Zo creëer je een goede thuiswerkplek


29 december 2023 door Anita van Delft
5 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Thuiswerken is tegenwoordig een geaccepteerd gegeven. Misschien werk je volledig thuis, misschien maar 1 of 2 dagen per week: in beide gevallen is het belangrijke een aparte thuiswerkplek te hebben. Op die manier kun je werk en privé scheiden en je beter focussen op je werk.

Als freelancer werk ik al mijn hele (werkzame) leven veel thuis. Ik heb altijd een soort ‘home office’ gehad: eerst in een aangebouwd schuurtje, later in een heuse kamer. Ik begrijp dat niet iedereen in de gelukkige omstandigheid verkeert een kamer ‘over’ te hebben dus laten we eens kijken welke mogelijkheden er zijn om toch een aparte thuiswerkplek te creëren.

Verloren hoekje

Misschien heb je een verloren plekje onder de trap waar je een klein bureautje kunt neerzetten. Een ingebouwde kast kan ook voldoen. Plaats een plank op bureauhoogte in de kast en vergeet niet een goede bureaulamp voor voldoende licht. Het voordeel hiervan is dat je na gebruik de kastdeur kunt sluiten. Hoewel ik geen voorstander ben van werken in de slaapkamer is dit misschien toch de enige kamer die overdag niet gebruikt wordt. Verberg je werkplek dan achter een kamerscherm om de verschillende functies toch gescheiden te houden.

Of je nu een hele werkkamer tot je beschikking hebt of slechts een geïmproviseerde werkplek: om lekker te kunnen werken zijn een aantal elementen belangrijk.

thuiswerken


Bergruimte

Het werkt het prettigst in een overzichtelijke, geordende omgeving dus zorg voor voldoende opbergruimte. Planken aan de muur, een (boeken)kast, archiefkastje of zelfs rieten manden onder je tafel: als je papieren en andere spullen maar kunt opbergen.

Lees ook: Zo maak je betaalbaar een kast onder een schuin dak

Goede stoel

Een goede bureaustoel is een must, zeker als je veel tijd achter je laptop doorbrengt. Het liefst een stoel die je kunt instellen naar je persoonlijke behoeftes. Hiermee kun je rugpijn en ander klachten voorkomen. Vergeet trouwens niet om geregeld op te staan en even te lopen want lang achter elkaar zitten is slecht voor je concentratie.

Verlichting

Het mooist is het als je een werkplek hebt met veel daglicht, bijvoorbeeld dicht bij een raam. Is het een raam op het zuiden, zorg dan dat je het zonlicht op de een of andere manier kunt weren op warme dagen, anders wordt het snel te heet. Zit je echter ‘weggestopt’ in een wat donkerder hoekje zorg dan voor een goede bureaulamp.

Lees ook: Verschillende soorten lampen die tot recht komen in ieder interieur

Persoonlijk tintje

Een werkplek mag best gezellig zijn: beter nog, dat werkt prettiger. Overdaad schaadt in dit geval maar een mooie poster aan de muur, wat familiefoto’s, een geurkaars in je favoriete geur of een vaas bloemen geeft gelijk een prettige ‘vibe’.

Planten

Planten in je werkomgeving brengen niet alleen sfeer maar het groen van de planten werkt ook rustgevend. Bepaalde luchtzuiverende planten (te herkennen aan het Air So Pure-label) hebben bovendien, zoals de naam al zegt, luchtzuiverende eigenschappen. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze planten schadelijke stoffen uit de lucht filteren, het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en de luchtvochtigheid verhogen. Goede luchtkwaliteit is belangrijk voor je werkplek. Het verbetert de hersenfuncties en verhoogt de concentratie.