Besparen op je hypotheek en andere vaste lasten


15 november 2023 door Redactie
465 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Vaste lasten, ze komen iedere maand terug. We ontkomen er niet aan en zullen er toch voor moeten zorgen dat ze iedere maand netjes op tijd worden betaald. Zo is de hypotheek bij de meesten natuurlijk de grootste last en is dit bij de meeste huishoudens zo’n 35 tot 40 procent van de totale vaste lasten. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk het is dat niet alleen de uitgaven goed in kaart worden gebracht, maar je ook weet wat er iedere maand inkomt. Nu is dit laatste vaak niet zo’n probleem, maar we zien toch dat het met de uitgaven een ander verhaal is. Zonder dat we het ons vaak realiseren, kunnen we enorm veel geld besparen op de vaste lasten, waaronder dus ook op onze hypotheek. Hoe dit precies zit, vertellen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening die wordt gebruikt om een huis te kopen, waarbij het huis zelf als onderpand dient voor de lening. Wanneer je al een hypotheek hebt, zijn er verschillende manieren om te besparen. Ten eerste kun je kijken of het mogelijk is om je bestaande hypotheekrente te herzien en te kijken of je kunt profiteren van lagere rentetarieven door herfinanciering. Uiteraard moeten de huidige rentestanden dan wel lager liggen dan de rente die jij momenteel betaalt. Ook kun je extra aflossingen doen om de totale rentekosten over de looptijd van de lening te verminderen. Belangrijk is dan wel dat je boetevrij mag aflossen, iets wat niet bij iedere hypotheekverstrekker vanzelfsprekend is en het kan zijn dat je boeterente moet betalen. Ook is het altijd aan te raden om eens om je heen te kijken om te zien wat andere hypotheekverstrekkers je te bieden hebben.

Kerstverlichting in en rondom het huis

Kerstverlichting in en rondom het huis

We staan er vaak niet bij stil, maar zonder dat we het doorhebben verbruiken we tijdens de feestdagen flink wat extra stroom. Alle kerstverlichting die we de hele dag en ook vaak avonden laten branden, dragen allemaal bij aan een flinke rekening. Je kunt je dus wel voorstellen dat je relatief eenvoudig kunt besparen door te kiezen voor led kerstverlichting buiten en ook binnen. Ledverlichting gebruikt namelijk niet alleen een stuk minder stroom, maar het is ook nog eens duurzamer, waardoor de levensduur langer is. In aanschaf mag het dan misschien wat duurder zijn, maar op lange termijn verdien je dit meer dan terug.

Maak gebruik van tijdschakelaars

Waar tot jaren geleden bij iedereen klokslag 22.30 vaak alles thuis uitging, zien we dat de mensen die nu op vakantie gaan, kiezen voor een dynamische tijdschakelaar. Dit heeft als voordeel dat je zelf niets meer hoeft in te stellen. Met deze schakelaar kun je bijvoorbeeld eenvoudig aangeven binnen welke tijd range je wil dat bijvoorbeeld de lampen aan of uitgaan, zodat het de ene avond om 22.30 is en de avond erna om 22.41. Mochten er dan inbrekers staan te posten, dan lijkt het net alsof er wel iemand thuis is. Het  voordeel van deze tijdschakelaar, is dat je ze natuurlijk ook perfect kunt gebruiken voor het instellen van de kerstverlichting. Zo hoef je niet bang te zijn dat je vergeet de kerstboom buiten uit te doen en deze onnodig de hele nacht blijft branden.

Kies voor duurzame verlichting

Verlichting, we kunnen niet zonder! Toch is er wel enorm veel verschil in het type verlichting dat er is. Zo zien we dat er gelukkig steeds meer mensen kiezen voor LED, wat inhoudt dat ze direct aanzienlijk besparen op de kosten. Dit is niet alleen verstandig voor je normale lampen, maar ook iets om serieus over na te denken als het gaat om de kerstverlichting. Wist je namelijk dat LED kerstverlichting voor buiten, maar ook binnen tot wel 10 keer zuiniger is dan de traditionele verlichting zoals we deze tot voor kort kende? Je kunt je dus wel voorstellen hoe aanzienlijk je dit kan schelen in de kosten. Vooral als we kijken naar hoe lang de meeste kerstverlichting dagelijks brandt.

Check periodiek je vaste lasten

Vaste lasten zijn nu eenmaal een gegeven en we kunnen er in de meeste gevallen dus ook niet onderuit. Wat wel kan, is de vaste lasten periodiek eens onder de loep nemen, zodat je zeker weet of je nog wel op de juiste plek zit en dus niet te veel betaalt. Zo zijn er veel energie aanbieders die allerlei leuke acties hebben voor nieuwe klanten en merk je van een overstap natuurlijk vrij weinig tot niets. Stroom is stroom en of je dat nu van partij A of B krijgt, uiteindelijk is het belangrijk wat je onderaan de streep moet betalen. Dit geldt natuurlijk ook voor onze verzekeringen en abonnementen. Door iedere paar maanden te kijken hoe de zaken ervoor staan, kun je ook tijdig inspelen op een prijs en eventueel overstappen om direct te besparen.