• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Koopzegels sparen: een goed alternatief voor de spaarrekening?

Koopzegels sparen: een goed alternatief voor de spaarrekening?

Moeten we weer massaal aan de spaarzegelboekjes?

27 maart 2023 door Romy Veul
497 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Ken je ze nog van je grootouders vroeger: de spaarzegelboekjes. Bij elke volle kar boodschappen kreeg je voor een klein bedrag een strook met zegels mee om uiteindelijk voor je volle boekje een som geld te ontvangen. Wist je dat koopzegels sparen al een tijdje zijn comeback aan het maken is? Met een minimale inleg kun je een mooi rendement opstrijken. Meer dan op je spaarrekening. Zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Klinkt interessant. Is het dat ook?

Hoe werkt koopzegels sparen?

Verschillende supermarktketens hebben ieder zo hun eigen spaarprogramma. Het idee is dat je bij elke keer boodschappen doen iets meer afrekent dan het eigenlijke bedrag en dat je daarvoor een aantal koopzegels ontvangt. Die koopzegels spaar je op om uiteindelijk het geïnvesteerde geld terug te ontvangen, inclusief een bedrag aan rente daarover.

Koopzegels sparen is mogelijk bij verschillende supermarkten. Iedere supermarkt heeft er zo zijn eigen systeem voor. De prijs per zegel, het rendement en het aantal benodigde zegels wisselt dan ook per supermarkt. Je kunt koopzegels sparen zien als een soort loyaliteitsprogramma. Hoe vaker je bij die supermarkt komt, hoe meer zegels je kunt sparen en hoe meer rendement je er dus uit haalt. Vooral als je vaak bij eenzelfde supermarkt komt, kunnen koopzegels een slim verdienmodel zijn. Andersom is het voor de supermarkt een manier om jou aan hen te binden.

Wat leveren koopzegels op?

Wat koopzegels sparen aantrekkelijk maakt, is dat het je meer rendement oplevert dan geld op de bank laten staan tegen de huidige lage spaarrentes. Zo kun je bij Albert Heijn voor elke € 10 aan boodschappen een koopzegel kopen voor een klein bedrag: € 0,10 bijvoorbeeld. Je volle spaarzegelboekje met 490 zegels wissel je uiteindelijk in, waarna je € 490 plus een bedrag aan rente ontvangt. Je kunt rekenen op een rendement van zo’n 4 tot 6%. Niet gek dus dat steeds meer consumenten toch weer naar spaarzegels vragen bij hun aankopen. Niet meer in een ouderwets boekje, maar direct via de Albert Heijn-app.

Zie The Happy Financial voor een overzicht van het gemiddelde rendement per supermarkt.

Koopzegels vs. sparen

Vanwege de lage spaarrentes gaan steeds meer consumenten op zoek naar aantrekkelijkere alternatieven voor de ouderwetse spaarrekening. Beleggen wordt steeds populairder. Ook investeren meer en meer mensen in verduurzaming van hun woning. Daarnaast is koopzegels sparen dus een optie.

Het fijne aan koopzegels sparen is dat je, net als op een spaarrekening, de zekerheid hebt over het bedrag dat je ontvangt. Het is dan ook een investering waarmee je geheid rendement behaalt, in tegenstelling tot de investering in aandelen. Met beleggingen loop je vaak wat meer risico en zal je ook zelf koersen moeten vergelijken

Wat zijn de voordelen van koopzegels?

Het fijne aan koopzegels bij de supermarkt sparen is dat je nauwelijks merkt dat je geld opzij zet. Die € 0,10 op een besteding van € 10 is bijna niet merkbaar in je portemonnee. Dat terwijl je heel geleidelijk toch een mooi bedrag bij elkaar spaart. De inleg is minimaal en je rendement is vrijwel gegarandeerd. Bovendien houd je er, zoals gezegd, meer aan over dan als je je geld op je spaarrekening laat staan.

Kleven er ook nadelen aan?

Het nadeel van zo’n spaarprogramma is dat je met het sparen wel een tijdje bezig bent. Voor een vol boekje moet je vaak heel wat goed gevulde boodschappenkarren hebben afgerekend. Bovendien klinkt een rendement van meerdere procentpunten misschien heel aantrekkelijk, maar gaat het in de praktijk vaak maar om een paar euro of hooguit twee tientjes per maand. Een ander mogelijk nadeel is dat je min of meer gebonden bent aan dezelfde supermarktketen als je aan een spaarprogramma meedoet. Anders schiet het sparen niet echt op. Maar als je toch gewend bent naar de buurtsupermarkt om de hoek te gaan, hoeft dat geen punt te zijn.

Verder is het natuurlijk belangrijk om de zegels niet te vergeten. Als je naar de supermarkt gaat, zal je vaak zelf om spaarzegels moeten vragen.

Dus, is koopzegels sparen een goede optie?

Alle beetjes helpen als je een spaardoel voor ogen hebt. Ook die paar tientjes extra brengen je weer een stap dichterbij bij je droomvakantie of andere langverwachte uitgave. Dat je geld inlegt, valt nauwelijks op. Terwijl een vol boekje je wel in één keer een flinke smak geld oplevert. Zo spaar je ongemerkt toch een mooi bedrag bij elkaar. Wat dat betreft is koopzegels sparen een aantrekkelijke en weinig risicovolle manier om te sparen.

Echt snel gaat het alleen niet. Dus als je liever sneller geld bij elkaar spaart, bereid bent risico’s te nemen en het niet erg vindt om je in de beurskoersen te verdiepen, dan is beleggen misschien een interessantere optie.