Behang: De tijdloze stijlupdate voor je interieur


28 september 2023 door Diane van Beek
10 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Wanneer je je huis opnieuw wilt inrichten dan mag je behang niet over het hoofd zien. Het kan je huis op een unieke manier verfraaien en een tijdloze stijltrend neerzetten. Of je nu van een moderne of klassieke stijl houdt, behang biedt allerlei opties om je persoonlijke smaak te laten zien. In dit artikel gaan we op ontdekkingstocht door de wereld van behang en bekijken we hoe het je huis een nieuw jasje kan geven

De lange geschiedenis van behang

Behang heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In de 18e eeuw kwam behang op grote schaal in gebruik en werd het gezien als een teken van luxe en rijkdom. In die tijd waren handgeschilderde ontwerpen de norm, en ze waren vaak zeer gedetailleerd en kostbaar. Tegenwoordig is behang veel toegankelijker en gevarieerder in ontwerp en materiaal. Het is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waardoor iedereen de mogelijkheid heeft om zijn interieur op te frissen met een mooie behangentje.

Behang: meer dan alleen een patroon

Het meest opvallende kenmerk van behang is natuurlijk het patroon. Of je nu kiest voor weelderige bloemmotieven, geometrische abstracties of rustgevende strepen, het patroon van het behang beïnvloed altijd de sfeer van een kamer. Gedurfde, opvallende ontwerpen kunnen een kamer een krachtige uitstraling geven, terwijl subtielere, neutrale patronen zorgen voor een meer ingetogen ambiance.

Maar behang is natuurlijk meer dan alleen een patroon op de muur. Het geeft je interieur extra dimensie en visuele aantrekkingskracht dankzij een variatie aan texturen en materialen. Zo is Vinylbehang bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het perfect is voor  ruimtes zoals de keuken of badkamer. Textielbehang zorgt voor een voelbare textuur op de muren, terwijl reliëfbehang speelt met licht en schaduw voor een speels effect..

Het voordeel van akoestisch behang

Een interessante ontwikkeling binnen de wereld van behang is het opkomende gebruik van akoestisch behang. Akoestisch behang is speciaal ontworpen om geluidsabsorptie te bieden, waardoor het een uitstekende keuze is voor ruimtes waar geluidsisolatie belangrijk is. Dit kan variëren van kantoorruimtes, thuisbioscopen tot slaapkamers en kinderkamers. Met akoestisch behang kun je genieten van een stillere en meer vredige omgeving, zelfs in een drukke stadswoning. 

Behang als accentmuur

Denk eens aan behang als de perfecte optie voor een accentmuur als je twijfelt over het volledig behangen van een kamer. Het gebruik van behang op één muur kan een trendy uitstraling geven. Kies voor een opvallend patroon of een textuur die afwijkt van de andere muren, en je creëert onmiddellijk een visueel aantrekkelijk middelpunt in de ruimte. Dit is een geweldige manier om je interieur een frisse uitstraling te geven zonder dat het veel tijd of geld kost

Behangen

Het behangen van muren kan een doe-het-zelf-project zijn, maar het vereist wel enige zorg en voorbereiding. Als je geen ervaring hebt met behangen, kan het verstandig zijn om een professional in te huren om ervoor te zorgen dat het resultaat perfect is.

Lees ook: Japandi: De kracht van een minimalistische levensstijl

Waar wacht je nog op?

Behang is zoveel meer dan alleen een manier om je muren te bedekken. Met behang kan je jouw persoonlijke stijl in je interieur laten terugkomen en de sfeer van elke ruimte verbeteren. En daarbij kan je kiezen uit een rijke variatie aan ontwerpen, texturen en materialen. Of je nu op zoek bent naar een gedurfd patroon, geluidsabsorptie of gewoon een subtiele verandering, behang biedt onbegrensde mogelijkheden om je huis te vernieuwen en te verfraaien. Dus waar wacht je nog op?