• Home
  • Kennisbank
  • Overwaarde huis gebruiken voor tweede woning in het buitenland

Overwaarde huis gebruiken voor tweede woning in het buitenland


Romy Veul door Romy Veul op 29-04-2025
7x gelezen
6 min.

Droom jij ervan om vaker wakker te worden met uitzicht op een tropisch strand? Lijkt het je leuk om na je pensioen te genieten van vakanties in je eigen vakantiewoning? Of wil je investeren in een vakantiewoning over de grens om die te verhuren? Wie weet kun je deze droom realiseren dankzij de overwaarde op je huis. Hoe werkt het precies als je de overwaarde op je huis wilt gebruiken voor een tweede woning in het buitenland? Onze Hypotheekexperts praten je bij.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

overwaarde huis gebruiken voor tweede woning buitenland

Kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken voor een tweede woning in het buitenland?

Ja, het is soms mogelijk om je overwaarde te gebruiken voor een tweede woning in het buitenland. Dit is een optie als…

  • …je eigenaar bent van een koophuis in Nederland;
  • …je voldoende overwaarde op je huidige woning hebt;
  • …je inkomen voldoende is voor een hogere hypotheek;
  • …je hypotheekadviseur bereid is geld uit te lenen voor jouw buitenlandse woning.

Als je de overwaarde op je huis wilt gebruiken voor een tweede woning in het buitenland, dan verloopt dit proces anders dan bij een woning in Nederland. Banken zijn vaak terughoudender met het financieren van buitenlands vastgoed. Daarom gelden er aanvullende eisen. Ook is niet elke bank hier even happig op. Bij sommige banken is het helemaal niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een tweede woning in het buitenland. Bij andere banken gelden hier extra voorwaarden voor.

Waarom een tweede woning in het buitenland kopen van je overwaarde?

Door de overwaarde op je huis te gebruiken voor de tweede woning, kun je je vakantiehuisdroom waarmaken zonder hier spaargeld voor in te zetten. Daardoor blijft je financiële buffer intact. Tegelijkertijd betaal je minder rente dan over een persoonlijke lening.

Over het algemeen kun je om 2 redenen kiezen voor een tweede woning in het buitenland:

  • Je koopt een vakantiewoning waarin je zelf regelmatig kunt verblijven.
  • Je investeert in een vakantiewoning om deze te verhuren, zodat je bijvoorbeeld kunt sparen voor je pensioen.

Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Dan verblijf jij bijvoorbeeld 2 maanden per jaar in de vakantiewoning en verhuur je het huis in de overige weken aan vakantiegangers. Zo heb je zelf plezier van de vakantiewoning en is het ook meteen een interessante investering.

Welke opties zijn er om je overwaarde te gebruiken voor een tweede woning in het buitenland?

Als je de overwaarde op je huis wilt gebruiken voor een woning over de grens, dan heb je een paar opties:

  • Een tweede hypotheek nemen: je sluit een extra hypotheek af naast je lopende hypotheek.
  • Je hypotheek verhogen: als je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster staat ingeschreven, dan kun je je opgenomen hypotheekbedrag ophogen. Dat bespaart je een notarisbezoek.
  • Je hypotheek oversluiten: je zet je huidige hypotheek stop en sluit je volledige hypotheek (inclusief een extra deel ten opzichte van je eerder geleende bedrag) af bij een andere aanbieder. Daarmee profiteer je mogelijk van betere voorwaarden en/of een lagere rente.

Bespreek jouw hypotheekopties

Wat zijn de voorwaarden voor een tweede hypotheek voor een huis in het buitenland?

Als je een tweede hypotheek neemt om een buitenlandse woning van te kopen, dan moet je rekening houden met specifiekere voorwaarden. De exacte voorwaarden verschillen per hypotheekaanbieder. Maar ga in ieder geval uit van deze voorwaarden:

  • De bank financiert meestal niet de gehele waarde van je buitenlandse woning. Voor het huis waarin je woont mag je in principe 100% van je woningwaarde lenen, maar dat geldt dus niet voor een tweede woning in het buitenland. Ga hierbij uit van 70-80% en soms zelfs minder.
  • Je moet dus altijd eigen geld inbrengen om een vakantiehuis over de grens te kopen. Meestal gaat het om minimaal 20-30% van de aankoopprijs.
  • Banken verstrekken niet voor elk land een hypotheek. Vaak heb je in populaire vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Italië meer financieringsopties dan in landen die minder gebruikelijk zijn als vakantiebestemming.
  • Je huidige inkomen moet voldoende zijn om de hogere maandlasten (nu en in de toekomst) te kunnen dragen. 

Let verder op: de rente is niet fiscaal aftrekbaar als je je hypotheek voor een tweede woning gebruikt. Je hebt dus geen recht op hypotheekrenteaftrek. Als je je overwaarde gebruikt voor een verbouwing, heb je daar wel recht op.

Andere optie: een hypotheek in het vakantieland

Lukt het niet om met je overwaarde een extra hypotheek af te sluiten voor je vakantiewoning? Dan kun je soms een hypotheek afsluiten in het land waar je een huis wilt kopen. Zo kun je in Spanje wellicht bij Spaanse hypotheekverstrekkers terecht. Het is dan wel verstandig om er een hypotheekadviseur uit Spanje bij te betrekken. Diegene kent de taal en de lokale regels, en kan je dus goed op weg helpen.

Houd er verder rekening mee dat elke buitenlandse hypotheekaanbieder er eigen voorwaarden op nahoudt. Zo zie je in Spanje vaak dat een hypotheek maximaal 25 jaar mag lopen en dat je de hypotheek volledig moet hebben afgelost vóór je 75e verjaardag.

Een andere optie is uiteraard dat je je eigen geld gebruikt voor een vakantiewoning over de grens of dat je je woning verkoopt met overwaarde. Ook op die manier wordt je overwaarde vrij beschikbaar.

Tweede woning in het buitenland kopen voor verhuur? Let dan hierop!

Als je jouw buitenlandse woning wilt verhuren, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties. Houd er rekening mee dat dit lastig kan zijn als je zelf in Nederland woont.
  • Regel vooraf een betrouwbare partij die zorgt voor de schoonmaak, sleuteloverdracht en contact met huurders. Ook dat alles is belangrijk als je een vakantiehuis wilt verhuren.
  • Verdiep je goed in lokale regels en belastingen voor verhuurinkomsten. Deze verschillen nogal per land.
  • Je loopt het risico dat de valuta in het andere land minder waard wordt ten opzichte van de euro. Dan daalt je woning ook in waarde.
  • Dat jij een woning en een gebied heel mooi vindt, betekent nog niet dat potentiële huurders die mening met jou delen. Het is dan ook altijd slim om marktonderzoek te doen onder vakantiegangers voordat je een vakantiewoning koopt.

Meer weten? Ga in gesprek met een Hypotheekexpert

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om de overwaarde op je huis te gebruiken voor een tweede woning in het buitenland? Bespreek jouw opties met een Hypotheekexpert. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Vraag een gratis gesprek aan

Veelgestelde vragen

Kan ik de overwaarde op mijn huis investeren in een huis in het buitenland?

Ja, bij sommige banken is het toegestaan om de overwaarde op je huis te gebruiken voor een woning in het buitenland. Je hebt dan wel altijd iets van eigen geld nodig. Ook verschillen de precieze voorwaarden per bank. Sommige banken bieden helemaal geen hypotheek aan voor een vakantiewoning in het buitenland; andere banken gaan hier soepeler mee om.

Kan ik de overwaarde van mijn tweede huis in Spanje gebruiken?

Nee, als je een Spaans huis met een tweede hypotheek hebt betaald, dan kun je de overwaarde niet zomaar gebruiken. Je hebt de Spaanse woning immers gekocht met een hypotheek die jouw huidige Nederlandse woning als onderpand heeft. De overwaarde komt pas vrij zodra je de Spaanse woning verkoopt.

Kan ik een hypotheek krijgen voor een vakantiewoning in het buitenland?

Ja, in principe kun je in Nederland een hypotheek afsluiten voor een vakantiewoning in het buitenland. Maar banken hanteren wel strengere voorwaarden. Ze bieden meestal alleen een hypotheek als je een vakantiewoning in een van de populairste vakantielanden koopt. Ook verlangen hypotheekaanbieders altijd eigen inbreng van minimaal 20-30%.

Let op: sommige banken staan een hypotheek voor een woning in het buitenland zelfs helemaal niet toe. In zo’n geval kun je overwegen om je volledige hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekaanbieder.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7