Direct besparen op je boodschappen? 13 slimme tips!

Geef minder uit in de supermarkt zonder in te leveren op smaak

1 april 2023 door Romy Veul
1627 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Je boodschappen zijn een van de kostenposten waar je niet onderuit kunt. Er zal toch eten op tafel moeten staan. Maar de kans is groot dat je aardig wat kunt besparen op je boodschappen. Ook zonder in te leveren op de smaak. Deze 13 bespaartips voor je boodschappen helpen je om minder uit te geven aan de kassa, terwijl je koelkast toch goed gevuld is. Zo houd je meteen geld over voor andere dingen.

Besparen op je boodschappen – krijg inzicht in jouw uitgaven

Heb jij zicht op wat je maandelijks aan boodschappen kwijt bent? Of ben jij iemand die een paar keer per week voor boodschappen naar de winkel gaat en niet zo goed weet wat de “schade’ daarvan per maand is? Dan geef je misschien ongemerkt meer uit dan je denkt. Als je “even snel iets haalt”, belandt er allicht meer in je winkelmandje dan je zou willen. Maar hoe steek je daar een stokje voor?

Een eerste stap naar besparen op je boodschappen is in kaart brengen hoeveel je maandelijks aan boodschappen besteedt. Daarvoor hoef je geen bonnetjes op te sparen. Je kunt simpelweg in internetbankieren inloggen en daar zoeken op de namen van jouw supermarkten. Tel alle aan de supermarkten bestede bedragen bij elkaar op en je ontdekt hoeveel jij maandelijks aan boodschappen kwijt bent. Is het wat je had verwacht? Of schrik je van het bedrag en zou je daar graag op besparen? Deze 13 bespaartips voor je boodschappen helpen je om minder kwijt te zijn.

1. Doe één keer per week boodschappen

Bij elk supermarktbezoekje bind je jezelf eigenlijk als kat op het spek. Elke keer dat je tussen de schappen met verrukkelijk uitziende koekjes en lekkere hapjes loopt, kom je vast weer iets tegen waar je acuut zin in hebt. Voordat je het weet ligt je mandje alweer vol, terwijl je van plan was alleen een pakje boter en een courgette te halen. Bovendien koop je misschien meer dan je op krijgt of in een week gebruikt, met als gevolg dat je voorraadkast binnen no time uitpuilt.

Dat alles kun je tegengaan door je te beperken tot één supermarktbezoekje per week. Eventueel kun je nog een enkele keer teruggaan voor alleen brood of verse groenten. Maar leer jezelf aan om niet meer drie of vier keer per week in de supermarkt te staan.

2. Maak een maaltijdplan

Bedenk van tevoren wat je de komende dagen gaat eten en pas daar je boodschappen op aan. Zo’n plan helpt je om alleen die spullen te kopen die je echt nodig hebt. Je kunt er ook onnodige aanbiedingen beter door weerstaan.

3. Maak een lijstje

Nu we toch met lijstjes en plannen bezig zijn, het maken van een ouderwets boodschappenlijstje is ook heel handig. Simpelweg omdat het je grip geeft op wat je in je karretje gooit. Met een lijstje kun je doelgericht de supermarkt door en zal je minder snel enthousiast overbodige producten inslaan.

Zo’n lijstje kun je trouwens ook prima digitaal maken via een app als To Do. Het handige daaraan is dat je steeds je lijstje van de week ervoor kunt kopiëren en dan alleen wat kleine dingen hoeft te wijzigen. Zo hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

4. Houd de folders in de gaten

Een logische tip voor besparen op je boodschappen, maar we koppen ‘m er toch in: bekijk de reclamefolders regelmatig. Dat kun je ook online doen via Reclamefolder.nl. Voor veel producten heb je regelmatig ‘2 halen 1 betalen’-acties of andere kortingen. Als je iets toch al nodig hebt, is het natuurlijk altijd fijn als je het met korting kunt kopen.

Pas eventueel je maaltijdplan aan op wat deze week in de aanbieding is. Wie weet brengt dat ook de nodige variatie in je wekelijkse maaltijden. Mooi meegenomen!

5. Wees kritisch op aanbiedingen

Er zit ook een keerzijde aan aanbiedingen. Als je spullen alleen maar koopt omdat ze in de aanbieding zijn, ben je al met al niet goedkoper uit. Je komt dan juist met meer dan je nodig hebt thuis en geeft dus ook meer uit. Wees daarom kritisch. Heb je bijvoorbeeld maar één pak melk nodig, maar geldt ‘3 halen 2 betalen’? Dan is het misschien toch verstandiger om het bij één pak te houden. De rest krijg je vast niet op, tenzij je een paar dagen met tegenzin heel veel glazen melk drinkt.

Ook is het verstandig om niet naar vier verschillende supermarkten te gaan om maar van aanbiedingen te profiteren. Boodschappentijd kost ook geld, net als benzine. Ga dus liever naar één of twee supermarkten waar echt goede aanbiedingen zijn.

6. Bekijk de “vergeet-me-nietjes”

Bij veel supermarkten vind je wel een schap of koeling met producten die alleen nog die dag verkocht mogen worden, omdat ze tot vandaag houdbaar zijn. Ook zijn er supermarkten die werken met kortingsstickers op producten. Vaak gaat het om versproducten als voorgesneden groenten, zuivel, vlees of brood. Soms lopen de kortingen op die producten op tot meer dan 50%. Slim dus om eerst tussen die producten te kijken of er iets is wat jij kunt gebruiken. Wederom: koop geen spullen die je niet nodig hebt. Maar kijk hoe je deze producten in je maaltijdplan kunt gebruiken.

Overigens kun je producten als vlees of voorverpakte groenten vaak prima invriezen. Dan hoef je ze niet per se vandaag te gebruiken. Bovendien zegt de houdbaarheidsdatum niet altijd alles. Oké, bij vlees kun je je maar beter wel aan die datum houden. Maar bij producten met een ‘tenminste houdbaar tot’-datum is het vooral een kwestie van ruiken, kijken en eventueel proeven of iets nog goed is. Een bakje hummus of groenten kan bijvoorbeeld twee dagen daarna ook nog prima eetbaar zijn.

7. Koop niet te veel kant-en-klaar

Supermarkten spelen er handig op in dat veel mensen liever niet te veel tijd aan hun maaltijd kwijt zijn. Je kent vast wel de vele zakjes voorgesneden groenten, de maaltijdpakketten, de alvast voor je gedraaide gehaktballen of de verse pasta’s in de koeling. Allemaal heel handig, maar je betaalt er wel een stuk meer voor dan wanneer je verse groenten zelf snijdt of gewone pasta koopt die iets langer moet koken.

Dat geldt ook voor de maaltijdpakketten. Het lijkt heel handig om alles bij elkaar te hebben, maar je bent altijd voordeliger uit als je de ingrediënten los haalt. Kijk daarom eens kritisch naar wat je precies koopt. Is dit echt de voordeligste optie of kan het ook anders?

8. Bekijk wat je nog hebt voordat je boodschappen doet

Werp voordat je richting de supermarkt gaat een blik op je voorraadkast en koelkast. Wat heb je nog liggen? Het is zonde als je voor de zoveelste keer met een pakje geraspte kaas thuiskomt, terwijl je nog twee verpakkingen hebt liggen en die al met moeite voor de houdbaarheidsdatum op krijgt. Weggooien is per definitie zonde. Voor je portemonnee én voor het milieu.

9. Koop grote verpakkingen

Kun je kiezen tussen twee bakken kwark van een halve liter of een één-liter-bak? De kans is groot dat die laatste de voordeligste optie is. Als je veel van een product gebruikt, is het altijd slim om voor een grote verpakking te gaan. Die worden niet voor niets vaak “voordeelverpakkingen” genoemd. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld toiletpapier, pasta, rijst, luiers of bepaald broodbeleg.

Let wel altijd op dat je de hoeveelheid ook daadwerkelijk voor de houdbaarheidsdatum op krijgt. Als dat niet zo is, is het alsnog slimmer om voor de kleine verpakking te gaan.

10. Stel een boodschappenbudget in

Dit klinkt misschien wat drastisch, maar een boodschappenbudget is wel dé tip die je helpt om op je boodschappen te bezuinigen. Als je met jezelf (of je partner) een bepaald budget afspreekt, maken jullie er waarschijnlijk een sport van om onder dat bedrag te blijven. Dat helpt meteen om verleidingen tegen te gaan en helpt je ook om zelf naar effectieve manieren te blijven zoeken om goedkoper boodschappen te doen.

Extra tip: betaal je boodschappen contant en pin aan het begin van de maand het bedrag dat je die maand aan boodschappen kwijt wilt zijn. Zo maak je je budget tastbaar en zie je zelf ook beter wat er precies uitgaat aan eten en drinken.

11. Kies voor huismerken

Van bijna elk product heb je budgetproof en minder budgetproof varianten. Het kan je voor sommige producten zo een euro schelen als je voor het huismerk kiest. Tuurlijk, dat hoef je niet te doen voor je lievelingscola waar geen enkel ander merk aan kan tippen. Maar bij producten als rijst, pasta of bepaalde sausjes proef je waarschijnlijk echt geen verschil. Probeer het eens uit.

12. Doe online boodschappen

Het scheelt je gesjouw met volle boodschappentassen, maar kan ook nog eens voor je budget heel handig zijn. Bij online boodschappen doen hoef je namelijk niet langs de schappen met heerlijke koekjes te lopen en komt ook de geur van het versgebakken brood je niet tegemoet. Het gevolg? Je doet minder snel impulsaankopen.

Bovendien kun je bij veel supermarkten je digitale boodschappenmandje opslaan, waardoor je een volgende keer heel snel dezelfde boodschappen kunt doen (eventueel met wat kleine aanpassingen). Prijzig? Welnee, vaak wordt je bestelling vanaf een bepaald bedrag gratis thuisbezorgd. Doordat je online gericht boodschappen kunt doen, kan het een flinke besparing op je boodschappenbon opleveren.

13. Vraag om de bon 

Besparen op je boodschappen begint met inzicht in wat je nu eigenlijk uitgeeft. Op je bankrekening kun je de totaalbedragen terugzien. Maar het is ook slim om eens op de bon te kijken wat bepaalde boodschappen kosten. Zijn er producten die je goedkoper had ingeschat? Kijk dan hoe je daarop kunt besparen.

Een blik werpen op je bon is om nog een reden verstandig. Want heb je voor de boodschappen die je zojuist met korting hebt gescoord wel echt de kortingsprijs betaald? Soms vergeet de caissière  om een kortingssticker te verrekenen of staat een aanbieding niet goed in het kassasysteem. Slim dus om te checken op je bon of het goed is gegaan, zodat je eventueel je geld kunt terugvragen bij de servicedesk. 

Oh ja, en die bon is ook gewoon fijn om terug te zien hoe goed je wel niet hebt bespaard op je boodschappen. Want geld besparen op de boodschappen is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar geeft ook een goed gevoel.

P.S. Zoek je nog meer inspiratie om te besparen? We delen nog veel meer geld-besparen-tips met je in deze ideeënlijst.