Bespaar water en geld met je nieuwe keuken


14 november 2023 door Lisanne
5 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Met een nieuwe keuken kun je water besparen én (uiteindelijk ook) geld. Een nieuwe keuken is natuurlijk een behoorlijke investering. Naast dat gas en energie de laatste jaren duur zijn geworden, is het gebruik van water er ook niet goedkoper op geworden. Hoe je water bespaart met een nieuwe keuken? Daar neem ik je graag in mee.

Een nieuwe keuken kan zorgen voor waterbesparing, maar het hangt af van verschillende factoren, zoals de efficiëntie van de apparaten, je eigen gedrag en de eventuele aanpassingen aan het waterleidingsysteem.

Welke keuzes voor nieuwe apparaten zijn slim om te maken?

Bij het uitkiezen van een nieuwe keuken is het slim om bewust om te gaan met het kiezen van de apparaten. Nieuwere keukenapparaten, zoals vaatwassers en (kokend water) kranen, zijn vaak ontworpen om water efficiënter te gebruiken. Zo kunnen moderne vaatwassers bijvoorbeeld minder water verbruiken dan oudere modellen terwijl ze dezelfde functie hebben. Ook de kranen van tegenwoordig zijn vaak waterbesparend: de kranen hebben een verminderde waterstroom, zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit van de kraan. Sommige keukens kunnen worden uitgerust met slimme technologie, zoals watersensors en timers, die helpen om waterverbruik te minimaliseren en daardoor onnodige waterverspilling te voorkomen.

Welke keuzes voor nieuwe apparaten in de keuken

Hoe ga je goed om met water?

Afgelopen jaren zijn we ons bewuster geworden van het feit dat bijvoorbeeld korter douchen of het uitzetten van de kraan tijdens het tandenpoetsen zorgt voor waterbesparing. In de keuken lijkt men zich hier minder bewust van te zijn. Het is goed om te zorgen voor bewustwording (bij alle gezinsleden) hoe je in huis goed met je water omgaat. Laat jij de kraan tijdens het koken bijvoorbeeld weleens te lang aan staan? Of doe je weleens de afwas met de hand? Het is dan vaak nog slimmer en waterbesparender om de vaatwasser aan te zetten, maar uiteraard wel pas als deze vol zit. Hoewel de nieuwe keuken zelf een rol kan spelen in waterbesparing, is het gedrag van de gebruiker dus van groot belang. Ook het repareren van een lekkende kraan kan aanzienlijk bijdragen aan waterbesparing.

Lees ook: Het kiezen van een uitstekend matras doe je zo

Wat kun je naast nieuwe apparaten nog meer aanpassen in huis om te zorgen voor waterbesparing?

Naast dat je nieuwe apparaten aanschaft voor in je nieuwe keuken, kan het raadzaam zijn om ook andere aanpassingen te doen in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van oude toiletten die veel water verbruiken of denk aan het laten installeren van een waterontharder. Dit zorgt ervoor dat het water in huis zachter wordt door kalk uit het water te filteren. Een waterontharder bespaart energie en verlaagt kosten. Hard water kan ervoor zorgen dat apparaten zoals je vaatwasser minder goed gaat werken. Door een waterontharder te gebruiken, werken apparaten beter en verbruiken ze minder energie. En dat zorgt dan uiteindelijk weer voor een kostenbesparing.

Kortom, een nieuwe keuken kan zeker bijdragen aan waterbesparing, maar het is belangrijk om bij de keuze van apparaten en het ontwerp van de keuken hiermee rekening te houden. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om je bewust te zijn van je eigen watergebruik.