• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Warmtepomp vanaf 2026 verplicht voor o.a. rijtjeshuizen – wat houdt dat in?

Warmtepomp vanaf 2026 verplicht voor o.a. rijtjeshuizen – wat houdt dat in?

Wat zijn precies de regels, eisen en subsidies?

2 mei 2023 door Romy Veul
311 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Vanaf 2026 wordt een warmtepomp verplicht voor eigenaren van rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen. Althans, zij zijn verplicht om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen op het moment dat ze hun cv-ketel vervangen. Die verplichting geldt niet voor appartementeigenaren of voor mensen die in een monument wonen. Ook woningen die in de komende tien jaar worden aangesloten op het warmtenet zijn uitgezonderd. Dat alles blijkt uit een Kamerbrief van minister De Jonge (Volkshuisvesting).Wat houdt de nieuwe regel precies in?

Wat houdt het in dat de warmtepomp straks verplicht is?

De regeling houdt niet in dat iedereen vanaf 2026 een warmtepomp moet hebben. Het betekent dat als jij vanaf 1 januari 2026 je cv-ketel moet vervangen, je daar geen nieuwe cv-ketel voor in de plaats mag kopen. In plaats daarvan moet je minimaal een hybride warmtepomp nemen.

Uitzondering voor appartementen en monumenten

Als je in een appartement of monument woont, is een warmtepomp niet verplicht. Voor appartementen is een warmtepomp vaak te groot om te kunnen aanleggen. Ook maakt een warmtepomp veel lawaai, wat in een kleine woning met veel buren vervelend kan zijn. Daarom vallen appartementeigenaren niet onder de verplichting.

Ook voor monumenten geldt de verplichting niet. Als je in een monument woont, mag je namelijk pas aanpassingen aan je woning doen als je daar een vergunning voor hebt. Dat maakt een warmtepomp aanleggen lastiger. Alsnog kun je er zelf voor kiezen om – buiten deze regel om – een warmtepomp te nemen, als je daar maar een vergunning voor hebt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt het mogelijk om zonder gas of met minder gas warmte te creëren in huis, bijvoorbeeld voor de douche of om te kunnen koken. De warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem, uit de lucht of uit grondwater en warmt dit op met elektriciteit. Warmtepompen zijn gemiddeld 60% zuiniger dan cv-ketels in het gasverbruik. Elektrische warmtepompen zijn zelfs 100% aardgasvrij.

In nieuwbouw wordt vaak gekozen voor elektrische warmtepompen. Die zijn volledig gasvrij. Daarnaast bestaan er hybride warmtepompen als tussenoplossing. Die werken in principe met elektriciteit, behalve als je snel warmte nodig hebt (bijvoorbeeld voor de douche). Dan schakelen ze over op het cv-gedeelte, dat werkt op gas.

Op dit moment zijn zowel hybride als elektrische warmtepompen toegestaan om aan de maatregel van het kabinet te voldoen. Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel een kleine cv-ketel als aanvulling nodig.

Wat kost een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost, volgens Vereniging Eigen Huis, tussen de € 6.000 en € 8.500 inclusief de installatie ervan. Voor een elektrische luchtwarmtepomp moet je rekenen op € 8.000 tot € 16.000. Een elektrische bodemwarmtepomp is nog iets duurder: rond de € 10.000 tot € 22.500.

Subsidieregeling voor warmtepompen

Huishoudens hoeven de nieuwe warmtepomp niet geheel uit eigen zak te betalen. Voor huiseigenaren en ook voor instellingen en kleine bedrijven geldt een subsidieregeling. Daarmee krijg je 30% van de gemaakte kosten voor de warmtepomp terug. Het kabinet heeft namelijk als doel dat huishoudens de investering in een warmtepomp binnen 7 jaar terugverdienen. Op dit moment is de terugverdientijd nog 10 jaar. Door huishoudens 30% van de investering als subsidie te geven, wordt die 10 jaar terugverdientijd alsnog 7 jaar.

Overigens geldt dat je bij hogere energieprijzen de warmtepomp eerder zult terugverdienen. De warmtepomp is immers een mooie manier om gas en energie te besparen.

Uitzondering voor lage inkomens of bijzondere woningen

Is bij een woning de terugverdientijd langer dan tien jaar? Bijvoorbeeld omdat er eerst een grote verbouwing nodig is om de warmtepomp te kunnen aanleggen? Dan geldt de verplichting voor een warmtepomp niet.

Lage inkomens hoeven de warmtepomp niet volledig uit eigen zak te betalen. Zij kunnen hiervoor een lening met 0% rente afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Zo kunnen ze alsnog aan de verplichte warmtepomp voldoen.

Hoe zit het bij huurwoningen met de verplichte warmtepomp?

Als jouw huurwoning een appartement is, geldt de verplichting voor een warmtepomp vanaf 2026 überhaupt niet. Huur je een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaand huis? Dan is de huurbaas verplicht om op het moment dat de cv-ketel vervangen moet worden aan warmtepomp aan te schaffen.

Overigens mag de huurbaas de huur verhogen na installatie van een warmtepomp. Die installatie zorgt immers voor verbetering van de woning en voor een lagere energierekening.

Wat zijn jouw opties om verduurzaming te financieren?

Of het nu verplicht is of niet, verduurzaming van je huis is altijd een goed idee om op gas en elektriciteit te besparen. Zo kun je je energierekening ook drastisch omlaag krijgen door zonnepanelen te nemen of je huis te laten isoleren.

Wist je dat je dat alles ook kunt financieren vanuit je hypotheek? En dat er diverse opties zijn voor leningen en subsidies? Wij zetten de opties om verduurzaming te financieren voor je op een rij.

Bron: NOS