ABN Amro
Argenta
Allianz
Aegon
Lloyds Bank
Munt Hypotheken
Florius hypotheken die meebewegen
Robuust hypotheken
Venn hypotheken
VISTA Hypotheken
Merius
Rabobank
Hypotrust
Bunq
Woonnu

Waar moet je op letten bij een ondernemershypotheek?

Een ondernemershypotheek aanvragen werkt anders dan de hypotheekaanvraag van iemand die in loondienst werkt. Je hebt geen vast inkomen, dus wil de bank op een andere manier zekerheid krijgen dat jij je maandlasten kunt (blijven) betalen. Daarom zal de bank je vragen naar je jaarcijfers van de afgelopen jaren. Zo bepaalt de bank wat jij aan hypotheek kunt krijgen. 

Daarnaast zijn er een paar dingen belangrijk om op te letten als je een hypotheek als ondernemer wilt aanvragen:

  • Een hypotheek krijgen als ondernemer is zeker mogelijk. Wel is het belangrijk dat je minimaal 1 jaar (en het liefst minstens 3 jaar) als ondernemer werkt.
  • Als je nog geen 3 jaar (maar wel minstens 1 jaar) ondernemer bent, kun je vaak minder lenen
  • Ook moet je kunnen aantonen dat je goed verdient met je onderneming. Vaak vraagt de hypotheekaanbieder daarom ook om een accountantsverklaring en mogelijk ook een ondernemingsplan.
  • Je kunt niet bij elke hypotheekaanbieder terecht voor een ondernemershypotheek. Onze Hypotheekexperts zoeken graag voor je uit waar jij een hypotheek kunt aanvragen.
  • Hypotheekadvies kost iets meer als je ondernemer bent dan wanneer je in loondienst werkt. Dit heeft te maken met het extra werk dat in de aanvraag gaat zitten. Geen zorgen: bij ons kun je rekenen op vaste lage advieskosten.

Wil je je woning deels als bedrijfspand gebruiken? Dat mag, maar dan gelden wel een paar voorwaarden. Zo mag het bedrijfsgedeelte vaak maximaal 1/3 van het totale woonoppervlak in beslag nemen. Laat je hier goed over informeren door een Hypotheekexpert.

Advies over jouw hypotheek

Hoe wordt een ondernemershypotheek berekend?

Voor de berekening van een ondernemershypotheek kijkt de bank naar je winstcijfers van de afgelopen 3 jaar. Ben je nog geen 3 jaar ondernemer? Dan moet je minimaal 1 boekjaar aan winstcijfers laten zien. Bij sommige hypotheekaanbieders kun je dan alsnog terecht voor een hypotheekaanvraag.


Hoe de berekening van je ondernemershypotheek precies in zijn werk gaat, hangt af van het type onderneming dat je hebt. Heb je een eenmanszaak, een bv of een maatschap, vof of cv? Of ben je misschien directeur-grootaandeelhouder? Hieronder zetten we op een rij hoe in elk van die situaties de maximale hypotheek wordt bepaald.

Eenmanszaak of zzp’er

Wanneer je een eenmanszaak hebt en dus zzp’er bent, ziet de bank jouw gemiddelde winst van de afgelopen 3 jaar als toetsinkomen. Ze kijken dus naar je winstcijfers van 3 jaar en nemen daar het gemiddelde van. Op basis daarvan berekent de bank je maximale hypotheek. Hoe dat precies werkt? Daarover lees je meer op onze pagina over zzp-hypotheken.

Daarnaast vraagt de bank je om jouw kredietwaardigheid te laten zien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door groei te laten zien in je jaarcijfers of door je ondernemingsplan voor de komende jaren te delen. Daarnaast lever je als ondernemer altijd een analyse van je solvabiliteit en liquiditeit aan. Die hoef je niet zelf uit te rekenen; dat doet een boekhouder of accountant voor je. Deze cijfers geven de bank vertrouwen dat je ook in de toekomst een goed inkomen blijft verdienen met je bedrijf.

Let op: verdiende je het laatste jaar van de afgelopen 3 jaar minder dan de 2 jaar daarvoor? Dan houdt de bank jouw winst in het laatste jaar aan als gemiddelde.

Bereken je zzp-hypotheek

hypotheek voor ondernemers

Besloten vennootschap (bv)

Heb jij een bv? Dan kijkt de bank naar het salaris dat je jezelf uitkeert uit je bedrijf. Daarbij neemt de bank ook eventueel dividend en de behaalde winst van de bv mee. Verder kijkt de bank naar de cijfers van de afgelopen 3 jaar (of van de afgelopen 1 of 2 jaar als je nog niet 3 jaar ondernemer bent). 

Bestaat je bv uit meerdere ondernemingen? Dan moet je voor de hypotheekaanvraag de cijfers van alle ondernemingen aanleveren.

Bespreek jouw hypotheekopties

hypotheek met een bv

Maatschap, vof of cv

Ben jij onderdeel van een vennootschap onder firma (vof), een maatschap of een commanditaire vennootschap (cv)? Dan werkt de hypotheekberekening iets anders. Je onderneemt dan namelijk samen met anderen. Voor de berekening van je hypotheek als ondernemer kijkt de bank in dit geval onder andere naar de winst uit de onderneming van de laatste 3 jaar

Ook als je minimaal 1 maar nog geen 3 jaar ondernemer bent, zijn er vaak hypotheekopties. Dan telt een deel van jouw inkomen mee.

Als je een maatschap, vof of cv hebt, is het niet mogelijk om online een inschatting te krijgen van je maximale hypotheek. Hier gaat meer maatwerk in zitten. Onze Hypotheekexperts maken graag een hypotheekberekening op maat voor je.

Maak een afspraak

hypotheek voor ondernemers maatschap of vof

Directeur-grootaandeelhouder 

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Dan bezit je veel aandelen in een bv of nv. De hypotheekberekening werkt dan anders dan voor iemand die zzp’er is. Hoeveel je maximale hypotheek bedraagt, hangt onder andere af van jouw jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar. Ben je nog niet zo lang (maar wel minstens 1 jaar) directeur-grootaandeelhouder? Dan kun je soms alsnog een hypotheek aanvragen. Dit is wel een kwestie van maatwerk.

In deze specifieke situatie is het altijd nodig om een Hypotheekexpert om advies te vragen. Die kan dan een persoonlijke hypotheekberekening voor je maken.

Vraag persoonlijk advies aan

hypotheek als directeur-grootaandeelhouder

Hypotheek voor ondernemers berekenen?

Wil je berekenen hoeveel hypotheek jij als ondernemer kunt krijgen? Als je zzp’er bent, kun je hier met onze rekentool een eerste indicatie van krijgen. Bereken dan jouw gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar en voer die in als toetsinkomen. Dan krijg je een eerste inschatting van je hypotheek. Let op: dit is een indicatie, dus jouw daadwerkelijke maximale hypotheek kan hoger of lager uitvallen.

Bereken je zzp-hypotheek

Wanneer je een bv, maatschap, vof of cv hebt, werkt een hypotheekberekening anders. In die gevallen kun je het beste bij een Hypotheekexpert langsgaan voor deskundig advies.

Bespreek jouw hypotheekopties

Stappenplan voor een ondernemershypotheek

Hoe gaat het in zijn werk, de aanvraag van een ondernemershypotheek? Dit zijn de stappen die je over het algemeen doorloopt:

  1. Vrijblijvend oriëntatiegesprek. Eerst kun je een gratis oriëntatiegesprek aanvragen. Onze Hypotheekexperts vertellen je dan meer over jouw mogelijkheden voor een ondernemershypotheek. Zo weet je hoeveel je kunt lenen en of een hypotheek haalbaar is.
  2. Op huizenjacht. Zodra je weet hoeveel je kunt lenen, ga je op huizenjacht. Je weet nu voor welke prijs je naar een huis kunt kijken. Wij kunnen altijd een verklaring voor je opstellen waaruit blijkt dat jij als ondernemer voldoende kunt lenen om dit bedrag voor het huis te betalen.
  3. Hypotheekadvies op maat. Is je bod geaccepteerd? Dan kijkt de Hypotheekexpert (nadat je het goede nieuws hebt gevierd!) met je mee naar een hypotheek die voor jou passend en voordelig is. De expert vergelijkt tientallen hypotheken voor je en legt je alles uit over de voorwaarden. Zo weet je zeker dat je een hypotheek afsluit die bij jou past. Ook denken we mee over o.a. verzekeringen en hoeveel eigen geld je kunt inleggen.
  4. De hypotheek regelen. Ben je erover uit dat je deze hypotheek wilt aanvragen? Dan zet de Hypotheekexpert alles voor je in gang. Jij hoeft nergens achteraan te rennen. Via mijn.hypotheek.nl blijf je altijd op de hoogte van de status van de aanvraag. Ook laten we je precies weten welke documenten je nodig hebt. Denk aan jaarrekeningen en aangiftes van de inkomstenbelasting.
  5. De hypotheek is rond! Heb je alle documenten aangeleverd? Dan verstuurt de Hypotheekexpert jouw aanvraag en ontvang je een renteaanbod. Daarin staan alle gemaakte keuzes op een rij. Ga je akkoord met dit aanbod? Dan ontvang je een hypotheekofferte. Die onderteken je om de financiering rond te krijgen.
  6. De sleuteloverdracht. Na de hypotheekofferte volgt nog een definitieve hypotheekakte. Die onderteken je, samen met de leveringsakte voor de woning, bij de notaris. Daarmee staan het huis én de hypotheek officieel op jouw naam.

Wat kost ons deskundige hypotheekadvies voor ondernemers?

Bij Hypotheek.nl kun je rekenen op deskundig en onafhankelijk hypotheekadvies. Dit betekent dat we veel verschillende hypotheekaanbieders voor je vergelijken. Zo weet je zeker dat jij een voor jou voordelige hypotheek afsluit. 

Wat dat kost, ons hypotheekadvies voor IB-ondernemers? Omdat hier een paar uur meer werk in gaat zitten, betaal je iets meer dan iemand die in loondienst werkt. Wij hanteren scherpe, vaste tarieven – minder dan de concurrent. Kijk maar! 

Het eerste gesprek is altijd gratis. En voordat we voor je aan de slag gaan, laten we je precies weten wat je van ons mag verwachten en wat het hypotheekadvies in jouw geval kost.

Wat zeggen onze klanten?

Klanten waarderen ons met een:
9.7
391 reviews
JS
13-08-2024

Duidelijke uitleg over een complexe zaak. Hypotheek en Lijfrentepolissen.

G.M.
08-08-2024

Zeer behulpzaam en kundig, nam overal de tijd voor, denkt mee,.

Rick
03-06-2024

Erg fijn gesprek gehad, hij heeft me geholpen met alle vragen die ik had en een in-depth inzicht gegeven in de mogelijkheden bij de verschillende scenario's die zich mogelijk voor ...

Martin
21-05-2024

Duidelijk verhaal, wordt rustig uitgelegd en er is ten aller tijde tijd voor vragen die uitgebreid worden behandeld.

Anoniem
23-04-2024

Super heldere en duidelijke uitleg. Leuke vent! Nam de tijd om ons te voorzien van alle vragen.

Arno S
11-04-2024

vriendelijk, goed uitleg! heel duidelijk en kan me geen pnegatieve feedback bedenken

Evelien
26-03-2024

Hele vriendelijke aardige man, die ook echt open stond om mij als starter een goede begeleiding in de gekke huizenmarkt te gaan bieden echt top!

Ferdi
04-03-2024

Fijn gesprek! Intentie om de klant echt te helpen kwam goed naar voren.

Zig
01-03-2024

Heerlijke energie, helder en geeft je echt een gevoel dat je weet wat je aan kan.

Jan Schinkel
13-02-2024

Fijn en grondig gesprek. Deskundig hypotheekadviseur met veel bruikbare adviezen.

WL
23-01-2024

Betrokken, deskundig en deed zijn best om vragen goed en volledig te beantwoorden.

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bespreek jouw hypotheekopties

Wij geven je graag inzicht in jouw opties voor een ondernemershypotheek. Gewoon vrijblijvend! 

Vul het formulier in. Dan word je binnenkort gebeld door een Hypotheekexpert. Vrijblijvend!

Bel mij

Bespreek jouw hypotheekopties

Wij geven je graag inzicht in jouw opties voor een ondernemershypotheek. Gewoon vrijblijvend! 

Vul het formulier in. Dan word je binnenkort gebeld door een Hypotheekexpert. Vrijblijvend!

Bel mij

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Veelgestelde vragen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen als ondernemer?

Je maximale hypotheek als ondernemer hangt af van je jaarcijfers (omzet en winst), het aantal jaar dat je ondernemer bent en het type onderneming dat je hebt. Als je zzp’er bent, kijkt de bank naar je gemiddelde winst van de afgelopen 3 jaar. De bank ziet dat dan als jouw toetsinkomen.

Als je een bv, vof, maatschap of cv hebt, werkt de hypotheekberekening anders. In dat geval is het belangrijk om een Hypotheekexpert de berekening voor je te laten maken. Dit is maatwerk en zit complexer in elkaar.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om als ondernemer een huis te kopen?

Als je een huis koopt, moet je in ieder geval de kosten koper en de inrichting voor je woning met eigen geld betalen. Daarnaast is het vaak verstandig om voor een deel eigen geld in je huis te steken. Je kunt namelijk niet altijd 100% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen, zeker als ondernemer. Ook brengt het soms financiële risico’s met zich mee als je maximaal leent. 

Hoeveel geld je nodig hebt om een huis te kopen, hangt af van de hypotheek die jij maximaal kunt en wilt afsluiten én van de waarde van je woning. Het verschil tussen die twee moet je in ieder geval overbruggen met eigen geld.

Een Hypotheekexpert kan goed met je meedenken waar jij slim aan doet qua verdeling hypotheek en eigen geld voor de aanschaf van je huis.

Hoe lang moet je een bedrijf hebben voordat je een hypotheek kunt krijgen?

In principe heb je de beste hypotheekopties als je minimaal 3 jaar ondernemer bent en dus 3 boekjaren aan ondernemingscijfers kunt laten zien. Maar bij sommige banken kun je ook terecht als je minimaal 1 jaar ondernemer bent. Wel wordt je maximale hypotheek dan anders berekend en kun je mogelijk minder lenen.

Waar kijkt een bank naar bij een ondernemershypotheek?

Voor de berekening van je ondernemershypotheek kijkt de bank in ieder geval naar je gemiddelde omzet en winst over de afgelopen jaren. Als je zzp’er bent, is je behaalde winst jouw toetsinkomen. Bij andere ondernemingsvormen kijkt de bank ook hoeveel inkomen jij jezelf uitkeert. Verder wil de bank inzicht krijgen in je jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar en moet je vaak ook diverse andere cijfers aanleveren, bijvoorbeeld over je solvabiliteit en liquiditeit. Daarnaast is soms een ondernemersplan nodig. Een accountant kan je aan dit soort documenten en berekeningen helpen.

Hoeveel omzet moet je hebben om een hypotheek te kunnen krijgen?

Het hangt erg van je woonwensen en situatie af hoeveel omzet je moet behalen om een hypotheek te kunnen aanvragen. Als jij een hypotheek van € 100.000 wilt aanvragen, hoef je natuurlijk veel minder te verdienen dan als je een hypotheek van € 400.000 nodig hebt. Ook kijkt de bank meestal niet alleen naar je omzet, maar vooral naar je winst. Je kunt wel een hoge omzet hebben, maar als je ook veel kosten hebt, blijft er minder winst over. Daarom is je winst belangrijker dan je omzet.

Oftewel: deze vraag is lastig te beantwoorden. Als je wilt weten of jouw omzet voldoende is om een hypotheek af te sluiten, kun je het beste met een Hypotheekexpert in gesprek gaan. Die kan dan een maatwerkberekening voor je maken.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7