• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Sparen via spaarpotjes | Zo behaal je er je spaardoelen mee!

Sparen via spaarpotjes | Zo behaal je er je spaardoelen mee!

Maak een succes van je digitale spaarvarkens

8 juli 2021 door Romy Veul
123 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een echt spaarvarken is dan misschien hopeloos ouderwets. Maar er is een nieuwe manier van sparen via spaarpotjes. Zonder breekbaar varken, gewoon in je online bankaccount. Bij bijna elke bank kun je meerdere potjes maken om zo te sparen voor je spaardoelen. Hoe werkt dat? En hoe maak je er een succes van? Wij geven 5 tips.

Sparen via spaarpotjes, wat is het? 

Elk huishouden heeft maandelijkse vaste lasten waar een deel van het inkomen aan opgaat. Maar als het goed is, houd je daarnaast een mooi bedrag over dat je bijvoorbeeld op je spaarrekening kunt zetten. Je hebt vast een aantal doelen in je hoofd waar je maar al te graag genoeg geld voor bij elkaar zou sprokkelen. Dáár is dus een spaarpotje voor. 

Spaarpotjes zijn eigenlijk aparte rekeningen die je opent voor een specifiek spaardoel. Een spaarrekening met een specifieke bestemming dus! Het idee is dat je er enkel geld op stort en er niet af haalt (daar is het immers een spaarrekening voor). In elk spaarpotje leg je geld in voor een specifiek spaardoel. Die ene bijzondere (maar prijzige) reis bijvoorbeeld. Of de uitbouw voor je huis die naast een langgekoesterde wens ook gewoon hard nodig is met je gezinsuitbreiding op komst. Ook een spaarpotje voor je kinderen of voor je pensioen kan handig zijn. 

Het idee is dat je regelmatig geld naar die spaarpotjes overmaakt, zodat je steeds een stapje dichter bij je spaardoel komt. Dit doe je totdat je uiteindelijk genoeg geld bij elkaar hebt om bijvoorbeeld de stap naar de aannemer te zetten, je vakantietickets te boeken of je kinderen op hun 18e verjaardag een mooi extraatje te geven voor hun studie.

Hoe maak je een succes van sparen via spaarpotjes? 

Je potjes vullen zich natuurlijk niet automatisch. Daarom is het belangrijk om de spaarpotjes niet alleen aan te maken, maar er ook met een goed plan mee aan de slag te gaan. Deze tips gaan je helpen.

1. Bedenk een paar duidelijke doelen

Wees niet zo overenthousiast dat je tegelijkertijd voor een uitbouw én een vakantie én een nieuwe fiets én een mooie douche én nog zes andere doelen spaart. Gaat niet werken! Doelen werken pas als ze haalbaar zijn, en dat betekent ook dat het er niet te veel zijn. Beperk je het liefst tot zo’n vijf spaardoelen. 

Maak die spaardoelen ook heel concreet. Dus niet “een leuke buffer voor mijn oude dag”. Nee, bepaal hoeveel je precies gespaard wilt hebben en wat je met het geld gaat doen. Visualiseer je doel eventueel door er een moodboard van te maken. Hoe beter jouw beeld van je doel en hoe strakker je plan, hoe realistischer je doel wordt. 

2. Gebruik aparte rekeningen

Het lijkt misschien het eenvoudigst om spaarpotjes te openen bij de bank waar je al een rekening hebt lopen. Maar effectiever is het om voor die potjes naar een andere bank te stappen. Het ding is: bij rekeningen van dezelfde bank is het geld zo overgeboekt van je spaarrekening naar je betaalrekening als je tóch ergens geld voor nodig hebt. 

Als je rekeningen hebt lopen bij verschillende banken, ligt die drempel een stuk hoger en doe je waarschijnlijk beter je best om je spaargeld ook echt in het potje te houden. 

3. Bedenk een vaste inleg

Geld sparen gaat niet vanzelf. Daarvoor zal je toch echt elke week, maand of twee maanden geld moeten inleggen. Het werkt het beste als je precies met jezelf afspreekt hoeveel jij steeds in je potjes stort. Dit kan een vast periodiek bedrag zijn, maar je kunt er ook een bepaald percentage (bijvoorbeeld 5 of 10%) van je maandelijkse salaris van maken. 

Het grote voordeel daarvan van die concrete spaarafspraken is dat je als besteedbaar budget kunt rekenen met je inkomen minus de inleg in de potjes. Daardoor ga je je uitgaven aanpassen op wat er na je spaarpotjes overblijft in plaats van dat je alleen dat kleine beetje geld dat je toevallig overhoudt na alle uitgaven in je spaarpotje stopt. 

4. Stort meevallers in je digitale spaarpotjes

Krijg je een mooi bedrag aan vakantiegeld gestort? Heb je een leuke belastingteruggave gekregen? Of blijkt dat je energiekosten lager uitvallen dan begroot? Al dat soort meevallers zijn bij elkaar opgeteld een mooi bedrag. In plaats van dat geld meteen te gebruiken voor een shopsessie, kun je het ook in een spaarpotje stoppen. Vergeet niet dat juist die kleine beetjes flink aantikken. Bovendien zal je het geld niet nodig hebben om rond te komen; je was er immers van uitgegaan dat je het zonder die meevallers had moeten stellen. 

5. Evalueer je digitale spaarpotjes

Hoe staat het er na een jaar voor met het sparen in potjes? Spaardoelen werken het best als je soms een tussentijdse evaluatie doet en bekijkt hoever je al bent gekomen. Dat motiveert om verder te sparen en wijst je steeds weer op je doelen. Bovendien kun je zo zelf op tijd bijsturen als je bijvoorbeeld sneller wilt sparen. En je hebt het direct in de gaten zodra – champagnemoment! – jouw spaardoel is bereikt. Daar deed je het allemaal voor!

Extra tip: overweeg ook beleggen

Digitale spaarpotjes zijn een goede stok achter de deur om je spaardoelen te behalen. Maar besef dat er ook andere manieren van geld sparen voor later zijn die je mogelijk meer rendement opleveren. De rente op spaarrekeningen ligt op dit moment bijzonder laag. Net boven 0%. Grote spaarders moeten zelfs negatieve rente betalen als ze boven een bepaald bedrag uitkomen. Kijk daarom ook zeker eens naar mogelijke alternatieven. 

Beleggen is bijvoorbeeld een goede optie, net als investeren in verduurzamende maatregelen. Het ding is wel dat beleggen natuurlijk meer risico’s met zich meebrengt. Sparen blijft een weinig risicovolle vorm van rendementsopbouw én een goede manier van geld apart houden.