezelf na of je die kosten moet maken en of ze dat geld waard zijn. Lees jij de krant bijvoorbeeld nog wel die elke ochtend in je mailbox binnenkomt, of heb je dat al wéken niet gedaan? Maak je nog wel gebruik van de sportschool? Dat abonnement op een maaltijdbox, heb je dat echt zo hard nodig? En je telefoonabonnement, zou dat niet voordeliger kunnen?

Bij veel van die posten gaat het maar om een paar tientjes. Maar vergis je niet: een paar keer een paar tientjes zijn bij elkaar toch zo’n paar honderd euro per maand. Katsjing!

Tip 5. Open een aparte spaarrekening (of meerdere)

Komt bij jou al het geld op één hoop binnen: je betaalrekening? Overweeg dan om een aparte spaarrekening aan te maken en daar maandelijks je gespaarde bedrag op te storten. Laat het desnoods via een automatische overboeking gaan.

Zodra het geld uit het zicht is op je betaalrekening, ben je minder snel geneigd het uit te geven. Ook houd je zo beter zicht op je spaardoelen.

In plaats van één spaarrekening kun je er trouwens ook een paar openen: voor elk spaardoel één. Sparen via spaarpotjes noemen we dat. Dan heb je bijvoorbeeld één rekening voor de nieuwe dakkapel, één rekening om te sparen voor later en één rekening voor de kinderen. Zo kun je nog beter in de gaten houden hoe het met elk van je afzonderlijke doelen gaat.

Tip 6. Behaal rendement met je spaargeld

Hoe spaar je geld? Met besparen en geld storten op een spaarrekening heb je al een paar stappen gezet. Maar de beste manier van sparen is door je spaargeld meer waard te maken. Met geld op je spaarrekening laten staan, zal je niet slapend rijk worden. Het levert je hooguit een paar cent of een paar euro op. En dat op jaarbasis!

Wat wél werkt om je geld meer waard te maken? Verdiep je in de mogelijkheden om te beginnen met beleggen of – een optie zonder risico’s – kies voor energiebesparende maatregelen. Zo verdien je zonnepanelen vaak binnen 7-9 jaar terug, terwijl je dankzij de panelen zo’n 25 jaar lang van duurzame energie profiteert. Dat betekent dat je met een eenmalige investering maandelijks veel geld kunt (be)sparen.

Energiebesparende maatregelen financieren

Vraag je je nu af van welk geld je dat soort maatregelen moet financieren? Je kunt je hypotheek onder bepaalde voorwaarden verhogen om er aanpassingen aan je huis mee te financieren. Daarnaast bestaan er allerlei subsidies en andere regelingen om zonnepanelen te financieren.

Tip 7. Hoe spaar je geld? Betrek je gezinsleden erbij!

Jij kunt wel beslissen dat je voortaan minder aan boodschappen uitgeeft, maar misschien komt je partner standaard met het duurste van het duurste thuis. Het beste resultaat behaal je als je elk gezinslid – ook de kinderen – erbij betrekt.

Leg bijvoorbeeld aan de kinderen uit waarom je voortaan minder energie wilt gebruiken. Of waar jullie voor sparen door nu een jaar niet op vakantie te gaan. Daarmee maak je het spaardoel ook voor hen tastbaar en leuk.

Ga ook met je partner in gesprek over manieren om geld te sparen en besparen. Met een gezamenlijk plan waar jullie allebei 100% achter staan, kom je het verst.

Dus hoe spaar je geld? Doe het samen, maak het leuk!

Besparen op je hypotheek om meer te sparen? Bereken je bespaarkans!

Ben je benieuwd of jij zonder ook maar iets in je dagelijkse uitgaven te veranderen meer geld kunt overhouden? Misschien is je hypotheek oversluiten voor jou dé manier om geld te sparen.

Bereken jouw bespaarkans bij oversluiten. Wie weet kun je zomaar een paar honderd euro per maand voordeliger uit zijn.