• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Hoe houd ik geld over aan het eind van de maand? 9 tips!

Hoe houd ik geld over aan het eind van de maand? 9 tips!

Zonder dat lekkere broodje te laten liggen

8 september 2022 door Romy Veul
24 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Torenhoge energierekeningen, duurder wordende boodschappen en benzinekosten die door het dak gaan. We horen het overal: het dagelijks leven wordt duurder. Maar gelukkig heb je daar zelf ook invloed op. Met kleine bespaartips kun je ondanks de inflatie en je duurdere tas met boodschappen elke maand een bedrag op je spaarrekening storten. Vraag jij je af ‘Hoe houd ik geld over aan het eind van de maand?’? Probeer deze 9 tips.

Eerst dit: ‘Hoe houd ik geld over?’ verschilt per persoon

Kijkend naar de vraag ‘Hoe houd ik geld over?’, denk je misschien als eerste aan flink schrappen in je uitgaven. Nu kan het best zijn dat jij al zuinig leeft en kritisch elk dubbeltje omdraait. Kijk daarom wat voor jou haalbaar is qua besparingen. Het hoeft ‘m niet altijd te zitten in het schrappen van je lievelingscola of die ene donut in de maand.

Bovendien gaat meer geld overhouden niet altijd over beknibbelen op je kosten. Is het niet een optie dat je je inkomen vergroot? Zo zijn er manieren om online geld te verdienen. Of wellicht kun je je geld beleggen om het meer waard maken. Of is het een optie dat je met je baas om tafel gaat om te kijken of er een salarisverhoging in zit? In deze tijd zijn inflatiecorrecties geen uitzondering.

1. Pin maandelijks een vast bedrag

Hoeveel je te besteden hebt, is leidend voor wat je uitgeeft. Logisch. Maar je kunt jezelf daarin op een positieve manier voor de gek houden. Of beter gezegd: jezelf een handje helpen. Pin elke maand een vast bedrag dat je mag uitgeven. Zorg ervoor dat dit niet al het geld is dat je hebt. Zo blijft er structureel wat over om te sparen.

2. Maak een financieel overzicht

Weet jij waar je geld aan opgaat? Waarschijnlijk heb je enig idee. Maar weet je precies wat jij uitgeeft aan o.a. boodschappen, abonnementen en verzekeringen? En heb je wel echt al je kostenposten helder?

Overzicht is een belangrijke eerste stap richting geld besparen. Maak een Excel-sheet met al jouw uitgaven van de afgelopen maand en sorteer die op kostenpost. Dan kun je zien waar je geld naartoe gaat.

Wellicht zie je direct bespaarkansen. Heb je dat sportschoolabonnement wel echt nodig als je de sportschool al drie maanden niet van binnen hebt gezien? Die ene dubbele verzekering kun je ook best stopzetten. Of misschien zie je dat je wel heel vaak een koffie op het station koopt. Niets mis met een meeneembeker met je eigen (goedkopere) koffie, toch?

Meer tips?

» Lees hoe je met 7 tips financieel overzicht creëert.

3. Betaal je rekeningen per jaar

Dat levert je vaak een interessante korting op. Betaal je bijvoorbeeld je zorgverzekering vooruit in januari? Dan hoef je al snel een paar tientjes minder te betalen. Voor de inkomstenbelasting geldt hetzelfde. Daarnaast is het een psychologisch ding. Als je rekeningen vooruitbetaalt, heb je minder geld beschikbaar om uit te geven. Daardoor houd je je vinger wellicht automatisch meer op de knip.

4. Doe je aankopen op een tactisch moment

We zijn allemaal maar mensen en willen ook mooie kleding dragen en leuk speelgoed voor de kinderen in huis hebben. Door die aankopen op een slim moment in het jaar te doen, kun je er flink op besparen.

Plan bijvoorbeeld jouw kledingkoopsessie in de zomervakantie. Dan hangen er aan veel kledingstukken interessante SALE-kaartjes. Speelgoed is vaak na de feestdagen goedkoper dan ervoor. En ben je toe aan nieuwe spullen voor Kerst? Koop die dan vooral eind december of begin januari. Dan zit op veel kerstversiering een 50% korting-sticker geplakt.

5. Wees niet te streng in je gelddieet

Het is goed dat je meer geld wilt overhouden. Maar jezelf alles ontzeggen is daarvoor niet dé manier. Als jij jezelf nooit een leuk uitstapje, een etentje of die ene lekkere donut uit de supermarkt gunt, dan snak je er alleen maar meer naar. Grote kans dat je het “gelddieet” dan niet lang volhoudt.

Dus doe net als bij een gewoon dieet: gun jezelf ook uitschieters. Etentjes, dure boodschappen en cadeautjes voor jezelf kunnen best. Als je het maar binnen de perken houdt. Balans is het sleutelwoord.

6. Bespaar op grote kostenposten

Of je nu het huismerk cola of de duurdere fles koopt, doet er niet zoveel toe voor je maandlasten. Die ene euro is een druppel op een gloeiende plaat (alhoewel, structureel besparen op je boodschappen helpt dan weer wel!). Het loont vooral om te kijken naar je grootste uitgaven. Waar geef jij maandelijks het meest aan uit? En kijk eens kritisch: valt daar op te besparen? Besparingen op de grootste kostenposten gaan vaak meteen om hoge bedragen. Dat tikt aardig aan als je meer geld wilt overhouden.

Hier kun je op besparen

Denk je nu ‘Hoe houd ik geld over qua vaste lasten?’, kijk dan in het bijzonder naar deze kostenposten:

  • Heb je je lopende verzekeringen wel echt allemaal nodig? Kun je ze wellicht oversluiten?
  • Hoe zit het met de dekking van je verzekeringen? Is die nog passend of kun je de dekking aanpassen voor een lagere premie?
  • Valt er te besparen op je hypotheeklasten, bijvoorbeeld door je risico-opslag te verlagen of door je hypotheek over te sluiten?
  • Kun je abonnementen stopzetten waar je geen gebruik meer van maakt?
  • Kan je energierekening omlaag door minder elektriciteit te gebruiken?
  • Kun je je huis verduurzamen, waardoor je structureel veel minder gas en elektra nodig hebt?
  • Is het haalbaar om minder uit eten te gaan en bijvoorbeeld vaker thuis een etentje te verzorgen voor minder geld?

7. Werk met spaardoelen

Doelen werken motiverend. Niet alleen als jezelf als sporthater toch in een sportschoolritme wilt krijgen, maar ook als je je afvraagt ‘Hoe houd ik geld over?’. Het helpt om met jezelf af te spreken dat je elke maand een X bedrag op je spaarrekening stort of belegt. Dan heb je een extra stok achter de deur om op je maandelijkse uitgaven te besparen.

Het kan ook helpen om voor een specifiek doel te sparen. Een vakantie, een verbouwing of een schenking aan je kinderen bijvoorbeeld. Maak het concreet. Dan heb je een extra reden om hard aan die doelen te werken.

8. Maak besparen leuk

Het woord ‘besparen’ klinkt wat zuur. Alsof je je portemonnee angstvallig dicht moet houden en nog maar weinig mag. Niets is minder waar. Je kunt besparen leuker maken voor jezelf. Download bijvoorbeeld apps waarmee je van besparen een sport maakt. Too Good To Go is daar een goed voorbeeld van. Daarmee koop je eten dat bijna over datum is voor een kleine prijs. En kun je het niet weerstaan om kleding te kopen? Kijk dan eerst op Vinted of Marktplaats. Wie weet staat daar iets voor je bij voor een fractie van de nieuwsprijs.

Volgtip

Volg ook inspirerende accounts op Instagram over (be)sparen, zoals Gierige Gerda of Porterenee.

9. Doe het zelf

Nog een manier om besparen leuk te maken, is dit: kijk wat je zelf kunt doen in plaats van het uit te besteden. Kun je die prijzige maaltijdsalade zelf maken met een krop sla, wat groenten en een dressing? Is het niet leuk om zelf een etentje voor te bereiden in plaats van je ouders mee te nemen naar een duur restaurant? En de muren waarvoor je normaal een schilder inschakelt, kun je die niet zelf van een likje verf voorzien?

Tuurlijk, je eigen haren knippen of elektra aanleggen gaat wat ver (tenzij je er toevallig een talent voor hebt). Maar voor veel andere dingen geldt: wie weet blijkt het verrassend leuk om te doen. En je houdt er nog geld door over ook.

Dus: hoe houd ik geld over?

Overzicht creëren en daarnaast sparen voorrang geven op je uitgaven zijn belangrijke eerste stappen. Kijk daarnaast waar je grootste bespaarkansen liggen. Kun je snijden in je verzekeringen? Is er een manier om je energierekening omlaag te krijgen? En ook: wat zijn voor jou leuke spaaruitdagingen? Oftewel: hoe maak je besparen leuker, waardoor het als een sport in plaats van een verplichting voelt?

Pak de tips uit dit ‘Hoe houd ik geld over?’-lijstje die voor jou haalbaar zijn. Ontdek zo zelf hoe je met kleine stappen meer geld kunt overhouden. Zet ‘m op!