• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Meer boodschappenbudget overhouden? Met deze 7 simpele tips lukt

Meer boodschappenbudget overhouden? Met deze 7 simpele tips lukt

Doorzie supermarkttrucs, houd meer geld over

27 oktober 2021 door Romy Veul
24 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Je hebt boodschappen nodig om te kunnen overleven. Maar voor veel mensen is het forse bedrag op de kassabon maandelijks een flinke kostenpost. Soms ook onnodig. Minder geld uitgeven aan boodschappen lukt misschien al met piepkleine veranderingen. Doe je voordeel met deze 7 tips om je boodschappenbudget te beperken.

Je boodschappenbudget omlaag krijgen?

Supermarkten zijn er heel gewiekst in om jou als klant meer te laten kopen. Niet voor niets vind je wekelijks een folder in de brievenbus, staan op elke hoek van een schap rekken met actieproducten en word je verleid met de geur van verse broodjes of heerlijke kaassoorten. De supermarkt wil maar één ding: dat jij met meer thuis komt dan je van plan was. En dat je je boodschappenbudget vooral laat varen om meer dan dat uit te geven.

Gelukkig kun je je als consument prima wapenen tegen die slimme supermarkttactieken. Je kunt je boodschappenbudget omlaag krijgen door trucjes van de supermarkten te doorzien en je er niet door te laten kisten. En door soms voor het voordeligste product te kiezen. Hoe je dat met simpele aanpassingen doet? Dat lees je hieronder.

1. Laat kant-en-klaar-verpakkingen liggen

Hartstikke handig, zo’n zakje met voorgesneden groenten. Scheelt jou zo tien minuten snijden! Maar voor dat kleine beetje minder snijwerk betaal je ook fors meer dan als je diezelfde groenten los zou kopen.

Hetzelfde probleem heb je als je kant-en-klare sausjes in huis haalt. Heel makkelijk, maar ook wel aardig aan de prijs. Veel sauzen kun je ook prima zelf maken en zijn dan waarschijnlijk ook nog een stuk lekkerder. Een slimme manier van bezuinigen op de boodschappen!

2. Check de prijs per gewicht

Als je voor een supermarktschap staat, duizelt het je misschien van de vele prijsbordjes. Je eerste reactie is waarschijnlijk: het product kiezen waar de laagste prijs bij staat. Maar dat is niet altijd het voordeligste product. Productontwikkelaars en supermarktconcerns zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat het voordeligere product 50% minder inhoud bevat.

Als je bijvoorbeeld 12 koekjes koopt voor € 1,50, is dat toch per koekje een stuk duurder dan wanneer je € 1,60 neertelt voor 16 koekjes.

Bespaartip

Een slimme tip: bekijk op de prijskaartjes het gewicht per kilo. Het is soms even zoeken, maar dat staat op elk prijsbordje vermeld. Zo kun je zien of de aankoop die je doet wel echt zo voordelig is als het lijkt. En kun je dus je boodschappenbudget beperken.

3. Koop ook weer niet té groot in

Heel leuk dat die 16 koekjes goedkoper zijn. Let wel op dat je niet meer koopt dan je op krijgt. Als jij normaal één koekje eet ’s avonds, is het zonde van het geld als je er opeens twee of drie “moet” eten om die grote verpakking op tijd op te krijgen. Dan ben je al met al alsnog duurder uit.

Vraag je daarom altijd af of die grote verpakking past bij wat je normaal eet of drinkt, of dat je je vooral laat verleiden voor de prijs. In dat laatste geval: doe het niet.

4. Kies voor budgetproof ingrediënten

Het ene ingrediënt is een stuk duurder dan het andere. Zo is het vaak voordeliger om vegetarisch te koken dan om vlees te gebruiken. Ingrediënten als noten of peulvruchten kosten minder dan een vleesverpakking. Ook zijn diepvriesproducten meestal goedkoper dan verse groenten. En wil je een maaltijd lekker kruiden? Kies dan voor potjes met kruiden met veel inhoud in plaats van kruidenzakjes die je maar voor één maaltijd kunt gebruiken.  

Tip: check de prijs van je maaltijdbox

Heel handig en snel, zo’n maaltijdbox. Maar het is vaak niet de goedkoopste oplossing. Lees je goed in de voor- en nadelen in voordat je een abonnement neemt.

5. Neem een voorraad mee van aanbiedingen

Sommige producten kun je altijd wel gebruiken en zijn ook (bijna) oneindig houdbaar. Denk aan frisdrank, toiletpapier, pakken drinken of tandpasta. Dat zijn typisch producten waarvan je flink kunt inslaan als ze in de aanbieding zijn. Het komt toch wel op.

Houd online of in de folders de aanbiedingen in de gaten en neem meteen een paar pakken mee in de aanbieding. Dan heb jij vast een voorraad staan en hoef je later niet de volle mep te betalen. Moet je alleen wel een beetje ruimte in je voorraadkast vrijhouden.

6. Ga door de knieën

Supermarkten zetten bewust de duurste producten op ooghoogte. Zo ben je eerder geneigd die mee te nemen in plaats van het voordeligere huismerkproduct. Onze tip om meer van je boodschappenbudget in je portemonnee te houden? Ga door de knieën om toch het goedkopere alternatief te kopen. Soms scheelt dat wel één tot een paar euro voor een product. En aan de smaak zal je het misschien niet eens merken.

7. Voorkom “nog even snel”-boodschappen

Oh jee, vergeten chips te halen voor de visite. De olijfolie is opeens op. Of nog snel een basilicumplantje kopen om de pasta wat extra’s te geven. Veel mensen gaan voor een kleine boodschap naar de supermarkt, en doen dat dan zonder lijstje.

Maar de supermarkt maakt dankbaar gebruik van elke bezoeker en weet je met schappen op elke hoek te verleiden om meer te kopen dan alleen die fles olijfolie of de zak chips. Je scoort nog snel een aanbieding, neemt meteen wat chocola voor jezelf mee of komt een pak drinken tegen dat de visite vast ook lekker vindt. Voordat je het weet is je tas alsnog goed gevuld met boodschappen.

Stel een lijstje op met je boodschappenbudget ernaast

Wat beter werkt? Ga op een vast moment zitten om een lijstje te maken, zodat je weet wat je moet meenemen en met de juiste producten thuiskomt.

Probeer je bij het opstellen te houden aan een vooraf vastgesteld boodschappenbudget (lees ook deze info van Nibud over een gemiddeld boodschappenbudget). Bewaar ook de bonnetjes na het boodschappen doen en kijk zo regelmatig waar je eventueel nog kunt bezuinigen op boodschappen.

En heb je onverwachts iets nodig tussendoor? Maak ook dan een lijstje en probeer je daaraan te houden. Heel wat kleine bedragen zijn bij elkaar opgeteld alsnog een aardig bedrag. Een bedrag dat je ook mooi kunt sparen.