Waarom een huis kopen in plaats van huren?


20 oktober 2023 door Juul Dijkhuis
20 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een huis huren in plaats van kopen heeft een aantal voordelen. Toch is het voor de meeste mensen verstandiger om te kopen, tenminste als het mogelijk is. Wij hebben de voordelen van het huren en het kopen op een rijtje gezet. Voor de meeste Nederlanders vallen de voordelen van het huren volledig weg ten opzichte van de voordelen van het kopen.

Door de hoge huizenprijzen en de gestegen hypotheekrentes is het kopen niet voor iedereen een optie. Het maakt overigens een groot verschil waar je een huis wilt kopen. In het noorden zijn huizen beter betaalbaar dan in de Randstad. Kiezen voor het huren kan een bewuste keuze zijn, maar je moet goed weten welke voordelen je misloopt door geen eigen woning te bezitten.

Wat zijn de voordelen van een huurwoning?

Het grootste voordeel is de flexibiliteit van het huren. Je kunt op korte termijn je huur opzeggen en vertrekken. Met een eigen woning moet je eerst verkopen en dat lukt mogelijk niet als de huizenprijzen gezakt zijn. Een ander voordeel van het huren is dat je niet de kosten hoeft te dragen van het onderhoud en van het verduurzamen van de woning. De verhuurder is verantwoordelijk voor het vervangen van de kozijnen, de cv-ketel en voor het plaatsen van zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van een koopwoning?

Wat zijn de voordelen van een koopwoning

Door het bezit van een huis bouw je vermogen op, zelfs als de huizenprijzen dalen. Met de juiste hypotheek op het huis los je namelijk iedere maand een deel van de hypotheekschuld af. Bij het bereiken van de einddatum van de hypotheek bezit je een woning zonder een hypotheekschuld. Dit voordeel is zo groot, dat we geen andere voordelen meer hoeven te noemen om te benadrukken dat het bezitten van een huis een groot pluspunt in. Hieronder toch nog een aantal andere voordelen:

  • Je kunt de hypotheekrente voor een lange periode vastzetten. Een vaste hypotheekrente voor de gehele looptijd is zelfs een optie. De maandlasten voor een huurwoning stijgen vaak jaarlijks.
  • Investeringen in comfort en duurzaamheid zorgen voor een stijging van de waarde van het huis. Je investeert als het ware in je eigen portemonnee en niet in de portemonnee van de verhuurder.
  • De op te bouwen overwaarde kun je later gebruiken voor andere doeleinden. Je verkoopt bijvoorbeeld je huis en koopt een goedkoper huis weer terug. Het geld dat je overhoudt kun je jouw pensioeninkomen mee aanvullen.
  • Bij jouw overlijden komt de overwaarde toe aan je partner en de kinderen.
  • Je profiteert van hypotheekrenteaftrek. De betaalde rente kun je aftrekken van de belasting.

Houd ook rekening met de nadelen van het kopen van een huis

Huizenbezitters krijgen hogere kosten door belastingen, verzekeringen en onderhoud. Je krijgt namelijk een fiscale bijtelling waarvan de hoogte afhankelijk is van de WOZ-waarde van het huis. Huurders hebben voldoende aan een inboedelverzekering. Huizenbezitters moeten aanvullend ook nog een opstalverzekering afsluiten. Vooral met een oudere woning kunnen de onderhoudskosten hoog oplopen. Een dak vervangen of houtrot in het huis bestrijden kan erg kostbaar worden. De kosten lopen nog hoger op als je huis verzakt doordat het huis niet op heipalen staat. Een huis bezitten neemt dus ook risico’s met zich mee.

Samenvattend is een huiseigenaar gemiddeld gezien beter uit, maar wees wel kritisch bij het kopen van een huis. Een oudere woning kan zorgen voor meer kosten dan je vooraf in kunt schatten.