• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Inflatie met 4,4% twee keer zo laag als vorig jaar, wat betekent dat?

Inflatie met 4,4% twee keer zo laag als vorig jaar, wat betekent dat?

Hoe positief is dat nieuws?

4 april 2023 door Romy Veul
39 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

In maart 2023 is het gemiddelde inflatiecijfer flink gedaald ten opzichte van de maand ervoor én een jaar ervoor. Het inflatiecijfer was in maart 2023 volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek 4,4%. Dat is het laagste inflatiecijfer sinds oktober 2021 en is meer dan de helft lager dan maart 2022. Met name de prijzen voor elektriciteit en brandstof liggen veel lager dan een jaar geleden. Bij veel andere producten en diensten is de inflatie wel nog sterk voelbaar. Wat betekent dit nieuws nu concreet voor onze portemonnee?

Inflatie veel lager dan in maart 2022

De inflatie ligt dus een stuk lager dan in maart 2022. Toen had het inflatiecijfer dan ook een recordhoogte bereikt: 9,7%. Inmiddels is daar nog 4,4% bij gekomen, dus dat is alsnog een flinke prijsstijging. Maar de inflatie stijgt niet meer zo hard als eerder.

Ook ten opzichte van vorige maand valt de inflatie erg mee. In februari 2023 lag de inflatie nog op 8% en een half jaar geleden op 14,5%. Vergeleken daarmee is 4,4% een veel lager inflatiecijfer.

Met name prijsdaling voor energie en brandstof

Het gedaalde inflatiecijfer zit hem vooral in de lagere prijzen voor gas, elektriciteit en brandstof. Energie en brandstof zijn ten opzichte van een jaar geleden met ruim 28% gedaald. Die prijsafname is dan ook de belangrijkste reden voor het totale dalende inflatiecijfer.

Maar voor diverse andere producten en diensten geldt nog steeds een forse prijsstijging. Zo zijn voedingsmiddelen op dit moment gemiddeld 15% duurder dan een jaar geleden. Diensten zijn gemiddeld genomen 5,6% in prijs gestegen.

Besparen op boodschappen?

Lees ook: 13 tips om direct te besparen op je boodschappen.

Bovendien zullen de prijzen van boodschappen volgens economen pas later dit jaar iets gaan afzwakken. De loonstijgingen zijn één van de oorzaken dat de inflatie voorlopig nog even doorgaat. Veel bedrijven verwerken de hogere loonkosten in een prijsverhoging van hun diensten of producten. Zo wordt de inflatie juist in stand gehouden.  

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat de prijzen van producten en diensten gemiddeld genomen stijgen. Het CBS houdt de prijzen van allerlei producten en diensten bij en berekent op basis daarvan het gemiddelde inflatiecijfer.

De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie rond de 2%. Dan blijven de prijzen redelijk stabiel. Als de inflatie hoger ligt, zie je vaak dat de koopkracht van mensen achteruitgaat. Oftewel: je kunt voor hetzelfde geld minder kopen dan voorheen.

Nog steeds zorgen over de economie

Overigens is de dalende trend in de inflatie niet direct een reden tot feest vieren. Het NRC benadrukt dat de energie- en brandstofprijzen misschien wel dalen, maar dat veel andere prijzen blijven stijgen.

Ook de centrale banken halen nog niet opgelucht adem. Zij kijken, zo blijkt uit een NRC-artikel, niet naar de kale inflatiecijfers, maar naar de kerninflatie. De kerninflatie is het inflatiecijfer waarbij de categorieën energie, voeding, tabak en alcohol zijn uitgesloten. De prijzen voor die producten schommelen namelijk altijd al het sterkst.

Als je naar die kerninflatie kijkt, was die in maart in Nederland nog steeds 7,6%. Dat is hetzelfde cijfer als de maand ervoor. Zo is al met al de kerninflatie sinds juli 2022 alsnog flink gestegen: met 2,6%. Al met al zullen veel huishoudens dan ook nog niet zoveel merken van de dalende inflatie, behalve op hun energie- en gasrekening.