Zo maak je betaalbaar een kast onder een schuin dak


14 december 2023 door Johanneke Delsink
31 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een maatwerk kast: dat klinkt meteen ontzettend duur. Als je te maken hebt met een schuin dak, zoals op zolder, dan heb je nou eenmaal geen ruimte voor een kast met een standaard maat. Ik geef je graag wat inspiratie hoe je voor weinig geld perfect op maat een kast kunt maken.

Specialistisch werk van een interieurbouwer

Maatwerk kasten zijn zo’n beetje de allerbeste investering die je kunt doen voor je huis. Je maakt namelijk optimaal gebruik van de ruimte doordat je geen lege hoekjes overhoudt. Een interieurbouwer kan een luxe kast voor je maken die qua kwaliteit niet onder doet voor een high end keuken. Ze werken met de mooiste materialen en dat zie je. Logischerwijs betaal je voor deze materialen en het specialistische werk van een interieurbouwer wel veel geld. Past dat niet in je budget? Lees dan even verder.

Lees ook: Slim verbouwen: alles wat je moet weten over een bouwdepot

Maak gebruik van kant-en-klare kasten

Je kent vast wel de kastsystemen van grote woonzaken. Denk bijvoorbeeld aan Pax van Ikea. Te krijgen in allerlei maten, voor de breedte en de hoogte, en ontelbaar veel opties voor de binnenkant van de kast. Deze kasten kun je ontzettend goed gebruiken en aanpassen voor jouw maten! Natuurlijk moet je wel zelf handig zijn of een handige vriend of familielid vragen. Maar dan is een kant-en-klare kast ombouwen naar maatwerk dé oplossing voor een budgetvriendelijke maatwerk kast.

Zo ga je te werk

 1. Meten is weten en daarom is het belangrijk om eerst een goed plan te maken. Hoeveel modules heb je in totaal nodig? Kijk hoe je slim uitkomt, een kast van 1 meter is bij deze systemen vaak niet veel duurder dan een van 50cm. Dus reken met zo groot mogelijke basiskasten dan heb je er minder nodig. Maar kijk wel even goed naar punt 2 voordat je al kasten gaat kopen.

 2. Wanneer je haaks op het schuine dak werkt is 1 ding ontzettend belangrijk: de draaizijde van de deur. Die kan dan namelijk maar één kant op. Een deur kun je aan beide zijden laten scharnieren dus dit kan altijd. Alleen, je wilt daar niet achterkomen als je al aan de verkeerde zijde hebt geboord. Neem dit dus meteen mee in het uitdenken van je plan. Het kan dus zijn dat je uitkomt op allemaal modules van 50 cm omdat alle schuine deuren naar 1 kant moeten gaan draaien.

 3. Waarschijnlijk kom je met de vaste basismaten niet precies uit. Geen probleem: met mdf kun je de restruimte opvullen om de kast heen. Als je dit mooi afkit en mee verft met de muurkleur of de kast, dan zie je daar later niks meer van. Meet hoe je de restruimte mooi kunt verdelen. 20 cm extra hoogte maak je mooier door het te verdelen in 10 cm onder en 10 boven de kast.

 4. Als je plan klaar is kun je aan de slag. Ga op pad voor de materialen. Deze kast systemen kom je ontzettend veel tegen op marktplaats. Dit scheelt enorm in de kosten! En het is misschien ook een veiliger idee om de zaag te zetten in een oude deur dan een nieuw exemplaar. De mdf stroken voor de restruimte kun je vaak bij een houthandel of bouwmarkt op maat laten zagen.

  Lees ook: Een kunststof dakkapel laten plaatsen: de voordelen

 5. De montage is een klus voor iemand die heel precies is. Begin met het bouwen van de basis kast. Alle zijkanten en achterzijdes meet je nog een extra keer op en zaag je op maat waar nodig. Ineens passen ze perfect onder jouw schuine dak! Zet de kasten goed aan elkaar vast en eventueel ook achter aan de muur. Zo staan ze stevig.

 6. Als de basis staat, maak je eerst de restruimte dicht rond de kast. Houd genoeg ruimte over zodat de deuren wat speling hebben om te draaien. Je kunt deze mdf stroken op 2 manieren plaatsen: gelijk met de deuren of gelijk met de basiskast, zodat de deuren wat naar voren komen. Net wat jij mooi vind!

 7. Nu meet je nog definitief de deuren in zodat je ook die op maat kunt zagen. Bevestig de scharnieren en dan staat jouw maatwerk kast.

 8. Kit alle randen af en schilder de mdf stroken mee met de muur of schilder de hele kastenwand in een mooie tint naar keuze. Werk met 1 laag grondverf en 2 lagen lak.

 9. Tot slot de details, die zijn zo bepalend: kies niet voor een standaard deurgreep maar bestel online leuke, unieke greepjes. Een Piet Boon greepje bijvoorbeeld geeft jouw kast een veel luxere uitstraling.

  Nu heb je niet alleen een mooie kast waardoor je zolder meteen een upgrade heeft gekregen, je hebt ook meteen super veel fijne opbergruimte!