• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Duurzame woning? 5 maatregelen die minder dan € 1.000 kosten!

Duurzame woning? 5 maatregelen die minder dan € 1.000 kosten!


15 april 2021 door Romy Veul
47 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Bij het verduurzamen van je huis denk je waarschijnlijk al snel aan zonnepanelen, warmteboilers of een groen dak. Een goede manier om duurzamer te leven. Maar ja, aan zo’n hele installatie op je dak hangt ook een prijskaartje. Gelukkig hoeft je huis verduurzamen niet duur te zijn. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor een meer duurzame woning die minder geld kosten. Deze 5 maatregelen kosten je niet eens € 1.000.

Waarom een duurzame woning?

Energiezuinig leven en milieubewust leven wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Voor het milieu maar ook voor hun eigen portemonnee. Want hoe minder energie je woning verbruikt, hoe lager het bedrag op je energierekening zal zijn.

Daarnaast is duurzaam wonen een belangrijke manier om de wereld van morgen groener te maken. Hoe minder stroom je uit het stopcontact hoeft af te tappen, hoe minder CO2 je uitstoot en ook hoe minder fossiele brandstoffen er voor jouw woning worden gebruikt.

Vaak wordt gedacht dat een duurzame woning prijzig is. Je kent misschien wel mensen om je heen die een energiezuinig huis laten bouwen of het hele totaalpakket afnemen van zonnepanelen, een zonneboiler, vloerverwarming en andere energiezuinige opties. Gelukkig hoef je het niet zo groots aan te pakken. Elk steentje dat je bijdraagt is er één. En dat kan al zo klein zijn als je lampen verwisselen of een handig apparaatje op je verwarming plakken.

Dit zijn 5 verduurzamende maatregelen die je maar een paar honderd euro kosten.

1. Stap over op ledlampen

Wat voor verlichting heb jij in huis? Spaarlampen? Halogeenlampen? Ouderwetse gloeilampen? Of ledverlichting? Als je je huis energiezuinig wilt maken, dan is die laatste de beste optie. Spaarlampen zijn al een verbetering ten opzichte van traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Maar ledlampen verbruiken nog veel minder energie.

Je bespaart er tot wel 90% mee op je energieverbruik en de lampen gaan ook nog eens veel langer mee (zo’n 35.000 tot 50.000 uur tegenover 7.500 uur bij spaarlampen). Daar komt nog bij dat ledverlichting geen kwikdioxide bevat, waardoor ledlampen geen chemisch afval zijn (in tegenstelling tot veel andere soorten lampen). Allemaal redenen om te kiezen voor led. Dus: wat let je? 

2. Vervang je isolatie

Door kieren en gleuven kan veel energie uit je huis ontsnappen. Zo verlies je warmte op winterse dagen en juist koelte op een snikhete dag. Zonde van je airco en verwarming en überhaupt zonde van je energie. Want je stookt eigenlijk voor de mussen en betaalt daar ook nog voor. En dat nog naast het feit dat het niet heel aangenaam is om ’s winters flink te moeten stoken.

Dat ongemak kun je vrij eenvoudig oplossen door een expert naar je isolatiemateriaal te laten kijken. Wat voor isolatie ligt er onder je vloer? Uit welke isolatie bestaat je muren? En hoe zit het met het isolatie onder je schuine dak? Vooral bij woningen die vóór het jaar 2000 zijn gebouwd, is met goede isolatie vaak veel winst te behalen.

Duur hoeft het niet te zijn, terwijl het je wel een meer duurzame woning en meer woongemak oplevert. Volgens Milieu Centraal is het isoleren van je spouwmuur zelfs de voordeligste manier om energie te besparen. Voor een tussenwoning is vervanging van de spouwmuurisolatie al mogelijk vanaf € 900, terwijl het je (voor een tussenwoning) zo € 260 aan kosten per jaar kan schelen. Tel daarbij op dat je er voor een tussenwoning ongeveer 600 kilo aan CO2 op jaarbasis mee bespaart.

3. Schaf een radiatorventilator aan

“Een wat?”, vraag je je misschien af. Een radiatorventilator is een klein apparaatje waarmee je je huis sneller kunt opwarmen met minder energie. Je plakt het aan de onderkant van je radiator. Zodra de ventilator aanstaat, gaan de ventilatoren draaien, waardoor de warme lucht zich sneller door de ruimte kan verspreiden. Je hoeft daardoor je verwarming minder hoog te zetten, wat dan weer helpt voor energiezuinig leven. 

En het fijne is: zo’n apparaatje kost je niet meer dan een paar honderd euro. Ze zijn er zelfs al vanaf een paar tientjes. Let wel goed op de kwaliteit. Van kleinere en goedkope radiatorventilatoren heb je er soms meerdere nodig om hetzelfde effect te bereiken als met een iets duurder alternatief. 

Let op: zo’n radiatorventilator werkt alleen bij verwarmingen met een dubbele of driedubbele plaat. Een radiatorventilator kan wat geluid maken. Als je daar gevoelig voor bent, is het misschien niet de handigste optie. Lees dan vooral hieronder door voor nog twee opties voor een duurzame woning.

4. Neem een slimme thermostaat

Heel slim, zo’n thermostaat die je meer informatie geeft. Om meerdere redenen mag die haast niet in je duurzame woning ontbreken.

Het zit zo: de verwarming is een van de belangrijkste energieslurpers in huis, zeker in de koudste maanden van het jaar. Met een slimme thermostaat kun je door allerlei handigheidjes veel besparen op je gasverbruik. De thermostaat kan bijvoorbeeld je verwarming automatisch uitzetten als je er niet bent. Zo heb je al snel heel wat warmte bespaard, zonder dat je er zelf iets van merkt.

Ook geeft de slimme thermostaat je inzicht in je verbruik, waardoor je gerichte maatregelen kunt treffen om ook bewust minder energie te verbruiken.

5. Kies voor A+++ huishoudelijke apparaten

Elk huishoudelijke apparaat heeft een energielabel. Zo kun je zien hoe energiezuinig (of niet) het apparaat is. Op dit moment geldt dat A+++ het meest energiezuinige label is. Tegenwoordig vind je geen apparaten meer onder label A+ in de witgoedwinkels.

Heb je zelf nog een energieslurpende wasmachine staan? Of een oude magnetron of een vriezer die zijn beste tijd heeft gehad? Ga voor een vervanger! Een gloednieuw alternatief is ten eerste waarschijnlijk met meer geavanceerde opties uitgerust. Ten tweede zal de opvolger een stuk energiezuiniger zijn. Alleen al met de aanschaf van een nieuwe wasmachine of koelkast kun je al snel een mooi bedrag op jaarbasis besparen. Laat staan over de totale levensduur van het apparaat.

Grootse plannen? Onderzoek de financieringsopties voor duurzaam wonen!
Wil je het toch grootser aanpakken door een grotendeels duurzame woning te realiseren? Dan kan dat ook zonder je volledige spaarsaldo te moeten opnemen. Zo kun je voor verduurzamende maatregelen een Energiebespaarlening afsluiten tegen een extra lage rente. Of je kunt – in sommige gemeenten – subsidie aanvragen voor je duurzaamheidsplannen.

Juist omdat de overheid Nederlanders wil stimuleren om hun woning te verduurzamen, zijn er vaak wel mogelijkheden om ook zonder spaargeld jouw duurzame woning te realiseren. In ons artikel over zonnepanelen financieren lees je meer over een aantal van die opties.