• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • 10 tips om een huis te kopen in de huizenmarktgekte (het is mogelijk!)

10 tips om een huis te kopen in de huizenmarktgekte (het is mogelijk!)

Vergroot je succes, vind je droomhuis.

19 augustus 2022 door Romy Veul
39 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Als je het nieuws mag geloven, zou een huis kopen in deze tijd haast onhaalbaar zijn. Of op z’n minst een uitdaging. Onze ervaring? Het kan zeker, ook op de huidige markt. Als je het maar goed aanpakt. We geven je 10 tips om een huis te kopen waarmee je juist nu meer succes hebt. Want echt, er zijn mogelijkheden – ook voor jou.

1. Kijk verder dan de kant-en-klaar-huizen

Zoek je een instapklare woning waarin je zo kunt intrekken? Dan staan er waarschijnlijk meer geïnteresseerden voor je in de rij. Je kansen worden een stuk groter als je ook huizen overweegt waar nog iets meer aan moet gebeuren. Tuurlijk, dat brengt verbouwkosten met zich mee. Je zult er waarschijnlijk de nodige vrije weekenden voor moeten opofferen. Maar dan heb je wél voor een betaalbare prijs een woning die volledig naar jouw wens wordt gemaakt.

Je hoeft ook geen handige Harry te zijn om een kluswoning op te knappen. Misschien heb je familieleden die een handje kunnen helpen. Of je kunt een aannemer of klusjesmannen inschakelen. Er zijn diverse mogelijkheden om een verbouwing mee te financieren in je hypotheek. En ga je daarnaast verduurzamen?  Dan kun je daarvoor wat extra hypotheek krijgen. Je mag in principe tot 106% van de woningwaarde lenen als je die 6% gebruikt voor verduurzaming van je huis.

2. Schakel een aankoopmakelaar in

“Gekte op de woningmarkt”, “flink overbieden” en “er niet meer tussenkomen”. Dat soort termen vliegen je om de oren als je het nieuws over de huizenmarkt volgt. Maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Met een aankoopmakelaar aan je zijde sta je sterker in je zoektocht naar een huis. De makelaar kan je veel uit handen nemen.

Wat doet een aankoopmakelaar voor je?

Het belangrijkste:

  • De makelaar tipt jou als een van de eersten nieuw woningaanbod, mogelijk al voordat het op Funda staat. Daardoor kun je snel toehappen.
  • De makelaar kan de onderhandelingen voor je doen, waardoor je daarin betere kansen hebt.
  • Hij of zij helpt je bij het uitbrengen van een strategisch bod, waarmee je wél interessant bent voor de verkoper maar niet onnodig veel overbiedt.
  • De makelaar wijst je op mogelijke aandachtspunten (zoals asbestclausules, erfpacht of gebreken aan de woning). Zo voorkom je vervelende verrassingen.
  • De makelaar kan je tijdens het hele proces begeleiden en kan bijvoorbeeld ook de hypotheekakte voor je nakijken.

Uiteraard kost een aankoopmakelaar wel wat. Maar wie weet helpt het je om sneller aan een huis te komen. Al veel Nederlanders hebben er succes mee gehad.

3. Oriënteer je ook op andere regio’s

Misschien gaat je eerste voorkeur uit naar de stad in de Randstad waar je bent opgegroeid of waar je nu al jarenlang fijn woont. Maar probeer verder te kijken dan dat dorp. De huizenprijzen liggen soms een stuk lager als je buiten je vertrouwde regio kijkt. Kun je bijvoorbeeld ook in een dorp aan de rand van de stad gaan wonen? Is een andere provincie een optie? Of is een dorp 10 kilometer buiten je zoekgebied misschien wel leuker dan je denkt?

Pak gewoon eens de auto om een stukje rond te rijden. Misschien ben je verbaasd over wat er aan mooie plekken buiten je zoekgebied te vinden is.

4. Maak een online zoekprofiel aan

Je hoeft niet elke dag proactief Funda te stalken. Het is ook mogelijk om een zoekprofiel aan te maken en daarmee automatisch meldingen te krijgen zodra er woningaanbod online komt dat matcht met je wensen.

Er is meer dan alleen Funda

Kijk bovendien verder dan alleen Funda. Interessant zijn bijvoorbeeld ook websites als Huispedia. Daarop laten mensen weten dat hun huis op korte termijn te koop komt. Je bent dan als een van de eersten op de hoogte. Ook op websites als Pararius, Huislijn en Jaap.nl komen te koop staande woningen online te staan.

5. Volg makelaars op social media

Veel verkoopmakelaars plaatsen nieuw woningaanbod ook op hun eigen Facebook- en Instagram-kanaal. Soms al voordat het huis op Funda verschijnt. Het loont dan ook om diverse verkoopmakelaars in de buurt te volgen op social media. Wie weet kom je daardoor sneller achter de verkoop van een huis dan wanneer je alleen van Funda afhankelijk bent.

6. Geef een persoonlijke onderbouwing

Nog een belangrijke tip om een huis te kopen: maak het persoonlijk. Vertel de verkopers niet alleen hoeveel jij biedt, maar ook waarom je deze woning zo graag wilt kopen. Dat kan je een gunfactor opleveren. Voor verkopers die een sterke emotionele band met hun huis hebben, kan jouw persoonlijke onderbouwing zomaar de doorslag geven.

Dit helpt:

Beschrijf bij het uitbrengen van je bod bijvoorbeeld waarom deze plek je zo aanspreekt, hoe je op slag verliefd werd op het huis of hoe deze woning een belangrijk onderdeel is van een nieuwe levensfase. Wie weet vergroot het je kansen dat deze droomwoning van jou wordt.

7. Onverwachte tip voor een huis kopen: bied een niet-rond bedrag

Je bent misschien al snel geneigd om een rond bod uit te brengen. € 400.000 bijvoorbeeld. Of € 425.000. Gooi het eens over een andere boeg. Breng een bod uit dat qua bedrag opvalt. € 426.888 bijvoorbeeld. Daarmee kom je én boven andere ronde biedingen uit en trekt je bod meer de aandacht. Een simpele tip voor een huis kopen die je zomaar wat extra geluk kan opleveren!

8. Maak duidelijk hoe je er financieel voor staat

De verkoper heeft graag zoveel mogelijk zekerheid dat de aankoop doorgaat. Het kan daarom helpen om zonder voorbehoud van financiering te bieden. Maar in de praktijk is dat niet altijd even handig; je kunt dan niet meer onder de koop uit als je de financiering toch niet rond krijgt. Wat beter werkt dan financieringsvoorbehoud weglaten, is benadrukken aan de verkoopmakelaar waarom de kans groot is dat jij de financiën rond krijgt.

Vertel bijvoorbeeld dat je niet de maximale hypotheek afsluit, dat je veel eigen geld kunt inbrengen of dat jij en je partner allebei een vast contract hebben. Daarmee kun je duidelijk maken dat het financieringsvoorbehoud eerder een formaliteit is.

Extra tip: zorg dat je je financiële situatie helder hebt

Wil je de verkoper duidelijk maken dat de financiering geen probleem zal zijn? Zorg er dan wel voor dat je helder hebt wat jouw financiële opties voor een woning zijn. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan gratis je maximale hypotheek berekenen, kijkend naar jouw persoonlijke situatie en toekomstplannen. Zo weet je precies hoeveel je kunt besteden aan een huis.

9. Verdiep je in extra hypotheekopties

Misschien heb je meer financiële mogelijkheden dan je denkt voor het kopen van een huis. Dit zien we regelmatig bij onze klanten. Het loont dan ook zeker om verder te kijken dan de maximale hypotheek die uit een rekentool rolt. Zo zien we steeds vaker maatwerkhypotheken voorkomen. Sinds kort bestaat bijvoorbeeld de duurhuurdershypotheek. Heb je minimaal drie jaar hoge huur (minstens één derde van je netto-maandlijn) betaald? Dan zijn hypotheekaanbieders soms bereid om voor jou af te wijken van de standaard hypotheeknormen.

Ook kun je als ondernemer mogelijk een zzp-hypotheek krijgen. Zelfs als je pas één jaar ondernemer bent. En werk je als flexwerker of uitzendkracht? Ook dan zijn er mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract. Het loont altijd om verder te kijken dan je neus lang is. Of om een Hypotheekexpert in te schakelen die voor jou verder kijkt.

10. Maak geen overhaaste beslissingen

Deze tips voor een huis kopen laten zien dat je zeker je best moet doen om voet tussen de deur te krijgen. Maar laat je niet in een hoekje drijven door de verkoopmakelaar. Voel je niet verplicht om binnen een dag een bod uit te brengen of om onverantwoord veel boven de vraagprijs te bieden.

Een huis kopen is niet zomaar iets; het gaat over de plek waar je misschien jarenlang woont. Bovendien zit je lange tijd vast aan de hypotheek. Denk dus goed na voordat je een beslissing neemt of een bod doet. En legt de makelaar je veel druk op? Durf dan ook te besluiten om ervan af te zien.

Tips voor een huis kopen gelezen, en dan?

Hopelijk helpen deze tips voor een huis kopen om toch geluk te hebben op de woningmarkt. Onze ervaring leert ons: een huis kopen kan echt nog steeds op deze markt. Juist nu de huizengekte iets minder lijkt te worden.

Wil jij met deze tips aan de slag gaan om jouw droomwoning te kopen? Start met een oriëntatiegesprek met een van onze Hypotheekexperts. Een expert maakt voor jou inzichtelijk wat je kunt lenen, hoe je je kansen op een huis vergroot en hoeveel je kunt bieden. Gratis en vrijblijvend!