Keuken vervangen of een facelift geven?


17 november 2023 door Anita van Delft
8 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Je bent op huizenjacht en hebt eindelijk een huis gevonden dat aan veel van je eisen voldoet. Helaas is de keuken niet je smaak. Het is een vrij nieuwe, best luxe keuken maar niet wat je voor ogen had. Je hebt misschien wel een moodboard gemaakt met voorbeelden van keukens in bepaalde kleuren en materialen en daar voldoet deze keuken helemaal niet aan. Wat doe je?

Een matzwarte keuken

Dit overkwam mij toen ik een paar jaar geleden verhuisde naar een woning die pas 4 jaar oud was. Eigenlijk bijna een nieuwbouwwoning maar Ik was niet de eerste bewoner dus moest het doen met de keuzes van de vorige bewoners.

Veel zaken klopten: een leuke buurt, de juiste hoeveelheid kamers, prima isolatie en een tuin op het zuiden.

De natuurstenen vloer (met vloerverwarming) op de begane grond vond ik mooi maar de hoogglans witte keuken plus wit betegelde achterwand was totaal niet mijn smaak. Ik had een matzwarte keuken voor ogen met een donkergekleurde achterwand.

Een matzwarte keuken

Keuken laten over spuiten

Het zou pure kapitaalvernietiging zijn om een luxe, slechts 4 jaar oude keuken te slopen. Ik koos er dus voor om de fronten van keukenkasten en lades te laten spuiten. Dat is heel goed gelukt. Alle frontjes werden gedemonteerd en in de spuiterij mat zwart gespoten. De vaste delen werden ter plekke geverfd. Met andere tegels op de achterwand is dit een totaal andere keuken geworden voor een fractie van de prijs die een nieuwe keuken gekost zou hebben.

Word jij gefronteerd met een keuken die niet je smaak is? Denk na voor je besluit de keuken te vervangen. Is het een heel oude keuken dan is slopen vaak de beste oplossing maar is de keuken nog in goede staat en is het een kwestie van smaak dan kun je overwegen je keuken een face-lift te geven.

Lees ook:
Stel deze 13 vragen tijdens een hypotheekgesprek (voor een goede voorbereiding)!

Is het vooral de kleur die je niet aanstaat dan kun je, net als in mijn geval, de keuken in de gewenste kleur laten spuiten. Ook wrappen is een goede oplossing. Niet alleen kun je dan een andere kleur kiezen maar ook een ander ‘dessin’, bijvoorbeeld houtlook.

Vervang het aanrechtblad

Je kunt een bestaande keuken ook een andere uitstraling geven door het aanrechtblad te vervangen. Kies bijvoorbeeld voor een natuurstenen of composiet blad voor een luxe uitstraling of een betonnen blad als je meer van een industriële sfeer houdt.

De achterwand vervangen kan ook een keuken een totaal andere look geven evenals het veranderen van de handgrepen. De kraan vervangen is een manier om voor relatief weinig moeite en geld een persoonlijke touch aan de keuken te geven. Je kunt onder andere kiezen uit chroom, koper, zwart of goudkleur. Er zijn waterbesparende kranen en kranen met een uittrekbare douchekop.

Duurzame opties

Naast de ‘look’ van de keuken is ook de apparatuur belangrijk. Sommige apparatuur die is ingebouwd zoals de koelkast en vaatwasser zijn aan het oog onttrokken dus als die nog goed functioneren, kunnen die wel even mee. Maar een nieuwe oven kan een goede investering zijn. Denk aan een oven met extra functies zoals bijvoorbeeld een combi-stoomoven en (niet onbelangrijk) met het juiste energiezuinige label.

Denk na over duurzame opties voordat de sloophamer er aan te pas komt.