• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Welke cruciale fouten moet je niet maken bij het kopen van een huis?

Welke cruciale fouten moet je niet maken bij het kopen van een huis?


20 oktober 2023 door Juul Dijkhuis
29 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een huis kopen doe je niet dagelijks, dus waarschijnlijk ben je geen ervaringsdeskundige. Denk niet te gemakkelijk over de risico’s van het kopen van een woning. Een aantal diepe valkuilen bereiden we je graag op voor.

Kopers van een huis leggen honderdduizenden euro’s neer voor een huis waar ze eigenlijk niet veel van weten. Vooral oudere huizen kunnen grote financiële beerputten verstoppen. Daar kom je pas achter na het kopen van een huis. Doe dus altijd goed je huiswerk voordat je een voorlopig koopcontract tekent. Deze fouten moet je niet begaan.

Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Op het oog kan een huis er perfect uitzien, maar achter die mooi gestucte wanden kan veel ellende schuilgaan. Vaak zijn het gebreken waar de verkopers ook niets vanaf weten. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Vaak kun je de verkopers later niet meer aansprakelijk stellen voor kosten die je vooraf niet hebt ingeschat. Met een bouwkundige keuring komen veel gebreken aan het licht.

De verbouwingskosten laag inschatten

De verbouwingskosten laag inschatten

Voor een verbouwing kun je de kosten ongeveer inschatten, maar ga er maar vanuit dat de praktijk vaak tegenvalt. Een extra wandje plaatsen om van één slaapkamer twee te maken, zal niet in de papieren lopen. Toch wordt het kostbaar door het moeten leggen van nieuwe vloeren. Door verbouwingen kun je genoodzaakt zijn om meer kosten te maken dan vooraf ingeschat.

Een huis kopen met een slecht energielabel met een klein budget

Op een oud huis met een dak van een matige kwaliteit kun je zonnepanelen leggen, maar het is verstandiger om ook gelijk het dak te vervangen. Het plaatsen van een warmtepomp vraagt ook om een nieuwe vloer, zodat je ook gelijk vloerverwarming kunt aanleggen. Een energielabel F of G huis krijg je niet tegen lage kosten naar een energielabel A of B.

Lees ook: Wanneer moet u een energielabel aanvragen

Bieden boven je budget

Als je maximaal €375.000 te besteden hebt, ga dan niet boven het budget bieden. Het meerdere kun je misschien wel lenen van familie of vrienden, maar het terugbetalen moet wel gebeuren. Na de aankoop kun je niet vele jaren concessies doen omdat je een te duur huis hebt gekocht. Je moet voorkomen dat je met moeite rond kunt komen doordat je boven je budget een huis gekocht hebt. Pas ook op met het overbieden op een huis. Teveel betalen hoeft vaak niet meer in de huidige huizenmarkt.

Geen tweede (en derde) bezichtiging doen

Na de eerste bezichtiging ben je er mogelijk al uit. Toch doe je er verstandig aan om een volgende bezichtiging in te plannen. Er zijn ongetwijfeld nog vragen over het huis en nog onderdelen die je iets beter wilt bekijken. In de tweede bezichtiging kun je ook vragen stellen. Ook kun je de vlekken op de muren op zolder beter bekijken en er vragen over stellen. Zijn ze veroorzaakt door lekkage?

Een andere grote fout is geen onafhankelijk hypotheekadviseur inschakelen. Je wilt namelijk de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente. Die ga je alleen vinden bij een adviseur die een ruim aanbod aan hypotheken kan betrekken in een vergelijking.