Elektrische auto’s zijn bijna altijd duurzamer dan benzineslurpende auto’s. Maar het kan nóg duurzamer. Hoe? Door op je dak zonnepanelen voor je elektrische auto te laten leggen. Daardoor kun je je auto opladen met zonnepanelen en dus 100% groene energie gebruiken voor de kilometers die je rijdt. Klinkt als een goed idee. Is het dat ook? Dit zijn 5 voordelen van je elektrische auto op zonnepanelen laten rijden.
Als je de trotse eigenaar bent van een elektrische auto, dan heb je voor het opladen twee opties. Ofwel je laadt je auto bij openbare laadpalen op, met het risico dat er misschien niet altijd één voor jou beschikbaar is. Ofwel je neemt een eigen laadpaal thuis en laadt daarmee je elektrische auto op. Het voordeel van dat laatste is dat opladen thuis voordeliger is dan aan een openbare laadpaal en dat je niet met andere elektrische-auto-eigenaren hoeft te vechten om een plek aan de paal.
Maar wie een eigen laadpaal heeft, weet ook dat je stroomrekening er fors door omhoog kan gaan. Je gebruikt hiervoor stroom van het net en rekent daar, zoals gebruikelijk, per kWh stroom voor af.
Een oplossing voor die hoge kosten? Je elektrische auto opladen via zonnepanelen.
Wil je niet voor torenhoge energiekosten komen te staan? Dan kun je zonnepanelen op het dak nemen om je elektrische auto mee op te laden. Je wekt dan stroom op via zonlicht en laadt daarmee via de laadpaal je auto op. Dit betekent gegarandeerd duurzame stroom, een veel lagere energierekening en lagere kosten voor opladen.
Nu is het zo dat zonnepanelen de hele dag door stroom opwekken. Ook als jouw auto niet aan de laadpaal staat en je dus geen (of weinig) stroom verbruikt. Bovendien zal je in de zomer vaak meer opwekken dan in de winter, omdat de zon dan minder schijnt. Te veel opgewekte stroom kun je terugleveren aan de energiemaatschappij. Via de salderingsregeling wordt dat bedrag in mindering gebracht op wat je in de winter moet betalen voor stroom.
Let wel op dat de salderingsregeling, die je dit mooie voordeel oplevert, tussen 2023 en 2031 zal worden afgebouwd. Daardoor krijg je steeds iets minder terug voor te veel opgewekte stroom. Lees bij Milieu Centraal hoe dit precies zit.
Je elektrische auto opladen met zonnepanelen heeft een aantal voordelen:
We zullen die voordelen een voor een bespreken.
Veel mensen kopen een elektrische auto uit duurzaamheidsoverwegingen. Dan is het een fijn idee als de stroom die je voor je auto gebruikt ook volledig duurzaam is. Die zekerheid heb je als je de stroom waarop je auto rijdt zelf opwekt met zonnepanelen. Dat maakt elektrisch rijden dubbel duurzaam.
Zonnepanelen vragen om een eenmalige investering van een paar duizend euro. Maar de gemiddelde zonnepaneleninstallatie heb je binnen zo’n 7-9 jaar terugverdiend, terwijl je met de installatie vaak minstens 25 jaar doet. Dat betekent dat je na die 7-9 jaar in feite gratis stroom opwekt.
Je energierekening daalt flink, doordat je minder stroom hoeft af te nemen bij je leverancier. Vooral als je kijkt naar de hele levensduur van je zonnepaneleninstallatie levert het je een forse besparing op je energiekosten op.
Energieleveranciers kunnen hun tarieven op elk moment verhogen; zo bleek ook uit de hoge energieprijzen eind 2021. Dat betekent dat je zomaar over een paar maanden opeens fors meer kunt gaan betalen voor dezelfde hoeveelheid energie. Daarmee stijgen ook de kosten voor elektrisch rijden flink.
Laad je je auto op met zonnepanelen? Dan hebben zulke kostenstijgingen veel minder impact op je energierekening doordat je simpelweg minder stroom afneemt bij je leverancier.
Met zonnepanelen voor je elektrische auto op het dak kun je mogelijk profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen. Dat geldt bijvoorbeeld als je een auto van de zaak hebt. Je kunt dan soms met je werk afspreken om tegen vergoeding op je eigen woning zonnepanelen te laten plaatsen waarmee je je zakelijke auto kunt opladen.
Dat werkt als volgt. Normaal gesproken betaalt je werkgever de benzinekosten voor het voltanken van je zakelijke auto. Bij een elektrische auto “tank” je via stroom, in dit geval via zonnepanelen. Als je een slimme meter laat installeren, kun je daarmee bijhouden hoeveel zonne-energie wordt gebruikt voor je auto. De kosten voor zowel de zonnepanelen als de voor je auto opgewekte stroom kun je mogelijk terugvragen aan je werkgever.
Informeer bij de zonnepaneleninstallateur en bij je werkgever naar de mogelijkheden.
Je spaargeld op een spaarrekening laten staan, levert helaas op dit moment vrijwel niets op. Zonnepanelen zijn wat dat betreft een interessantere investering die je meer rendement biedt. Zoals gezegd, verdien je zonnepanelen binnen zo’n 7-9 jaar terug en kun je daarna nog jarenlang van gratis stroom profiteren. Zo wordt het geïnvesteerde bedrag fors meer waard. Een slimme besteding van je spaargeld dus!
Naast dat je de zonnepanelen voor je elektrische auto kunt gebruiken, kun je met de panelen uiteraard ook stroom voor andere apparaten in huis opwekken. Dat zorgt voor een nog forsere daling van je energiekosten. Een slimme manier van besparen op je energierekening! En een mooie stap richting duurzamer leven!
Heel handig dus, zo’n dak vol zonnepanelen voor je auto. Maar hoe financier je dat? Je hoeft daarvoor niet altijd zelf diep in de buidel te tasten. Zonnepanelen vallen onder de verduurzamende maatregelen die je vanuit je hypotheek kunt financieren. Voor energiebesparende maatregelen kun je eenmalig meer dan 100% van je woningwaarde lenen. En het voordeel van financieren vanuit je hypotheek is de lage rente op dit moment.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden om je hypotheek te verhogen voor zonnepanelen voor je elektrische auto of andere vormen van verduurzaming? Ga gratis in gesprek met een van onze Hypotheekexperts. Of lees in onze gids alvast hoe hypotheek verhogen in zijn werk gaat.