• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Slim verbouwen: alles wat je moet weten over een bouwdepot

Slim verbouwen: alles wat je moet weten over een bouwdepot


13 december 2023 door Lisanne
21 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Koop je een huis dat je wil verbouwen of een nieuwbouwhuis en wil je daar nog extra aanpassingen aan doen, maar heb je niet voldoende spaargeld om dat te bekostigen? Misschien is het afsluiten van een bouwdepot dan de oplossing voor jou!

Een bouwdepot is een financiële regeling die vaak wordt gebruikt bij het financieren van verbouwingen of renovaties aan een huis. Graag neem ik je mee in een paar belangrijke dingen die je moet weten over bouwdepots:

  1. Doel van een bouwdepot: Een bouwdepot is bedoeld om geld opzij te zetten voor specifieke verbeteringen aan je huis. Het wordt meestal tegelijk afgesloten met een hypotheeklening of bij het oversluiten van een bestaande hypotheek.
  2. Hoe het werkt: Bij het afsluiten van je hypotheek of lening, wordt er een specifiek bedrag opzij gezet in een aparte rekening, het bouwdepot. Dit geld wordt niet direct aan jou uitbetaald, maar wordt beheerd door de geldverstrekker.
  3. Uitbetalingen: Als je kosten hebt gemaakt voor je verbouwing, kun je een verzoek indienen bij de geldverstrekker om geld uit het bouwdepot te halen. Je moet doorgaans bewijzen leveren van de gemaakte kosten, zoals facturen en bonnen. De geldverstrekker controleert deze documenten en betaalt het goedgekeurde bedrag uit het depot.
  4. Termijnen: Er kunnen termijnen zijn voor het gebruik van het bouwdepot. Dit betekent dat je binnen een bepaalde periode na het afsluiten van het bouwdepot de kosten moet maken en indienen voor vergoeding.
  5. Terugbetaling: Het geld dat je uit het bouwdepot haalt, betaal je vaak met een maandelijkse aflossing af. Vaak is het een extra bedrag dat verwerkt zit in de betaling van je hypotheek.

Bouwdepot of lening?

bouwdepot of lening?

Zelf leek het mij handig om mijn verbouwing vanuit een bouwdepot te gaan financieren. Vaak is dit handiger dan het afsluiten van een lening. Het verschil is dat een lening een vast bedrag is dat in één keer wordt uitbetaald, terwijl een bouwdepot een ‘rekening’ is waaruit je geld kan opnemen naarmate (delen van) een verbouwing wordt uitgevoerd. Ook kan een aannemer of bouwbedrijf direct vanuit het bouwdepot worden betaald, waardoor je zelf het geld helemaal niet op je betaalrekening gestort krijgt. Handig om het overzicht in je budget te behouden. Daarnaast betaal je bij een bouwdepot alleen rente over het al gebruikte bedrag, terwijl je dit bij een lening vanaf de start over het gehele bedrag moet betalen. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden overigens bouwdepots aan, dus het is verstandig om de voorwaarden en verschillende opties te onderzoeken.

Eigen ervaring?

Bij de grote verbouwing die ik afgelopen jaar deed in een bestaand huis, heb ik zelf gebruikgemaakt van een bouwdepot. Ik had wel spaargeld en overwaarde op mijn vorige huis, maar het leek me verstandig voor de grootste verbouwingskosten een bouwdepot af te sluiten. Vanuit het bouwdepot heb ik uiteindelijk de rekeningen van de aannemer, de keuken en de badkamer kunnen betalen. Omdat dit werkzaamheden en producten zijn die aan het huis vast zitten, mag je deze meefinancieren. Mijn spaargeld heb ik daardoor uiteindelijk kunnen gebruiken voor nieuwe meubels, want die kun je niet meefinancieren. Hoe dat precies zit? Daar neem ik jullie graag later nog eens in mee!

Ben je van plan te gaan verbouwen in een nieuw huis? Onderzoek dan eens de mogelijkheden voor een bouwdepot. Laat je daarover goed adviseren door een hypotheekadviseur.