Wat kost een maaltijdbox en is het voordelig?

Gemakkelijk is het zeker. Maar wat betekent het voor je portemonnee?

25 augustus 2021 door Romy Veul
35 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Ze rijzen als paddenstoelen uit de grond: maaltijdboxen. Hello Fresh, Marley Spoon, Ekomenu, de Allerhande Box. Er zijn heel wat bedrijven die op de trend van een maaltijdbox aan huis zijn ingesprongen. Het concept is simpel: je krijgt wekelijks al je boodschappen voor een X aantal maaltijden én de recepten daarvoor thuisbezorgd. Geen gesjouw met tassen meer dus! En ook financieel voordelig, zo stellen de leveranciers vaak. Maar wat kost een maaltijdbox nu echt? En is het wel zo voordelig?

Welke maaltijdbox kies je?

Aan opties geen gebrek. Steeds meer bedrijven haken enthousiast aan op de trend om alle ingrediënten en het recept voor een maaltijd aan de deur te bezorgen. Het voordeel is volgens hen dat je creatiever kookt, nooit meer je hoofd hoeft te breken over het “Wat eten we vandaag?”-dilemma en precies de juiste hoeveelheden ingrediënten hebt. Dat laatste zou dan weer voedselverspilling tegengaan. Daarnaast is het een fijn idee dat je niet meer hijgend en puffend zelf met je weekboodschappen hoeft te sjouwen.

Daarbij kun je vaak zelf wekelijks een aantal maaltijden kiezen die in jouw straatje passen. Ook kun je je voorkeuren aangeven voor het weekmenu, bijvoorbeeld als je vegetarisch of biologisch eet of bepaalde allergieën hebt. Let wel op dat de mogelijke keuze-opties per box verschillen. Zo biedt alleen Ekomenu de optie om bijvoorbeeld gluten- of lactosevrije boxen te ontvangen. Verder verschillen de boxen qua creativiteit. Bij HelloFresh en Marley Spoon heb je over het algemeen de meeste menukeuzes.

Verder is er een speciale Familiebox, die gerechten serveert waar ook kinderen enthousiast van zouden eten. En Ekomenu richt zich enkel op biologische en vaak ook allergievriendelijke producten. Om te bepalen welke maaltijdbox bij jou past, kun je dus het beste de verschillende sites afspeuren. Ook om zelf nauwkeurig antwoord te krijgen op de vraag “Wat kost een maaltijdbox bij deze aanbieder?”.

Hoeveel kost een maaltijdbox?

De prijzen variëren enorm per merk. Maar over het algemeen bestel je niet één losse box, maar neem je meteen een abonnement. Je betaalt dan een bedrag per week, afhankelijk van hoeveel boxen je per week bezorgd wilt krijgen en met hoeveel personen je bent.

Zo betaal je bij Hello Fresh voor een standaard box voor 2 personen en 3 maaltijden per week op dit moment € 35,96 en € 4,95 verzendkosten. Bij Marley Spoon ben je voor 2 personen en 3 gerechten € 38,94 exclusief € 5,99 verzendkosten kwijt. En bij Ekomenu ben je € 42,99 in totaal kwijt (inclusief bezorging). Bij die laatste is een abonnement niet verplicht.

Hoeveel kost een maaltijdbox dan per portie? Omgerekend kom je inclusief de bezorgkosten uit op de volgende bedragen per portie bij drie bekende maaltijdboxleveranciers:

  • Hello Fresh: € 6,82
  • Marley Spoon: € 7,49
  • Ekomenu: € 7,17

Gemiddeld zijn de kosten voor een maaltijdbox zo rond de € 7,- per portie dus.

Dus, hoe voordelig is een maaltijdbox?

Een maaltijdbox is niet altijd zo voordelig als de aanbieders doen geloven. Zo nam Janke van de financiële blog Porterenee de proef op de som door de boodschappen op de boodschappenlijst van Hello Fresh zelf in de digitale supermarkt te halen. Ze was in de supermarkt € 17,06 goedkoper uit voor drie maaltijden voor twee personen per week. Dus als je je afvraagt ‘Wat kost een maaltijdbox?’. Vaak in keiharde cijfers wel wat meer dan als je zelf naar de supermarkt gaat voor dezelfde boodschappen.

Maar er is een ‘maar’. Nu is het wel zo dat je in de supermarkt soms meer dan de perfect afgewogen hoeveelheid product moet kopen. Zo kun je moeilijk een halve courgette of een enkel takje basilicum kopen. Dan zit je al snel aan een heel basilicumplantje (of bosje) of een volledige courgette vast. Als je die niet op krijgt en dus een enkeltje kliko geeft, heb je die kosten ook onterecht gemaakt.

Aan de andere kant kun je met een beetje creativiteit voedselverspilling vaak wel voorkomen, bijvoorbeeld door een weekmenu op te stellen en zo van tevoren alvast een bestemming voor die andere halve courgette of de andere halve basilicumplant te bedenken.

Een maaltijdbox is dus wat duurder. Met als voordeel dat je geen producten te veel hebt en niet naar de supermarkt hoeft. Op zich is de bezorging ook wat waard; het scheelt jou misschien weer een autorit (benzinekosten!) en tijd (die ook geld waard is). Maar wie het voordeligst uit wil zijn, kan nog steeds beter zelf de boodschappentassen pakken voor een supermarktuitje.

Wat zijn de nadelen van een maaltijdbox aan huis?

Let op dat je met een maaltijdbox aan huis nog niet al je wekelijkse boodschappen in huis hebt. Zo zal je je ontbijt, lunch en tussendoortjes zelf nog moeten regelen. Waarschijnlijk kom je dus alsnog niet onder een wekelijks supermarktuitstapje uit.

Verder kun je in de supermarkt nogal eens besparen op boodschappen door bijvoorbeeld producten in de aanbieding te kopen, voor voordeelverpakkingen te gaan of vergeet-me-niet-boodschappen in de aanbieding te kopen. Ook de Too Good To Go-boxen zijn een voordelige manier om aan boodschappen te komen. Die opties heb je bij een maaltijdbox niet.

Let op dat je bij sommige boxen aan een abonnement vastzit en dat er vaak voorwaarden gelden voor het opzeggen van de box. Vaak kun je wel aangeven dat je een week geen boxen wilt ontvangen, maar hier moet je op tijd bij zijn. Het zou zonde zijn als de bezorger in je vakantieweek voor een dichte deur staat én je toch de kosten maakt voor een maaltijdbox die bij de buren ongeopend staat te staan!

Kortingen op maaltijdbox aan huis

Wat de goedkoopste maaltijdbox is, is lastig te zeggen. Het hangt erg af van je voorkeuren. Zo is de Allerhande Box relatief wat prijzig, maar heb je daar wel de mogelijkheid om je andere boodschappen mee te bestellen.

Nu is het wel zo dat je regelmatig kortingscodes op maaltijdboxen online kunt vinden. Daarmee kun je soms zelfs een paar tientjes besparen op de kosten voor een maaltijdbox. Het loont dus zeker de moeite om online te zoeken op ‘goedkoopste maaltijdbox’ en op zoek te gaan naar kortingscodes.

Dus: wat kost een maaltijdbox en hoe voordelig is het?

Echt financieel voordeliger dan gewoon boodschappen doen is een maaltijdbox niet. Het bedrag voor een box valt vaak hoger uit per portie, hoewel de korting iets in de kosten voor een maaltijdbox kan schelen.

Nu zullen sommige ingrediënten in de supermarkt lastiger verkrijgbaar zijn. Die losse kruiden bijvoorbeeld waarvan je de naam niet eens kent. Ook zit je soms aan hele verpakkingen vast.

Maar puntje bij paaltje zal je met een weekmenu nog steeds voordeliger uit zijn. Als je creatief wilt koken, kun je er ook voor kiezen online naar recepten te zoeken en die wat aan te passen aan wat je nog in huis hebt.

Over het algemeen is het zeker mogelijk om voor minder geld een portie te koken dan de kosten die je voor zo’n box betaalt. Zal je alleen wel de luxe van bezorging moeten missen én alsnog zelf je hoofd moeten breken over het “Wat eten we vandaag?”-dilemma.

Lees op onze site meer over andere manieren om geld te besparen. Zo is ook oversluiten een goede manier om soms wel een paar honderd euro per maand over te houden.