Plannen van Prinsjesdag – Wat ga je ervan merken?


27 september 2023 door Juul Dijkhuis
6 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Met Prinsjesdag zijn de financiële plannen voor 2024 gepresenteerd. De plannen zijn gericht op het in stand houden van de koopkracht van Nederlanders. Vooral de mensen met de laagste inkomens krijgen een verbetering van de koopkracht in 2024. De huurtoeslag gaat omhoog en ook het kindgebonden budget stijgt. Toch is er niet alleen maar goed nieuws.

Met de Miljoenennota proberen de politieke beslissers om de koopkracht van Nederlanders in stand te houden of iets te verbeteren. Verschillende aanpassingen worden doorberekend om te zien wat het effect is voor de portemonnee van de Nederlanders. Op deze manier wordt een poging gedaan om de baten en de lasten zo goed mogelijk te verdelen. Dit kan alleen maar door concessies te doen. Als er meer geld wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld huurtoeslag, moet het geld ook ergens vandaan komen. Daardoor staan in de Miljoenennota niet alleen maar positieve maatregelen.

 

Meer huurtoeslag en kindgebonden budget

De maximale huurtoeslag stijgt met €416 per jaar. De hoogte van de huurtoeslag waar je recht op hebt, hangt af van het inkomen. De laagste inkomens krijgen het maximale bedrag. In de maand december kun je berekenen hoeveel huurtoeslag je recht op hebt in 2024. Het kindgebonden budget gaat sterk stijgen. Voor het eerste kind stijgt het maximum met €62,50 per maand en voor de volgende kinderen zelfs nog meer, namelijk €73. Goed nieuws dus voor gezinnen met een laag inkomen die in een huurhuis wonen.

 

Zorg wordt duurder in 2024

De premie voor de zorgverzekering stijgt naar verwachting met ongeveer €12 per maand. Dit is een schatting, want de verzekeraars bepalen zelf met hoeveel euro ze de premie laten stijgen. Uiterlijk 12 november maken de verzekeraars de premies voor volgend jaar bekend. Er is nog een tweede oorzaak voor duurdere zorg, want de zorgtoeslag gaat omlaag. Vorig jaar met Prinsjesdag is de zorgtoeslag sterk verhoogd, maar in 2024 daalt het maximum van €154 per maand naar €127 per maand.

Iets meer inkomstenbelasting betalen

Er zijn twee belastingschijven voor Nederlanders die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebben. Over een inkomen tot ongeveer €73.000 betaal je nu 36,93% belasting. Over het hogere inkomen reken je af tegen een tarief van 49,5%. Het tarief in de lage schijf stijgt naar 36,97%. Het is een kleine aanpassing maar de verhoging levert de schatkist €146 miljoen extra op. In 2024 zit je in de hogere belastingschijf over een inkomen vanaf €75.624. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het hogere tarief te rekenen vanaf een bedrag van €80.000. Dit besluit is teruggetrokken om andere plannen te bekostigen.

Spaarders betalen meer belasting over het vermogen

Voor spaargeld en andere vermogensbestanddelen geldt een heffing voor zover de waarde boven de €57.000 uitkomt. Het was gebruikelijk in de voorgaande jaren om de vrijstelling te verhogen. De verhogingen waren gebaseerd op de hoogte van de inflatie. In 2024 blijft de vrijstelling op €57.000 per belastingplichtige. De heffing stijgt licht over het belaste vermogen.

Lees ook: een draagmuur verwijderen: alles over de financiën

Zzp’ers zijn slechter uit in 2024

Zzp’ers hebben een aantal voordelen die het ondernemerschap aantrekkelijk maken. Het gaat bijvoorbeeld om de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Beide voordelen blijven ook in 2024, maar het voordeel valt lager uit. De MKB-winstvrijstelling daalt van 14% naar 12,7%. De zelfstandigenaftrek gaat omlaag van €5.030 naar €3.750. Er was een jaarlijkse daling in de zelfstandigenaftrek ingebouwd, maar in 2024 is er sprake van een versnelde afbouw.

De volgende 2 bronnen zijn gebruikt voor dit artikel: