• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Hoeveel sparen per maand? Dé vuistregel (+7 spaartips)!

Hoeveel sparen per maand? Dé vuistregel (+7 spaartips)!

Nooit meer zorgen over hoge onverwachte kosten.

2 december 2021 door Romy Veul
64 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Elke maand een bedrag opzij zetten helpt om niet in de financiële problemen te komen. Ook niet als je opeens flinke lekkage krijgt of als je auto het van de ene op de andere dag begeeft. Maar hoeveel sparen per maand is aan te raden? En hoe krijg je het voor elkaar om dat bedrag maandelijks te reserveren op je spaarrekening? Dit artikel geeft je antwoord op beide vragen.

Hoeveel sparen per maand is het advies?

Het Nibud hanteert als vuistregel dat je elke maand minimaal 10% van je inkomen op je spaarrekening zou moeten storten. Het gaat dan om 10% van je netto-inkomen.

Die richtlijn is overigens niet zó strikt dat je elke dag dit bedrag moet sparen. Als je door omstandigheden voor hoge kosten komt te staan, is dit potje juist bedoeld om geld uit te trekken. In zulke situaties kan het altijd voorkomen dat je een maand wat minder bespaart.

Dus, een rekenvoorbeeld: als jij netto € 2.500 per maand, dan stort je daarvan € 250 op je spaarrekening.

Waarom elke maand geld sparen?

Waarom dit bedrag? Omdat er altijd iets kan gebeuren waarvoor je geld achter de hand nodig hebt. Je mobiele telefoon valt in duizend stokjes op de grond, waardoor je een nieuwe nodig hebt. Of je komt vanwege lekkage voor een hogere loodgietersrekening te staan.

Om al die redenen is het aan te raden om een financiële buffer op te bouwen. En om dus ook niet té enthousiast inkomen direct te beleggen dat je eigenlijk niet kunt missen. Via de Bufferberekenaar van het Nibud kun je uitrekenen hoeveel per maand sparen voor jou verstandig is. Soms is dat 10%, soms iets meer of minder.

Als je weinig dingen buiten de deur onderneemt of meubels vaak tweedehands koopt of krijgt, hoef je soms minder dan 10% per maand te sparen. Dat geldt ook als je bijzondere bijstand krijgt.

Hoe doe je dat, 10% sparen per maand?

Misschien schrik je van dit bedrag. Zeker als je met moeite rondkomt, kan het lastig zijn om daarnaast gericht geld te sparen. Daarom een paar tips waarmee het je vast lukt om dit bedrag maandelijks bij elkaar te krijgen.

Tip 1. Stort direct je spaargeld

Veel mensen kijken als volgt naar hun salaris: het bedrag dat ze op pay day gestort krijgen, is ook het geld dat ze die maand kunnen uitgeven. Het geld dat aan het eind van de maand overblijft, storten ze op hun spaarrekening.

Maar die denkwijze kun je ook omdraaien. Wat nu als je eerst 10% van je gestorte salaris stort op je spaarrekening? Dan heb je de overige 90% als besteedbaar inkomen, maar is die 10% alvast gereserveerd. Een goede stok achter de deur!

Tip 2. Stel een automatische overboeking in

Als je weet wanneer je salaris wordt uitbetaald, kun je ook instellen dat de overboeking naar je spaarrekening automatisch gebeurt na je salarisstorting. Je hebt er dan zelf geen omkijken naar en zult ook minder snel vergeten om spaargeld over te boeken.

Tip 3. Moeite met sparen? Maak een bespaarplan

Vind je het lastig om met 90% van je inkomen rond te komen? Dan is het verstandig om te kijken waar je het meeste geld aan uitgeeft en waar op te besparen valt.

Ben je bijvoorbeeld veel kwijt aan boodschappen? Dan kun je wellicht besparen op boodschappen. Is je energierekening erg hoog? Kijk of overstappen loont en of je wellicht energiebesparende maatregelen kunt treffen. En heb je abonnementen lopen die je niet meer gebruikt of overbodige verzekeringen? Dan liggen daar wellicht kansen voor het oprapen.

Dit kun je helder krijgen door online naar je rekeningoverzicht te gaan en je afschriften te downloaden. Daarin kun je precies zien waar je de afgelopen twee maanden geld aan hebt uitgegeven.

Hoeveel sparen per maand in potje

Tip 4. Spaar in potjes

Je kunt sparen gemakkelijker maken door in potjes te sparen. Potjes zijn aparte spaarrekeningen waaraan je een bepaald doel hebt gekoppeld. Je kunt bijvoorbeeld een spaarpotje hebben voor de kinderen of een spaarpotje voor vakanties. En natuurlijk ook een potje voor onvoorziene uitgaven. Zulke doelen maken concreet waar je voor spaart. Dat kan helpen om je maandelijkse spaardoel te behalen.

Wat nog meer helpt? Van tevoren bepalen hoeveel je wilt sparen per maand in elk potje. Dan weet je ook gericht wat je waarnaartoe moet overmaken.

Tip 5. Plan een evaluatiemoment in

Het is verstandig om vinger aan de pols te houden bij het sparen. Doe dat bijvoorbeeld elk kwartaal. Check of het is gelukt om je spaardoelen te behalen en wat je eventueel anders kunt doen. Overigens kan het altijd zijn dat er maanden tussen zitten waarin sparen lastiger is, bijvoorbeeld omdat je een hoge garagerekening hebt ontvangen. Wees in zo’n geval niet te streng voor jezelf. Dat zijn nu juist het soort uitgaven waarvoor je spaarpot bedoeld is.

Lukt het juist moeiteloos om steeds het beoogde bedrag te sparen? Dan kun je jezelf misschien uitdagen om het spaarbedrag omhoog te schroeven.

Tip 6. Spaar niet maandelijks, maar jaarlijks

Het is niet per se nodig om elke maand geld opzij te zetten. Je kunt dit ook op jaarbasis of elk half jaar doen. Zo kun je je vakantiegeld in één keer overmaken naar je spaarrekening of financiële meevallers gebruiken als aanvulling op je spaargeld.

Tip 7. Spaar bij een andere bank

Met een betaalrekening én een spaarrekening bij één en dezelfde bank kan het verleidelijk zijn om geld terug te boeken vanaf je spaarrekening naar je betaalrekening. Die verleiding kun je jezelf besparen door een spaarrekening bij een andere bank te nemen. Dan is geld overboeken minder eenvoudig en bouw je je eigen drempel in.

Hoeveel sparen per maand voor concrete doelen?

Die 10% is een goede vuistregel als antwoord op de vraag ‘Hoeveel sparen per maand?’. Maar het kan ook zijn dat jij concrete financiële doelen hebt die je via sparen hoopt te bereiken.

Je wilt bijvoorbeeld twee jaar eerder stoppen met werken en weet dankzij je financieel adviseur dat je daarvoor een X bedrag nodig zult hebben. Of je wilt een mooie wereldreis maken waar een bepaald prijskaartje aan hangt.

In al die gevallen is het goed om heel helder te hebben welk bedrag je voor dat doel nodig hebt. Bepaal wanneer je dit doel wilt bereiken, hoeveel maanden dat nog duurt en hoeveel je moet sparen per maand om dat doel te behalen.

Rekenvoorbeeld

Stel: jij wilt je dochter over vijf jaar een schenking kunnen doen van € 25.000. Hoeveel moet je dan sparen per maand? Dat is € 25.000 / 5 jaar / 12 maanden = € 416,67 per maand.

Het benodigde spaarbedrag kan meer of ook juist minder dan 10% zijn. Besef wel dat als je spaart voor bijvoorbeeld een wereldreis het alsnog slim is om apart geld opzij te zetten voor onvoorziene kosten. Dan wordt de wereldreis je niet meteen door de neus geboord wanneer je wasmachine total loss is.

Wat sparen mensen gemiddeld per maand?

Naast hoeveel sparen per maand aangeraden wordt, ben je misschien ook benieuwd naar het gemiddelde. Wat sparen mensen gemiddeld per maand? Uit cijfers blijkt dat dit nogal varieert per huishouden. Mensen die structureel geld opzij zetten, sparen vaak meer da huishoudens die dit niet doen. Structurele spaarders storten gemiddeld € 216 per maand op hun spaarrekening.

Gemiddeld sparen Nederlanders ongeveer 6,5% van wat ze netto verdienen. Iets minder dan de Nibud-richtlijn dus. Maar er zijn ook mensen die hier fors boven of juist onder zitten. Dus nogmaals: het wisselt erg per huishouden.

Meer vermogen opbouwen?

Sparen is op zich geen manier om je vermogen te vergroten, enkel om een buffer aan te leggen. De spaarrente is namelijk uitzonderlijk laag op dit moment. Wil je je vermogen vergroten? Dan kun je andere dingen doen met je spaargeld om het meer waard te maken. Denk aan beleggen, investeren in energiebesparende maatregelen (om zo gratis stroom op te wekken) of een woning voor de verhuur aanschaffen.

Meer sparen per maand? Bespaar op je hypotheek!

Wist je dat de hypotheek voor veel Nederlandse gezinnen de grootste maandelijkse kostenpost is? Daarom biedt je hypotheek misschien ook goede kansen om maandelijks te besparen op je vaste lasten en zo meer geld te sparen. Wellicht kun je bijvoorbeeld je rente-opslag verlagen of aflossen op je hypotheek.

Ontdek hoeveel jij kunt besparen op je hypotheek in een gratis hypotheekcheck van onze Hypotheekexperts.