Besparen tijdens de dagelijkse boodschappen? Dat kan!


10 november 2023 door Redactie
5 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Merk je dat je elke maand veel geld uitgeeft aan boodschappen? Dan is het tijd om actie te ondernemen, want je kunt op de meest verrassende manieren besparen tijdens het boodschappen doen. Doordat dit een steeds terugkerende kostenpost is, kan dit je elke maand opnieuw wat extra geld opleveren. Of het nu noodzakelijk is om extra bestedingsruimte te hebben of niet, het is altijd fijn om aan het einde van de maand wat geld over te houden. Waar veel mensen denken dat je dit enkel doet door op de aanbiedingen te letten, zijn er nog meer handige trucs om minder geld uit te geven aan boodschappen. Wij zetten ze voor je op een rij:

Ga vaker naar de markt

Over het algemeen betaal je op de markt minder voor groenten, fruit, vlees, vis en zaken als noten en snoepgoed. Hoe dat komt? Een marktkoopman (of -vrouw) heeft veel minder kosten dan iemand die een winkelpand huurt. Hij betaalt geen gas, water en licht, maar enkel de standplaats op de markt. Dit zie je terug in de lagere prijzen van voedingsmiddelen.

Lees ook: Waar moet je op letten bij het kiezen van nieuwe meubels?

Koop seizoensgroenten

Veel mensen beseffen niet dat wanneer ze groenten kopen die geïmporteerd moeten worden of onder speciale omstandigheden moeten worden verbouwd, ze daar een opvallend hoge prijs voor betalen. Logisch natuurlijk, want groenten die op dat moment dichtbij huis groeien hoeven amper worden vervoerd. Door enkel groenten te eten die in het seizoen zijn, kun je op maandelijkse basis flink wat geld besparen.

Eet vaker vegetarisch

Eet vaker vegetarischRuil je je stukje vlees in voor plantaardige eiwitten, zoals (kikker)erwten, bonen of linzen? Ook dat ga je merken in je portemonnee! Deze zijn namelijk in verhouding een stuk goedkoper dan een gemiddeld stukje vlees. Hoe dat komt? Om vlees te produceren moeten dieren een leven lang gevoed worden, waardoor er in feite veel meer kosten worden gemaakt voor dezelfde hoeveelheid eiwitten. Vlees is niet voor niets een luxeproduct, en met een beetje creativiteit kun je prima een paar keer per week vegetarisch eten.

Koop ingrediënten in grotere hoeveelheden

Door grootverpakkingen te kopen kun je ook flink besparen op je boodschappen. Zeker zaken als rijst, bonen, noten en bloem kun je heel lang bewaren. Groenten, vlees en vis kun je ook groot inslaan en vervolgens invriezen. Kleinverpakkingen zijn namelijk aanzienlijk duurder dan grootverpakkingen, zeker als het om voorgesneden of gekruide groenten en vlees gaat.

Leer koken zonder pakjes en zakjes

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar als je beter kunt koken kun je ook besparen op het doen van boodschappen. Koop in plaats van gekruide kipblokjes de basic variant en voeg de kruiden zelf toe, en probeer in plaats van kant en klare pakjes en zakjes te gebruiken eens zelf een gerecht te kruiden. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid! Al die pakjes, zakjes en kant en klare maaltijden zitten doorgaans namelijk ook boordevol met suikers en toevoegingen die je lichaam geen goed doen. De moeite waard om eens te proberen dus!

Met alle bovenstaande tips kun je gemakkelijk besparen op je boodschappen, waardoor je aan het einde van de maand geld overhoudt voor andere zaken. Pas jij ze al allemaal toe?