• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Beleggen met weinig geld? Tips & ervaringen van een expert!

Beleggen met weinig geld? Tips & ervaringen van een expert!


16 april 2021 door Romy Veul
47 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Op je spaarrekening krijg je nauwelijks nog rente over je spaargeld. Reden genoeg voor veel Nederlanders om zich te verdiepen in andere opties. Beginnen met beleggen bijvoorbeeld. Spannend, vinden sommigen. Moeilijk misschien ook. Maar is dat wel zo? Welnee, vindt Nicole van Roekel, eigenaar van de blog The Budget Life en zelf een enthousiaste belegger: “Je kunt zelfs al op een laagdrempelige manier beleggen met weinig geld.” Wij interviewden Nicole over haar beste beleggingstips, handige beleggingsapps en haar eigen ervaringen.

Waarom ben jij begonnen met beleggen?

“Op mijn blog The Budget Life schrijf ik al een aantal jaar over persoonlijke financiën en besparen. Me verdiepen in beleggen stond al een hele tijd bovenaan mijn lijstje. Spaargeld levert op dit moment niet veel op, dus ik was benieuwd hoe ik meer uit mijn geld kon halen.

Als eerste stap heb ik het boek Blondjes beleggen beter aangeschaft om meer te leren over wat beleggen is en wat de mogelijkheden zijn. Zeker een aanrader! Daarnaast ben ik het RTL Z Beursspel gaan spelen. Bij dat spel ga je een fictief vermogen (tot € 100.000) beleggen. Zo kun je er feeling mee krijgen en alvast oefenen voordat je met echt geld gaat beleggen. Ik stond al snel flink in de plus en durfde het toen aan om mijn eerste € 100 te beleggen via de beleggingsapp Peaks.”

Wat zijn de opties om te beleggen met weinig geld?

“Er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden om te beleggen. Zelf ben ik me eerst gaan verdiepen in laagdrempelige opties voor beleggen met weinig geld. Zo kwam ik uit bij twee handige apps voor online beleggen met weinig geld: Peaks en Semmie.

Met de app Peaks kun je ‘beleggen met je wisselgeld’. Je kunt niet zelf bepalen in welke organisaties je belegt; dat doet de app voor je. Wel kies je zelf hoeveel risico je bereid bent te lopen. Hoe groter je risico, hoe meer potentieel rendement je kunt behalen, maar ook hoe groter het potentiële verlies.

Daarnaast is er de app Semmie, waarmee je – net als bij Peaks – kunt investeren in duurzame indexfondsen.

Handig aan beide apps is dat je weinig omkijken hebt naar je beleggingen en naar de beurskoersen, en dat je ook niet veel kennis nodig hebt van beleggen. De kosten van Semmie zijn tot een belegd vermogen van € 2.500 lager dan bij Peaks. Wel is het zo dat je bij Semmie minimaal € 500 moet inleggen om te beginnen, terwijl je bij Peaks al met een paar euro kunt beleggen. Om te bepalen welke app het beste bij je past, is het dus slim om te kijken naar de kosten en naar het bedrag dat je van plan bent te beleggen.”

Hoe werken die beleggingsapps?

“Ik vind die apps zelf een leuk en handig om met weinig geld en op een laagdrempelige manier te beleggen. Bij beide apps wordt op basis van je gekozen risicoprofiel bepaald hoe je geld wordt belegd. De organisatie achter de app belegt het geld vervolgens voor je in indexfondsen: een verzamelmandje van verschillende organisaties. Je belegt dus in meerdere bedrijven tegelijk. Als je kiest voor een hoog risicoprofiel, dan wordt je geld voor een groter gedeelte belegd in aandelen en voor een kleiner gedeelte in obligaties. Kies je voor een laag risicoprofiel, dan belegt Peaks je geld voor een groter gedeelte in indexfondsen met obligaties. Een aandeel is eigenlijk een klein stukje van het bedrijf; je wordt daarmee aandeelhouder. Met een obligatie leen je geld uit (vaak aan een overheid) en ontvang je daarvoor als bedankje een bedrag aan rente.

Wel rekent elke app kosten om er gebruik van te kunnen maken. Let altijd goed op de bijkomende kosten van zo’n app. Hoe hoger de kosten, hoe minder rendement je overhoudt. Daarnaast zal je je eventueel zelf moeten verdiepen in het soort bedrijven waarin de app investeert, als je dat belangrijk vindt. Wat dat betreft heb je bij een broker meer keuzes.”

Wat zijn de opties los van beleggingsapps?

“Je kunt ook zelf aandelen kopen via een broker. Dan ben je vrij in je keuze voor bedrijven waarin je investeert. Die aandelen koop je altijd via een broker: een commerciële tussenpartij die je nodig hebt om te kunnen handelen op de beurs. Je betaalt dan ook een klein bedrag aan de broker, maar die kosten liggen vaak wel lager dan bij beleggingsapps waarin je geld voor jou wordt belegd in indexfondsen. Er zijn allerlei platforms die als broker fungeren. Ik gebruik zelf DEGIRO: een bekend en gebruiksvriendelijk platform dat relatief lage kosten rekent.

Een tweede optie is beleggen via een crowdfundingsplatform. Ik beleg zelf bijvoorbeeld via Lendahand. Dit platform investeert in projecten in ontwikkelingslanden en leent bijvoorbeeld geld uit aan projecten voor betere werkgelegenheid of zonnepanelen. Het mooie is dat je hiermee bijdraagt aan een goed doel. Vaak krijg je na één, twee of drie jaar je uitgeleende bedrag terugbetaald. Je weet dan van tevoren al hoeveel rente je daarover ontvangt, vaak zo’n 3-7%. Wel loop je een klein risico dat het bedrijf failliet gaat, waarbij je zowel je inleg als het beloofde rendement kunt verliezen.

Een derde optie is investeren in vastgoed, waarbij de huurinkomsten je rendement zijn. Of je kunt bijvoorbeeld in horecazaken beleggen.”

Welke risico’s brengt beleggen met zich mee?

“Het kan altijd zijn dat je aandelen opeens minder waard worden. Ik heb zelf ook weleens gehad dat een aandeel flink daalde in waarde. Maar ik zie beleggen als iets wat je doet voor de langere termijn en laat me dus niet te veel leiden door schommelingen tussendoor.

Er zijn natuurlijk ook beleggingsopties waarbij je minder risico loopt. Investeren in indexfondsen bijvoorbeeld! Je legt dan steeds op een vast moment een vast bedrag in en spreidt je risico over meerdere bedrijven.”

Zou je anderen aanraden om te beleggen?

“Zeker weten! Vooral nu de spaarrente zo laag ligt. Er wordt weleens gezegd ‘Er bestaat geen beter moment om te beginnen met beleggen dan vandaag’. Dat heeft te maken met het rente-op-rente-effect. Op sommige beleggingen kun je dividend (een deel van de winst van het bedrijf) uitgekeerd krijgen als aandeelhouder. Vooral banken en andere financiële instanties geven vaak een hoog rendement, meestal een paar procent per aandeel. Dat bedrag kun je direct weer herbeleggen, waardoor je er mogelijk nog meer rente mee behaalt. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je van dat effect kunt profiteren.”

Wat heeft beleggen jou opgeleverd?

“Beleggen levert je officieel natuurlijk pas iets op zodra je je aandelen of obligaties met winst verkoopt. Wel sta ik op dit moment 12% in de plus en heb ik daarmee in een jaar al minimaal € 1000 aan rendement opgebouwd. Een gemiddeld rendement is zo’n 6-7% op jaarbasis. Daar komt dan nog het dividend voor je aandelen bij.”

Welke tips heb je voor mensen die ook willen beginnen met beleggen?

“Verdiep je vooral in de mogelijkheden die er zijn voor geld beleggen en lees je goed in. Het boek Blondjes beleggen beter vind ik absoluut een aanrader. Verder staan er veel YouTube-video’s online met uitleg over beleggen, passief inkomen en beurskoersen. Ook is een beleggingsspel dus een laagdrempelige manier om te starten. Kijk verder vooral goed wat bij je past. Je hoeft niet alles te weten om te kunnen beginnen met beleggen en er bestaan dus ook manieren om met weinig kennis en weinig geld te beleggen. Zo hoeft beleggen echt niet zo lastig te zijn als je misschien denkt.”

Credits foto: MASTERPIECE Visuals.