• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Slim besparen met een Tiny House - klein wonen, groots geluk!

Slim besparen met een Tiny House - klein wonen, groots geluk!


21 november 2023 door Koen Duindam
8 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het leven in een tiny house is meer dan alleen kiezen voor een kleinere woning. Het is een bewuste keuze voor een simpeler, maar rijker leven. In dit artikel onderzoeken we hoe het verkleinen van onze leefruimte ons bestaan op verschillende manieren kan verrijken.

Besparen zonder in te leveren

Een kleiner huis betekent kleinere rekeningen. Je hebt minder nodig: minder bouwmaterialen, minder meubels om de ruimte te vullen, minder gas om de ruimte te verwarmen, minder van alles!

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een nadeel, maar dit 'minder' wordt verrassend snel een 'meer'.

Meer financiële ruimte op je bankrekening, meer mogelijkheden om te investeren in ervaringen die je gelukkig maken, meer financiële vrijheid.

Lees ook: besparen tijdens de dagelijkse boodschappen? Dat kan!

Ruimte voor wat echt belangrijk is

meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, voor gemeenschapszin en voor het beleven van avonturen

Je wint niet alleen ruimte in financiële zin. Het concept 'tiny living' schept ook de mogelijkheid om je leven anders in te richten. Minder ruimte voor spullen betekent meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, voor gemeenschapszin en voor het beleven van avonturen buiten de vier muren van je huis.

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat overstappen naar een kleiner huis niet alleen gaat over wat je achterlaat. Het gaat vooral over wat je er voor terugkrijgt. Het is een keuze om bewust om te gaan met wat voor dingen in je leven je aandacht verdienen.

Het betekent vaak dat je minder tijd besteedt aan het onderhouden van je woning en meer tijd hebt voor passies, voor vrienden en familie, en voor dromen die eerder buiten bereik leken.

Een tiny house dwingt je om na te denken over wat je écht nodig hebt.

Wat voegt waarde toe aan je leven? Deze manier van leven moedigt aan tot een minimalistische mindset, waarbij elke keuze doordacht is en elk object in je huis je leven verrijkt.

Lees ook: Geld besparen in elk seizoen: zo doe je dat!

Het is geen vluchtige hype, het is een keuze voor een duurzaam bestaan, voor echt welzijn in plaats van alleen maar welvaart. Het is streven naar een leven waar de balans goed is, waar je tevreden bent en waar je voluit kunt genieten.

Een tiny house dwingt je om na te denken over wat je écht nodig hebt

Tiny leven, zonder tiny house

Ook zonder een tiny house kun je voordeel halen uit de mindset van tiny living. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe groot je huis is. Maar om bewust leven. Welke dingen eisen ruimte op in je leven zonder dat je dat door hebt? Verdienen ze wel jouw ruimte, tijd en aandacht? Door bewust te zijn van de dingen die ruimte innemen in je leven, kun je hier efficiënt mee omgaan.