De weg naar jouw thuis in een nieuwbouwhuis


10 oktober 2023 door Laura Post
3 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht. Een hele goede reden om een fles bubbels open te trekken. Maar zodra de eerste euforie is weggeëbd, begint jouw nieuwe avontuur pas echt. De weg van bouwtekeningen naar een sfeervol interieur. Een plek die je thuis kunt gaan noemen.

De uitdaging van keuzes in een nieuwbouwwoning

Als voormalig badkamer- en tegelspecialist heb ik vele stellen mogen begeleiden bij het inrichten van de sanitaire ruimtes in hun nieuwbouwhuis. En bijna allemaal hadden ze één ding gemeen. Ze vonden het veel. Veel beslissingen om te nemen, veel keuzemogelijkheden en veel tijd om overal langs te gaan om materialen uit te zoeken.

Een persoonlijk interieur creëren

Maar ja, hoe doe je het dan? Sfeer brengen in een nieuwbouwwoning waar alles klinisch en strak is. Hoe verander je het van een betonnen doos in een warm thuis? Het antwoord is simpel. Door dicht bij jezelf te blijven.

Denk aan de praktische aspecten van inrichting

In een nieuwbouwproject moet je vaak al in een vroeg stadium nadenken over de keuken en sanitaire ruimtes in verband met alle leidingen en afvoeren. Wat mensen daar in vaak vergeten is dat met name de keuken en de toiletruimte bij de entree een onderdeel vormen van je leefruimte dus zeker goed om ook al over de stijl en kleur van je interieur na te gaan denken zodat het straks een mooi geheel vormt.

Inspiratie opdoen en jouw stijl vinden

Allereerst; pin je suf. De meest bekende en gebruikte app op het gebied van interieurinspiratie is nog steeds Pinterest. Daarnaast adviseer ik om alles te fotograferen waar jij blij van wordt.

Het creëren van een grof idee

Als je dit zo een tijdje hebt gedaan, is het tijd om al deze inspiratie op een regenachtige zondag op het gemak te bekijken, op je in te laten werken en een overzicht te maken van wat je daarin opvalt. Welke kleur overheerst er? Zijn het vooral lichte interieurs of juist donker? Is het veelal dezelfde stijl? Welke materialen kom je het meest tegen?

Professionele hulp en stapsgewijze keuzes

Probeer zo een grof beeld te krijgen van de gewenste kleuren, stijl en materialen. Loop je daar in vast? Schroom dan niet om de hulp in te roepen van een interieurstylist. Maak je keuzes stap voor stap. Dus als je een grof idee hebt van de stijl en kleuren dan kun je, eventueel met hulp van de badkamer- en keukenspecialist, de eerste keuzes gaan maken voor je badkamer, toilet en keuken en daarmee direct een basis leggen voor de rest van je interieur.

De finishing touch: meubels en persoonlijke Items

Van hieruit kun je dan langzaamaan je lege schildersdoek in gaan kleuren. Er kan een vloer gekozen worden. Eventueel een statementmuur in een opvallend behang. En aan de hand daar van de afwerking voor de rest van je muren.

Een persoonlijk tintje geven

En dan komt mijn favoriete onderdeel; de keuze van je meubels. Neem daar de tijd voor. Denk ook goed na over wat je mee wilt nemen uit je huidige interieur. Woonaccessoires met dierbare herinneringen zoals ingelijste foto’s, souvenirs van mooie vakanties of waardevolle aandenkens.Woonaccessoires met dierbare herinneringen zoals ingelijste foto’s

Het beste van twee werelden

Inmiddels werk ik al twee jaar voor mijzelf en heb ik een showroom met vintage meubels en woonaccessoires. Veel van mijn klanten hebben een nieuwbouwhuis met een modern interieur, maar willen her en der wat oude meubels terug laten komen om zo een stukje sfeer en gevoel toe te voegen.

vintage meubels en woonaccessoires


Want dat is het mooie van oude meubels; ze brengen warmte en gezelligheid en dat voel je zodra je een ruimte binnenstapt. De kunst is om het niet te overdrijven en zo een natuurlijke balans te laten ontstaan tussen oud en nieuw. Zo heb je het beste van twee werelden. Het gemak en comfort van een nieuw huis, zonder mankementen en rare luchtjes. Samen met de warmte, sfeer en geschiedenis van oude meubels en jouw herinneringen maken ze dat wat eerst slechts zwarte lijnen waren uit de hand van de architect tot jouw nieuwe thuis.