Duurzaamheid van kamerplanten


17 oktober 2023 door Yvonne Blom
7 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Maar zijn kamerplanten ook daadwerkelijk duurzamer? Heb jij daar wel eens over nagedacht?

Knusse en gezellige gevoel op tafel

Ik heb daar zeker over nagedacht. Vorig jaar kocht ik regelmatig een leuk boeket of een bosje bloemen. Maar doe je zoiets wekelijks, dan ga je dat op een gegeven moment wel merken in de portemonnee. 

Ik kwam erachter dat je dat gezellige en knusse gevoel van een bosje bloemen op tafel ook kan creëren met kamerplanten. En juist als je veel kamerplanten hebt, kan je ook nog eens variëren. 

Wat is er dan zo duurzaam aan een kamerplant

Het duurzame aan een kamerplant is om te beginnen de aanschaf. Je betaalt er ongeveer net zoveel voor als voor een flinke bos bloemen. Maar een kamerplant hoef je niet eens altijd te kopen bij een tuincentrum of bloemist. Zelfs bij supermarkten worden tegenwoordig kamerplanten voor leuke prijzen aangeboden en geloof mij: met de juiste verzorging en liefde gaan zij het uiteindelijk net zo goed doen. 

Wat is er dan zo duurzaam aan een kamerplant

Lees ook: Verschillende soorten lampen die tot recht komen in ieder interieur

Plantenasiel 

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel plantenasielen. Heb je daar wel eens van gehoord? Via Instagram heb ik contact met asielen en het komt regelmatig voor dat zij een plant opvangen van iemand die bijvoorbeeld is overleden. Maar ook worden er planten naar de asielen gebracht wanneer ze bijvoorbeeld te groot zijn geworden. De plantenasielen knappen de planten op, geven ze wat extra liefde en verkopen de planten uiteindelijk voor een leuke prijs. Ik heb dus ook al aardig was asielplanten in huis staan die het ontzettend goed doen.

Lees ook: mijn eerste huis kopen

 

Geef een plant een tweede leven

Wat ik ook wel eens doe is een kamerplant kopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Ook daar worden planten aangeboden die nog erg goed zijn. Vaak worden kamerplanten verkocht doordat ze te groot zijn geworden maar het komt ook met regelmaat voor dat iemand de plant gewoon niet meer mooi vindt en hem daarom verkoopt.

Als ik een tweedehands plant koop onderzoek ik hem goed als ik hem ophaal. Vervolgens gaat hij twee weken in quarantaine zodat ik zeker weet dat hij geen beestjes of een plantenziekte heeft die hij kan doorgeven aan mijn andere planten.

Uiteindelijk krijgt hij een mooi plekje in ons huis.

kamerplant kopen via bijvoorbeeld Marktplaats

Welke kamerplant op tafel 

Daar kan je heel erg mee variëren. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is een plant die ik met de wortels in water zet. Zo kan je dus je kamerplant in een vaas op tafel zetten. Ook zie je dan de wortels van de plant. Een Monstera is hier geschikt voor evenals een Clusia Rosea. Ik heb zelfs een Anthurium al een hele poos met de wortels op water in een vaas staan. Hij blijft het heel goed doen en door de verschillende kleuren die deze plant kan hebben ziet het er ook nog eens gezellig en knus uit.

Kortom: een kamerplant is uiteindelijk veel duurzamer dan een bosje bloemen op tafel en daarnaast zijn de mogelijkheden om ermee te variëren eindeloos.