• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Opvallend veel vakantiewoningen in Nederland verkocht in 2020

Opvallend veel vakantiewoningen in Nederland verkocht in 2020

Door corona meer vraag naar vakantiehuizen in eigen land

24 juni 2021 door Romy Veul
13 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De vraag naar vakantiewoningen in Nederland is in 2020 opvallend hard gestegen. Er werden maar liefst 70% meer vakantiewoningen verkocht dan het jaar ervoor. Zo’n 7300 vakantiewoningen gingen er over de toonbank met een gemiddelde koopprijs van € 172.000. Niet alleen de reguliere woningmarkt, maar ook die van recreatiewoningen lijkt steeds meer oververhit te raken. Ook voor tweede huizen zijn flinke overbiedingen aan de orde van de dag.

Bieden boven de vraagprijs

Bij vakantiewoningen lijkt in populaire gebieden verkoop bij opbod geen uitzondering meer. Op vakantiewoningen wordt, zo blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM, gemiddeld 14% boven de vraagprijs geboden. In Zeeland doen bieders daar nog een schep bovenop. Daar ligt het gemiddelde bod 20% hoger dan wat er voor het vakantiehuis gevraagd wordt. Ook andere regio’s, zoals de Waddeneilanden, zijn erg in trek. In Zeeland lag de gemiddelde koopprijs het hoogst van heel Nederland: € 600.000.

Keerzijde

De lokale bevolking is niet altijd even happig op de grote vraag naar vakantiewoningen. Het aanbod is beperkt en door de grote vraag rijzen de prijzen de pan uit. Daarom zien veel projectontwikkelaars hun kans schoon om nieuwe vakantiewoningen te bouwen, terwijl de lokale bevolking hen dat niet altijd in dank afneemt. Zij zien hun woongebied liever niet veranderen in een volgebouwd toeristenoord.

Sommige lokale inwoners zijn bang voor Belgische taferelen. De Belgische kust wordt door de gigantische vraag naar vakantiewoningen aan de kust namelijk overspoeld met toeristen. Veel Belgen kunnen nauwelijks nog een woning daar krijgen en beproeven daarom hun geluk aan de Zeeuwse kust in Nederland, zo beredeneert Zeeuwse makelaar Emile Tournois in gesprek met De Telegraaf.

Behoefte aan extra uitvalsbasis

Mogelijk heeft de verhoging van de overdrachtsbelasting (van 2 naar 8%) op vakantiewoningen in 2021, sommigen over de streep getrokken om nog snel in 2020 een tweede huis te kopen. Dat scheelt zo een paar duizend euro aan kosten.

Maar volgens NVM is de coronapandemie de belangrijkste oorzaak voor de uitzonderlijke vraag naar vakantiewoningen. Mensen hielden massaal geld over en hebben vaak al een overwaarde op hun huis. Bovendien wordt door de beperkte vakantiemogelijkheden naar het buitenland een toevluchtsoord in eigen land extra aantrekkelijk. Wellicht ook om elders dan alleen thuis te kunnen werken.

Risico’s van een vakantiewoning kopen

Je vakantiewoning financieren met een hypotheek is trouwens niet vanzelfsprekend. Bij veel hypotheekaanbieders kun je maximaal 70% van de koopsom voor de vakantiewoning aan hypotheek krijgen. Sommige hypotheekaanbieders weigeren zelfs een hypotheek te verstrekken aan mensen die de vakantiewoning als belegging kopen.

Verder is het voor mensen die hun vakantiewoning als belegging zien belangrijk om ook naar de lange termijn te kijken. Daarom is het altijd zinvol om je te verdiepen in de vraag van de markt naar de locatie waar jouw vakantiewoning staat. Vraag je ook af: is deze plek over 10 jaar nog steeds zo in trek als nu? Zo voorkom je dat je jezelf te rijk rekent bij de investering in een vakantiewoning.

Bron: De Telegraaf