• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Passief inkomen genereren? Ook jij kunt het! (11 tips)

Passief inkomen genereren? Ook jij kunt het! (11 tips)

Ja, ook zonder grote investeringen en ondernemerskills.

25 mei 2021 door Romy Veul
112 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Slapend rijk worden. Het klinkt voor veel mensen vast te mooi om waar te zijn. Maar met passief geld verdienen kun je wel degelijk zonder een uur te werken geld op je bankrekening bijgeschreven krijgen. Ja, ook als je geen ondernemer met grootse businessplannen en verdienmodellen bent. Ook jij kunt het. Dit is hoe je als consument passief inkomen kunt verdienen. 

Wat is passief inkomen? 

De naam zegt het al: je verdient geld zonder dat je er actief voor hoeft te werken. Oké, eigenlijk klopt dat niet helemaal. Je zult er altijd ooit een keer tijd en werk in hebben geïnvesteerd, maar het fijne is dat je van die eenmalige tijdsinvestering daarna nog heel lang kunt profiteren. Je hoeft niet actief ergens mee bezig te zijn om er toch inkomsten uit te halen. Maar écht slapend rijk worden? Nee, dat zal dus niet gebeuren.  

Ooit was spaarrente een vorm van passief inkomen. Je hoefde alleen maar je spaargeld op een rekening te zetten en kreeg vervolgens elk jaar een mooi bedrag aan rente op je rekening gestort. Helaas is dat nu al een tijdje niet meer het geval, omdat de spaarrente nogal laag ligt. Althans, veel meer dan een paar euro zal deze vorm van passief inkomen je niet meer opleveren. Je hebt zelfs kans dat je bij een hoog spaarbedrag negatieve rente moet betalen. 

Daarom is het handig om naar andere vormen van passief inkomen genereren op zoek te gaan. Die leveren je bijvoorbeeld meer financiële vrijheid op, maken je meer onafhankelijk van je salaris en geeft je extra bestedingsruimte. En dat zonder dat je naast je 9-tot-5-baan úren kwijt bent om extra geld te verdienen. 

Passief inkomen genereren, hoe doe anderen dat?

Veel ondernemers doen het al, passief inkomen generen. Ook jij hebt vast weleens een e-learning gevolgd. De trainer heeft één keer een video opgenomen en verdient daar – als hij het slim aanpakt – elke keer dat iemand de training volgt een mooi bedrag mee. Hij heeft er geen omkijken naar, hoeft er zelfs geen e-mails voor te versturen (dat doet een handig systeem voor hem) en krijgt toch elke maand een mooi bedrag op z’n rekening bijgeschreven. Zelfs als hij op dat moment op een luchtbedje op Ibiza bivakkeert. 

Zo zijn er nog wel meer slimme ondernemers die passief inkomen generen op een heel handige manier aanpakken. Ze hebben bijvoorbeeld honderden eigen sites, waarmee ze maandelijks advertentie-inkomsten verdienen. Of ze hebben een boek uitgebracht waarvan de exemplaren als zoete broodjes over de toonbank gaan. Of ze hebben een YouTube-kanaal en verdienen flink aan de advertenties die daarop voorbijkomen. Kassa!

Jouw opties voor passief inkomen genereren

Maar ook zonder dat je ergens heel goed in moet zijn, een gat in de markt moet vinden en er slimme businessmodellen op los hoeft te laten, kun je passief inkomen verdienen. Gewoon vanuit je eigen woonkamer. Dit zijn 11 tips om dat voor elkaar te krijgen. 

1. Begin met beleggen

Dit is meteen een van de meest populaire vormen van passief inkomen verdienen. Door te beleggen in aandelen en obligaties, kan je geld op termijn meer waard worden. Daar hoef je trouwens echt niet de hele dag voor aan je computerscherm geplakt te zitten. Je kunt het ook eenvoudiger aanpakken door bijvoorbeeld via een beleggingsapp te investeren in aandelenfondsen. Ook met weinig geld beleggen is prima mogelijk. Er bestaat natuurlijk een kans dat je er juist geld door verliest. Maar zoals Nicole te Roekel, beleggingsexpert, zegt: beleggen doe je voor de lange termijn, dus door kleine schommelingen hoef je je niet uit het veld te laten slaan. Bovendien kan beleggen je over het algemeen een veel hoger rendement dan sparen opleveren. 

Je kunt kiezen tussen zelf aandelen of obligaties kopen of dit uitbesteden aan een broker of investeren in een aandelenfonds. In dat laatste geval spreid je je risico’s meer.

Nog een vorm van passief inkomen dat je hebt door beleggen is dividend. Sommige bedrijven keren in goede jaren een deel van de winst uit aan aandeelhouders. Dividend heet dat. Als je aandelen koopt bij bedrijven met een winstuitkering, heb je dus kans dat je extra inkomen opstrijkt in de vorm van dividend. 

2. Gebruik affiliate links

Heb je een eigen website? Dan zijn affiliate programma’s een slimme manier om een klein zakcentje bij te verdienen. Je meldt je aan bij een affiliate netwerk als Awin of het bol.com-partnerprogramma en kunt vervolgens op meerdere pagina’s op je site product- of categorielinkjes plaatsen. Als je site goed bezocht wordt en je goed gekozen producten aanraadt, kan het je een paar tientjes per maand opleveren. Voor elke aankoop die iemand via zo’n link doet, ontvang je een klein percentage van het aankoopbedrag. Het zal niet gaan om heel veel geld. Vaak houd je er zo’n 5 of 10% aan over. 

Zo’n constructie is natuurlijk vooral interessant als je website door meer mensen dan alleen jou en je trotse ouders bezocht wordt. Hoe meer bezoekers je hebt, hoe interessanter het wordt. 

3. Eigen caravan? Verhuur ‘m!

Hoe zonde is het als je caravan buiten de zomervakantie om het hele jaar in de stalling staat. Verkopen is niet nodig (en is een beetje zonde als je het hele jaar uitkijkt naar je kampeertrip). Maar je kunt hem wel verhuren, zodat je er toch nog wat geld mee verdient. Dat kun je bijvoorbeeld doen via Marktplaats, maar er bestaan ook websites die zich specifiek hebben toegelegd op de verhuur van caravans of campers.

4. Doe een vastgoedinvestering

Steeds meer mensen doen het: investeren in vastgoed. Wellicht biedt je overwaarde of je spaargeld kansen om een tweede woning te kopen, die je aanbiedt voor de verhuur. Woningen zijn op dit moment erg in trek dus de kans is groot dat je je woning wel verhuurd krijgt. Dat levert je maandelijks een mooi bedrag aan huurinkomsten op. Let wel op dat je natuurlijk ook de lasten hebt die een woning voor de verhuur met zich meebrengt. Zo zal je zelf naar huurders op zoek moeten gaan en iets voor de schoonmaak moeten regelen. 

Dit kun je natuurlijk ook doen met een vakantiewoning. Het fijne daarvan is dat je er zelf een aantal weken of maanden per jaar kunt vertoeven en in de andere maanden passief inkomen kunt genereren door de woning te verhuren. 

5. Verhuur een kamer

Zie je het niet zitten om een tweede woning te hebben, maar heb je wel een (zolder)kamer in je eigen huis over? Verhuur hem! Zeker als je vlak bij een studentenstad woont, is er vast vraag naar de kamer en kun je er een mooi bedrag aan overhouden. Dan moet je het natuurlijk wel zien zitten om vreemden over de vloer te hebben. Maar als je daar geen enkele moeite mee hebt, is dit een slimme manier om geld te verdienen. 

Niet alleen vanuit studenten is er trouwens vraag naar kamers. Ook toeristen zitten misschien wel te springen op een paar nachten logeren in jouw kamer via Airbnb. En wie weet zijn er buurtbewoners die jouw lege garagebox goed kunnen gebruiken en daar graag een paar honderd euro per maand voor overhebben.  

6. Investeer in crowdfunding

Misschien heb je hier al eens van gehoord. Crowdfunding betekent dat jij een stukje van een lening verstrekt aan een organisatie (bijvoorbeeld een goed doel of een start-up) die dit geld in een project steekt. Over de lening die je verstrekt, ontvang je een percentage rente. Jij speelt dus eigenlijk voor bank en krijgt ook aantrekkelijke rente-inkomsten op je rekening gestort. 

Houd er wel rekening mee dat je bij deze vorm van passief inkomen genereren altijd een kleine kans hebt dat de organisatie failliet gaat en dat je dan naar je geld kunt fluiten. Maar in de meeste gevallen gaat het gelukkig goed en houd je er een mooi bedrag aan over.

7. Verkoop je foto’s

Als je goed bent in fotografie, is dit misschien een slimme manier van passief inkomen verdienen. Er bestaan meerdere platformen waar je jouw kiekjes te koop kunt aanbieden. Ook als amateurfotograaf. Denk aan stockwebsites als Pexels en Shutterstock, waar bijvoorbeeld websites hun foto’s vandaan halen. Of neem een kijkje op Werk aan de Muur, waar je je eigen foto’s als kunstwerken kunt verkopen aan particulieren. Wie weet wil iemand net jouw prachtige natuurfoto aan de muur hebben hangen. Dat je er ook nog een paar euro aan overhoudt, is mooi meegenomen. 

8. Neem zonnepanelen 

Je eigen stroom opwekken is nog een manier om met weinig moeite maandelijks geld te (be)sparen. Dat lukt je met zonnepanelen op het dak. Door energie op te wekken via de zon, hoef je minder geld te betalen aan je energieleverancier en spaar je (na een eenmalige investering in de panelen) maandelijks een mooi bedrag. 

Over het algemeen verdien je zonnepanelen binnen zo’n 7 jaar terug, terwijl de meeste zonnepanelen wel een jaar of 25 meegaan. Het helpt ook mee dat je nog tot 2031 (vanaf 2023 elk jaar iets minder) kunt profiteren van de salderingsregeling, waarbij je de opgewekte stroom die je niet verbruikt, kunt verrekenen met wat je moet betalen aan je energieleverancier. Zo krijg je daar alsnog een bedrag voor. Tel uit je winst (en je passieve inkomsten!). 

Lees op onze site meer over hoe je zonnepanelen kunt financieren. Daarvoor bestaan meer opties dan alleen je eigen spaargeld van je rekening halen.

9. Besteed werk uit aan freelancers

Ben je ondernemer? Dan kun je er ook voor kiezen werk uit te besteden aan zogenaamde “onderaannemers”. Stel: jij rekent een tarief van € 90 per uur aan je klanten, terwijl een andere freelancer een deel van jouw werk kan oppakken voor € 60 per uur. Dan kun je daar een mooi bedrag per uur aan overhouden. En je bespaart er ook nog eens tijd mee, waarin je kunt doen waar jij goed in bent. 

Natuurlijk is het wel belangrijk dat jouw onderaannemers goede kwaliteit leveren, zodat je opdrachtgevers er niet minder tevreden door worden. 

10. Verleen kredieten aan particulieren

Heb je nog geld op de plank liggen dat je niet direct nodig hebt? Dan kun je dat geld misschien uitlenen aan particulieren. Dat hoeft niet één op één. Nee, hier bestaan officiële platforms voor die dit alles voor jou in goede banen leiden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een kijkje nemen op Lender & Spender of IUVO. 

11. Nog een manier van passief geld verdienen: bespaar!

En als laatste een tip die misschien wat voor de hand ligt. Helemaal passief inkomen is het niet, maar verdienen doe je er wel mee. Besparen dus!

Als jij structureel bespaart op je maandelijkse lasten, houd je ook geld over. En dat zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Een soort van passief inkomen, toch?! Er zijn talloze manieren te bedenken om geld te besparen. Dat hoeft niet meteen groots te zijn. Jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier of je abonnementen eens kritisch bekijken (hoe vaak lees je de krant nu echt?) kan al enorm helpen. En heb je al eens naar je hypotheek gekeken? Wellicht kun je je hypotheek oversluiten of vervroegd aflossen (of zelfs hypotheekvrij leven) om minder kwijt te zijn per maand. 

Let wel op de Belastingdienst

Leuker kunnen we het niet maken. Ook over passieve inkomsten moet je in sommige gevallen belasting afdragen. Bijvoorbeeld over je beleggingen en over inkomsten uit een tweede woning. Als je aan de slag gaat met passief inkomen genereren, moet je dus niet vergeten daarvoor je jaarlijkse belastingaangifte in orde te maken. Echt hoog zullen je belastingkosten niet zijn, zolang je kleine beetjes passief inkomen verdient. 

En als je zonnepanelen neemt, is de Belastingdienst je zelfs goedgezind. Je krijgt dan namelijk na de aanschaf van je panelen de betaalde btw voor de zonnepanelen (21%) terug. Komt dat even goed uit. Zie, leuker kan de Belastingdienst het soms nog wel maken. Gelukkig. 

Dus, passief geld verdienen? Misschien ook wat voor jou!

Passief geld verdienen hoeft dus niet per se om enorme investeringen te gaan (kan wel!). Je kunt het zo groot of klein aanpakken als je zelf wilt. Helemaal slapend rijk worden zal niet gaan, want je zult er ooit een keer een tijdsinvestering voor moeten doen. Maar feit is wel dat je met passief inkomen genereren afstapt van het uurtje-factuurtje-idee waarin je pas geld verdient als je een uur werkt. En dat is misschien wel een heel luxe idee. Want laten we eerlijk zijn: ook (vrije) tijd is geld waard.