Een klushuis kopen? Wel of niet doen?


23 oktober 2023 door Silvia
7 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Urenlang was ik bezig met inrichten. De muren opnieuw voorzien van een kleurtje en nog een kamer erbij maken. Oh, en ook nog een verdieping erop bouwen.

The Sims: wie kent het niet? Naar mijn mening het meest fantastische spel voor alle toekomstige interieurstylistes en iedereen die van interieur houdt, ooit.

Het voordeel EN het nadeel van een klushuis, is dat het nooit af is. Het huis van de interieurstylist ook niet. En zet je een interieurstylist in een klushuis: dan heb je een verhaal zonder einde. Lucky me: Ik ben een interieurstylist EN wij hebben een klushuis.

Het voordeel EN het nadeel van een klushuis

Een klushuis is nooit af

Je moet er wel tegen kunnen dat het huis nooit af is. Ik vind het heerlijk dat er altijd iets te doen is. Stilzitten komt niet in mijn woordenboek voor en ik vind het zo leuk om te zien als er iets weer opknapt.

Dat ik behangen leuk vind, dat wist ik al snel. Ik heb jarenlang behang verkocht in een speciaalzaak en daar mocht ik ook de etalages steeds opnieuw veranderen. Dat waren maximaal drie banen behang per keer. Nu in mijn eigen etalage (lees: klushuis) heb ik hele muren te behangen.

In elke kamer heb ik één muur gekozen die ik voorzien heb van behang. En de andere muren heb ik geverfd in kleuren die weer terugkomen in het behang.

Toen wij dit huis kochten lag er boven in één kamer blauw tapijt en in een andere kamer roze tapijt. Mijn ene dochter houdt van blauw en de ander van roze dus de kamerverdeling was snel beslist.
Ze mochten zelf het behang kiezen en samen zochten we daar de verfkleuren bij.

Echter nu een jaar later hebben de twee bedacht dat ze eigenlijk van kamer willen wisselen maar dan moet dus het behang er af en weer opnieuw in de nieuwe kamers worden geplakt. Ik vertelde dat dat wel kan maar dat we dan nieuw behang moeten kopen. Reactie van dochter : 'Oh maar dan halen we toch de muren eruit en verplaatsen we die, simpel toch?'

Heerlijk die kinderlogica.
Zou ‘The Sims’ ook door kinderen zijn bedacht ?

Konden we maar echt zo onze huizen steeds veranderen. Muurtje niet naar je zin? Haal er maar uit en plaats hem ergens anders.

Lees ook: Waarom een huis kopen in plaats van huren?

Nieuwe dingen leren van een klushuis

Wat ook een leuke bijkomstigheid van een klushuis is ,dat je elke dag weer nieuwe dingen leert.

Zo hebben wij voor de elektriciteit wel een vakman ingehuurd, maar die had op een dag eigenlijk een paar handen tekort waardoor het werk niet zo op schoot. Ik bood aan om hem te helpen. En zo gebeurde het dat ik op een warme zomerdag, op zolder ,in het verste hoekje van het huis, waar de familie spin woont, draden aan het trekken was door de elektriciteitsbuizen.

De elektricien stond in de meterkast te draden omhoog te duwen en met een speciale tang kon ik ze dan door het hele huis trekken. Dat was een hele simpele taak voor hem, maar ik vond het zo bijzonder om dat te leren en te weten hoe al die bedrading loopt. En waarom sommige buizen juist naar links gaan en niet naar rechts. Ik heb ook praktische dingen van hem geleerd. Zoals bijvoorbeeld een lamp ophangen EN aansluiten. Wat een voldoening geeft dat, als je eenmaal het lichtknopje omzet en de lamp brandt.

Van fouten leer je weer voor het volgende klushuis

Het leuke van al meerdere klushuizen te hebben verbouwd (ons vorige huis was ook een klushuis) , is dat je door te proberen en fouten te maken ook weer een hoop leert. Zo heb ik van het vorige project geleerd dat je sommige basis klussen maar beter direct kunt aanpakken want anders doe je ze nooit meer.

Zoals bijvoorbeeld een vloer leggen of een plafond verven. Balancerend op één been tussen de bank en een salontafel om je plafond te verven is niet echt een aanrader.

Zou het toch niet zo gek zijn hè? Een Simstool in het echte leven gebruiken:  Met 1 druk op de knop en je plafond is blauw.

Lees ook: Welke cruciale fouten moet je niet maken bij het kopen van een huis?

Een klushuis , wel of niet aan beginnen?

Twijfel jij of je voor een klushuis moet kiezen?

Vraag jezelf dan de volgende dingen af:

  • Kun je er tegen dat er altijd iets te doen is ?
  • Heb je zin om zelf de handen uit te mouwen te steken of heb je genoeg budget om dit uit te besteden?
  • Kun je door de huidige staat van het huis heen kijken en je droomhuis voor je zien?

Heb je overal ‘ja’ op beantwoord? Dan is een klushuis echt iets voor jou!

De voordelen van een klushuis kopen zijn:  dat de prijs vaak lager is dan een huis wat al helemaal af is en daardoor kun je dus ook het huis helemaal naar jouw eigen smaak inrichten en heb je zelf in de hand waar je je geld aan uit geeft.

Ik weet nu al, dat ik dit zo weer zou doen. Maar goed, laten we eerst dit huis maar helemaal afmaken. Wie weet wat er daarna op ons pad komt..

Het grootste voordeel van een klushuis vind ik dat de verkoopprijs wraak lager is dan een ander huis wat er helemaal af is en je moet alles eruit slopen want het is nog niet bewoonbaar en daardoor kun je dus helemaal je eigen smaak toevoegen en alles inrichten naar jouw eigen wens.