• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Goedkoop leven (zonder je leven compleet om te gooien)? 21 tips!

Goedkoop leven (zonder je leven compleet om te gooien)? 21 tips!

Deze 21 stappen kan iedereen zetten

3 april 2023 door Romy Veul
2327 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

“Goedkoop leven” klinkt alsof je alle luxe overboord moet gooien en voortaan elke avond aan de peulvruchten en groenten zit zonder je lievelingssausje of favoriete wijn. Maar laten we kijken hoe het anders kan! Je kunt ook prima leuk én goedkoop leven. Dit zijn 21 bespaartips waar je nauwelijks iets van merkt, maar die je toch helpen om zo goedkoop mogelijk te leven.

Hoe kun je goedkoop leven?

Om goedkoper te leven, moet het verschil tussen je uitgaven en inkomsten groter worden. Oftewel: je wilt minder uitgeven en daardoor meer geld overhouden van wat je verdient. Dat kun je op allerlei manieren aanpakken. Staat het water je aan de lippen? Dan zijn er misschien drastische besparingen nodig. Denk aan een verhuizing naar een goedkoper huis, boodschappen doen met een vast budget of vakanties of dagjes uit schrappen.

Maar als er geen grote bespaarnoodzaak is, kun je het ook met kleinere stappen aanpakken. Van kleine boodschappenbesparingen tot minder vaak de auto pakken. Kijk vooral welke manieren voor jou behapbaar zijn én wat in jouw gezin een mooi voordeel oplevert. Zo kun je goedkoop leven op je eigen manier.

Bedenk om te beginnen waarom je goedkoper wilt leven. Wil je ergens geld voor sparen? Een grotere financiële buffer aanhouden? Of heb je een andere reden? Als je een (be)spaardoel in je achterhoofd hebt, maakt dat het al eenvoudiger om iets aan je uitgavenpatroon te doen.

21 tips om goedkoop te leven

Dus jij wilt goedkoop leven. Of in elk geval zo goedkoop mogelijk zonder dat je je lievelingswijn of een maandelijks etentje moet opgeven. Probeer de volgende 21 goedkoop-leven-tips. Kies er vooral de tips uit waarmee jij aan de slag kunt gaan.

1. Maak meer eten zelf

Vermijd zakjes met voorgesneden groenten, kant-en-klaarmaaltijden, pastasauzen uit potjes of zakjes of andere producten die je voor minder geld zelf kunt maken. Dat is niet alleen gezonder (het scheelt toegevoegde suikers, zout, E-nummers, etc.). Het scheelt je vaak ook flink in de portemonnee.

2. Schrap overbodige verzekeringen om goedkoop te leven

Heb je die doorlopende reisverzekering wel echt nodig als je meestal alleen één week per jaar naar de Veluwe gaat? Waarschijnlijk niet. Kijk of je die verzekering kunt stopzetten of in plaats daarvan enkel voor buitenlandreizen een losse verzekering per reis kunt afsluiten.

En hoe zit het met andere verzekeringen, zoals een uitvaartverzekering of een fietsverzekering (voor je fiets die na vijf jaar niet heel nieuw meer is)? Kijk welke verzekeringen je kunt stopzetten om je leven goedkoper te maken.

3. Pak vaker de fiets

Autorijden is duur. En lang niet altijd nodig. Pak jij vaak de auto voor korte stukjes? Kijk of je vaker met de fiets kunt gaan. Zo kom je ongemerkt aan extra lichaamsbeweging en bespaar je benzine- en autokosten.

4. Neem je hypotheek onder de loep

Loopt jouw hypotheek al een tijdje en is je huis meer waard geworden? Dan kun je op basis van die overwaarde soms de risico-opslag verlagen. Dat betekent dat je minder rente betaalt over je hypotheek doordat het hypotheekbedrag een kleiner percentage is van je woningwaarde. Het kan je zo een paar honderd euro of zelfs meer per jaar schelen.

5. Bekijk je telefoonabonnement

Heb jij wel echt het meest voordelige abonnement? Of heb je veel meer MB’s of belminuten dan je ooit in een maand gebruikt? Kijk eens of het goedkoper kan. Sim only is vaak voordeliger dan een telefoon met abonnement kopen. Daarnaast loont het om elke paar maanden een keer te checken of je nog goed zit qua aantal MB’s en belminuten. Als je maandelijks maar de helft gebruikt, kun je misschien voor een kleinere bundel gaan.

6. Slaap een nachtje over aankopen

Impulsaankopen kunnen een groot deel van je uitgavenpatroon zijn als je er gevoelig voor bent. Je kent het wel: een spontane koffie hier, een leuke kledingaankoop daar en bij dat ene leuke boetiekje nam je spontaan een mooie kaars mee. Die staat zo leuk in huis!

In totaal kunnen al die impulsaankopen best een flink bedrag kosten, en het zijn vaak ook nog eens aankopen die je een paar maanden later al minder waardeert. Dus wen jezelf aan om een nachtje over aankopen te slapen. Vaak zal je morgen al niet meer aan de aankoop denken, en kun je die aankoop dus beter weerstaan.

7. Ga niet met honger naar de supermarkt

Dit is een oude bekende tip om op je boodschappen te besparen. Als je met een rammelende maag tussen de koekjes en snoepjes loopt, is de kans groot dat je meer meeneemt dan het plan was. Je kwam voor een pakje boter en een krop sla, maar gaat naar huis met een mandje vol snaaiwerk. Oeps!

Probeer daarom na het eten naar de supermarkt te gaan, zodat je minder door lekkere trek wordt gestuurd bij het doen van bepaalde aankopen.

8. Vermijd winkels als je niets wilt kopen

Ga niet winkelen om het winkelen, maar bezoek winkels alleen als je echt iets nodig hebt. En ga dan bij voorkeur alleen díe winkel in. Zo kom je minder snel met allerlei ongeplande aankopen thuis en koop je echt alleen waar je naar op zoek was.

9. Koop tweedehands

Dit is een mooie duurzame manier om geld te besparen. Bepaalde spullen kun je prima tweedehands kopen via websites als Marktplaats of Vinted of via de lokale kringloopwinkel. Denk aan meubels, kleding, speelgoed voor de kinderen of boeken die je maar één keer leest.

Vergeet ook niet om zelf spullen te verkopen als je erop uitgekeken bent. Dat kan je een mooi bedrag opleveren.

10. Doe goedkoop boodschappen

Ken je Too Good To Go al? Dit is een app waarmee je producten die bijna overdatum zijn voor een klein prijsje kunt ophalen bij lokale supermarkten en horecatentjes. Een goede deal! Je betaalt soms wel drie keer zo weinig als wat je nieuw voor de producten had betaald.

Goedkope online supermarkt: Foodello

Een leuk alternatief is Foodello: een online supermarkt waar je houdbare boodschappen koopt voor minder geld. Denk aan producten als pasta, meel, sauzen of kruiden. Foodello verkoopt deze boodschappen voor een lagere prijs omdat de producten bijvoorbeeld uit het assortiment gaan of omdat de THT-datum over een tijdje verstrijkt.

11. Koop groenten op de markt

Wil je het helemaal goedkoop aanpakken? Scoor dan je groenten en fruit op de markt in plaats van in de supermarkt. Hier is het vaak een stuk voordeliger en ook nog verser.

12. Kijk of je spullen kunt huren of lenen

Niet alle spullen die je gebruikt, hoef je direct zelf te kopen. Denk maar aan de supersonische klopboor die je tijdens het klussen een keer nodig hebt. Heel handig voor die kluszaterdag, maar waarschijnlijk doe je er verder nooit meer wat mee. Zulke apparaten kun je dan beter huren of lenen.

Dat kan bijvoorbeeld bij de lokale bouwmarkt, maar er bestaan ook online ruilgroepen waar mensen tegen een kleine betaling gereedschap en andere producten uitlenen. En slaag je daar niet? Vraag rond in je omgeving. Wie weet heeft je buurman nog de elektrische zaag liggen waar jij net naar op zoek was.

13. Los af op je hypotheek voor een goedkoper leven

Soms is versneld aflossen op je hypotheek een goed idee om goedkoper te leven. Je kunt er zelfs aan denken om uiteindelijk hypotheekvrij te leven. Als je een bedrag aan spaargeld hebt dat je kunt missen, is dit misschien een goed idee om je maandlasten naar beneden bij te stellen.

Informeer wel altijd bij een hypotheekadviseur voordat je zomaar een flink bedrag aflost. Het is niet altijd een voordelige optie. Houd er ook rekening mee dat je maar tot een bepaald bedrag (vaak 10% van je oorspronkelijke hypotheeksom) boetevrij mag aflossen per jaar.

14. Kijk of je zonder tv-abonnement kunt

Tegenwoordig heb je zo veel streamingsdiensten en online tv-opties dat je niet altijd een tv-abonnement meer nodig hebt. Kijk jij alleen nog maar Netflix? Zeg je tv-abonnement op en stream voortaan alles wat je wilt zien. Veel tv-programma’s kun je online nog een paar dagen gratis terugkijken. En wil je vooral Nederlandse series en programma’s eindeloos kunnen terugkijken? Dan is NLZIET misschien een goed alternatief voor een tv-abonnement.

15. Doe langer met apparaten

Het is niet altijd nodig om het nieuwste van het nieuwste te hebben. Je kunt je telefoon vaak prima drie of vier jaar gebruiken. Ook een laptop is, als je er zuinig op bent, wel een tijdje bruikbaar.

Zo doe je langer met apparaten

Volg, om langer met spullen te doen, bijvoorbeeld deze tips:

  • Is er iets kapot of werkt je apparaat traag? Kijk eerst of het te repareren is voordat je het apparaat vervangt.
  • Koop een goede beschermhoes voor je laptop, een screen protector en telefoonhoes voor je toestel, etc. Dan is je apparaat niet direct kapot na een valpartij.
  • Investeer liever iets meer in een goed apparaat met positieve reviews dan dat je een apparaat van lage kwaliteit koopt. Met goede apparaten doe je langer en bespaar je op termijn geld.

16. Verduurzaam je huis om goedkoop te leven

Door je huis te verduurzamen, kun je flink besparen op gas en elektriciteit. Dat zit ‘m soms al in kleine dingen als radiatorfolie of betere isolatie. Zo kun je soms met een investering van een paar honderd euro (of zelfs maar een paar tientjes) een veel lagere rekening krijgen. En als je wat spaargeld hebt liggen, zijn zonnepanelen ook altijd een goed idee. Daarmee wek je je eigen stroom op, waardoor je energierekening in één klap drastisch daalt.

17. Schrap abonnementen

Hoe hard heb je dat digitale krantenabonnement echt nodig als je al maanden geen online krant hebt bekeken? En is je abonnement op Hello Fresh wel zo zinvol als je de laatste tijd net zo lief zelf iets maakt? Heb je echt Netflix én Prime Video én Videoland én NLZIET nodig of is één van die vier al voldoende? Door kritisch te kijken naar je abonnementen, kun je zo een paar tientjes per maand goedkoper uit zijn.

18. Neem een bibliotheek-abonnement

Een abonnement dat wél bijdraagt aan goedkoop leven als je een boekenwurm bent, is een bieb-abonnement. Lees jij veel boeken en koop je die meestal in de winkel? Neem een abonnement op de bieb. Dan kun je voor veel minder geld wekelijks stapels boeken lezen.

19. Parkeer iets verderop

In de stad betaal je je soms blauw aan parkeerkosten. Maar als je een paar straten verderop parkeert, kun je wellicht zomaar € 2,- per uur goedkoper uit zijn. Soms is er zelfs op loopafstand een plek waar je gratis je auto kwijt kunt. Check dus altijd van tevoren wat de parkeeropties zijn en kies de plek die én beloopbaar én betaalbaar is.

20. Kies duurzame alternatieven voor bloemen

Heb jij graag wekelijks een bos verse bloemen op tafel staan? Kijk eens naar goedkopere alternatieven die er óók hartstikke mooi uitzien. Zo kun je ook droogbloemen kopen of echt uitziende kunstbloemen of vilten bloemen. Die gaan jarenlang mee en hoef je geen water te geven. En je geeft er maar één keer een bedrag aan uit in plaats van elke week een tientje. Scheelt toch als je zo goedkoop mogelijk wilt leven zonder opeens een lege vaas op tafel te hebben staan!

21. Betaal niet de volle mep voor uitstapjes

Goedkoop leven betekent niet nooit meer wat leuks ondernemen. Wel kun je kijken hoe je een dagje weg voordeliger maakt. Via sites als Actievandedag.nl, Spoordeel of ANWB koop je tickets voor uitjes voor een veel lagere prijs. Zo kun je met weinig moeite een paar tientjes op je uitstapje naar De Efteling besparen. Alle beetjes helpen!