• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • ING laat spaarders met meer dan € 100.000 spaargeld rente betalen

ING laat spaarders met meer dan € 100.000 spaargeld rente betalen


12 april 2021 door Romy Veul
17 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De tijd dat je met je spaargeld zo een paar procent rente kon opstrijken op je spaarrekening, is alweer even voorbij. Sterker nog, ING gaat, in navolging van Triodos, geld rekenen aan spaarders die meer dan een ton op hun rekening hebben staan. Eerder nog was de grens € 250.000 en hoefden ING-klanten pas vanaf dat bedrag negatieve rente te betalen over hun spaarvermogen. In een mededeling op zijn site stimuleert ING klanten met spaargeld om (een deel van) hun spaargeld bij een andere bank te stallen of om zich te verdiepen in opties met meer rendement dan sparen.

ING raadt spaarders aan naar een andere bank te gaan

De dalende spaarrentes zijn al een paar jaar een ontwikkeling waar we niet omheen kunnen. Maar nog geen enkele bank heeft spaarders officieel geadviseerd om elders naartoe te gaan met hun spaargeld. In een nieuwsbericht op zijn site raadt ING spaarders expliciet aan om voor een hoger rendement wat anders met hun geld te doen dan het op de rekening te laten staan. Een positieve servicemededeling, zo noemt ING het zelf.

Het volgende is letterlijk te lezen op de ING-site:

Past beleggen bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.

Tegelijkertijd zien andere banken, zoals de Volksbank en ASN, juist hun aantallen spaardersklanten toenemen. Vooral spaarders met een fors vermogen zoeken vaker hun toevlucht naar andere banken dan ING. Naar een andere bank gaan is voor spaarders met vermogen een manier om negatieve spaarrente te vermijden, zo beredeneert een woordvoerder van ING in een artikel van FD.

Waarom willen banken af van spaarders?

Waarom banken niet staan te springen om spaarklanten? Simpel, omdat het hen geld kost. Banken moeten het spaargeld zelf tegen een negatief rentetarief van 0,5% bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Heel happig zijn er dus niet op dat Nederlanders massaal hun spaargeld bij hen komen storten. Een aantal jaar geleden leverde geld sparen banken nog wel positieve rente op bij de ECB. Voor banken wordt het steeds lastiger om spaarklanten positieve spaarrente over hun vermogen te vergoeden.

Bij veel banken ligt de grens voor negatieve spaarrente (nu nog) hoger dan een ton. Zo legt ABN Amro de grens bij een half miljoen en Rabobank bij een kwart miljoen. ING is een van de eerste banken die die grens verlaagt naar een ton.

Recordhoeveelheid spaargeld en beleggingen in 2020

Vorig jaar is er door Nederlandse huishoudens opvallend veel gespaard, waarschijnlijk door toedoen van de coronacrisis. Onderzoekers van ABN Amro concluderen dat Nederlanders maar liefst € 37 miljard meer hebben gespaard dan volgens cijfers zonder de coronacrisis het geval was geweest. Tegelijkertijd werd er in 2020 opvallend veel belegd. In totaal werd er € 3,8 miljard meer in de beurs gestoken dan dat beleggers er weghaalden. Het lijkt er dus op dat ook spaarders zelf hun weg weten te vinden naar andere manieren om rendement op hun spaargeld te behalen. Niet vreemd ook, want beleggen is zelfs met weinig geld mogelijk. Ook zonder omkijken naar je beleggingen te hebben.

Bron: FD en Parool