• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Waar moet je op letten bij het kiezen van nieuwe meubels?

Waar moet je op letten bij het kiezen van nieuwe meubels?


27 september 2023 door Anita van Delft
3 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Met het wisselen van de seizoenen krijg ik altijd enorm veel zin om iets aan mijn interieur te veranderen: een muur een nieuwe kleur geven en hier en daar wat schuiven met meubels en accessoires. Maar nadat ik een van de muren in mijn woonkamer in een prachtige warme tint had geverfd, stak mijn oude bank daar erg armoedig tegen af. Een nieuwe bank stond al wat langer op mijn verlanglijstje en dit was het uitgelezen moment om die ook daadwerkelijk te kopen. Enigszins overweldigd door de enorme keuze aan banken besloot ik dit keuzeproces systematisch aan te pakken.

Hoe groot is je kamer?

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe bank of je nu net verhuisd bent of je kamer een make-over wilt geven, is natuurlijk de afmeting en vorm van je woonkamer. Mijn woonkamer is aardig ruim dus daar heb ik niet veel beperkingen. Heb je echter niet een heel grote woonkamer dan zijn er een aantal ‘trucjes’ die je kunt toepassen. Kies een bank op pootjes, dat geeft een wat luchtiger effect zodat de bank niet zo kolossaal overkomt. Kies liever voor één ruime bank (die natuurlijk nog wel past) dan voor een kleine bank en allerlei losse stoelen want dat komt snel rommelig over.

Hoe ga je de bank gebruiken?

Heb je een gezin met kleine kinderen, ontvang je vaak vrienden, lig je graag languit op een bank? Allemaal zaken om over na te denken. Als je een groot gezin hebt of vaak mensen over de vloer is een U-vormige bank bijvoorbeeld gezelliger dan een rechte bank waar je allemaal keurig naast in elkaar in een rijtje zit. Ben je een echte ‘bankhanger ’dan is een loungebank ideaal voor je. Heb je kleine kinderen, kies dan voor een stof die niet zo besmettelijk is of makkelijk schoongemaakt kan worden.

Eerst uitproberen

Deze tips kun je trouwens ook gebruiken als je op zoek bent naar andere meubels zoals een nieuwe eettafel, fauteuil, kast of wat dan ook.

Heb je een bank of ander meubel gevonden dat aan je eisen voldoet, probeer dan eerst thuis de afmeting uit. Dat doe je door de grootte van het meubelstuk na te knippen in krantenpapier en dat op de grond te leggen. Zo krijg je een aardig idee of je keuze misschien te groot, te klein of precies goed is. 

Lees ook: Plannen van Prinsjesdag – Wat ga je ervan merken?

De belangrijkste tip

Nadat ik al deze stappen keurig had doorlopen bleef er uiteindelijk nog een belangrijke keuze over. Wat mij betreft ook meteen de belangrijkste keuze, namelijk wat vind ik mooi, waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Ik wil je aanraden niet alleen met je hoofd te kiezen maar ook je gevoel te laten spreken. Welke stijl past bij jou? Welke kleuren en materialen vind je mooi? Houd je van een minimalistische sfeer of ben je meer van de landelijke, klassieke of bohemien stijl? Wat enorm kan helpen is het maken van een moodboard. Dat kan digitaal, bijvoorbeeld via Pinterest of gewoon met ouderwets plak- en knipwerk. Zoek voorbeelden van kleuren en meubels die je aanspreken zodat je aan de hand daarvan gericht kunt winkelen.

Wees niet bang om je eigen stijl te omarmen en creëer op die manier een sfeervol, uniek interieur.