Ook na lockdown gaan veel mensen door met sparen

Spaarders laten hun geld niet opeens weer extra rollen

21 juni 2021 door Romy Veul
8 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het leek een logische voorspelling: Nederlanders die door de lockdowns lange tijd minder uitgaven aan dagjes weg, kunnen het geld nu weer laten rollen. Maar uit onderzoek van Rabobank blijkt nu dat veel spaarders niet verwachten dat hun spaarpot zal slinken nu veel dingen weer open zijn. Mensen zijn wel van plan meer uit te geven aan onder meer vakanties en uit eten gaan. Maar grote spaarders verwachten niet dat hun spaarpotje daardoor afneemt. 

Meer spaartegoed

Uit een enquête van Rabobank blijkt dat een derde van de 1.500 ondervraagde Nederlanders tijdens de coronacrisis zijn spaartegoed heeft zien groeien. Dat wordt ook ondersteund met cijfers van De Nederlandsche Bank, die laten zien dat Nederlanders tezamen maar liefst € 42 miljard hebben gespaard in 2020. Het dubbele ten opzichte van 2019! 

Het merendeel van deze mensen verwacht dat zijn spaartegoed het komende jaar nog verder zal toenemen; zo’n 39% verwacht een min of meer gelijk spaarsaldo op zijn spaarrekening aan te houden. Daarnaast verwacht een vijfde van de ondervraagden een daling van zijn spaargeld. Opvallend genoeg behoren tot die laatste categorie vooral mensen met een inkomen beneden modaal. 

Tweedeling 

De coronacrisis lijkt wat sparen betreft voor een nog grotere tweesplitsing te zorgen onder Nederlanders. Aan de ene kant is er een groep die tijdens de lockdowns flink heeft gespaard en verwacht daar de komende maanden mee door te gaan. Aan de andere kant zijn er mensen die juist inteerden op hun spaartegoed en verwachten ook het komende jaar spaargeld te blijven opnemen. Dat maakt de verschillen in vermogen tussen die groepen mogelijk nog groter

Onder de groep die inteert op spaartegoeden, zijn soms zelfs financiële problemen te zien. De groep die het afgelopen jaar niet kon sparen, heeft relatief vaak een inkomen onder modaal. Bijna een derde van de ondervraagde groep met een inkomen beneden modaal gebruikt op dit moment spaargeld om bijvoorbeeld vaste lasten te kunnen betalen. Sommige van hen hebben zelfs schulden. 

Kleine inhaalslag

Lange tijd voorspelden economen dat mensen na de lockdown meer spaargeld dan anders zouden uitgeven. Aan een extra vakantie bijvoorbeeld. Maar volgens Carlijn Prins, econoom bij de Rabobank, hebben veel Nederlanders andere plannen. 

“De meeste Nederlanders die extra spaarden, verwachten ook de komende twaalf maanden nog geld opzij te zetten”, zo vertelt zij aan De Telegraaf. Slechts een op de vijf Nederlanders is van plan het niet uitgegeven geld alsnog te besteden aan bijvoorbeeld een extra luxe vakantie of meer etentjes. Zo’n 40% van de mensen verwacht wel gemiste etentjes, vakanties en dergelijke in te halen, maar denkt niet dat dat invloed zal hebben op hun spaartegoed.

Carlijn Prins licht toe dat mensen met een hoger inkomen sowieso al meer geld overhouden voor luxe uitgaven, zoals etentjes. Tijdens de lockdowns hebben zij onvrijwillig meer gespaard dan anders. Maar zolang ze niet een schepje bovenop hun al bestaande luxe-uitgaven doen, blijft dat extra spaarpotje op hun spaarrekening staan.

Andere doelen met spaargeld

Sparen op de ouderwetse manier – door je geld op een spaarrekening of deposito te zetten – is overigens al lange tijd weinig lucratief. De spaarrente is op dit moment net geen 0%; mensen met veel vermogen moeten zelfs negatieve rente betalen. 

Daarom worden andere dingen om met je spaargeld te doen steeds interessanter. Bijvoorbeeld geld beleggen, je woning verduurzamen, aflossen op de hypotheek of verhuizen naar een duurder huis. Overigens verwacht 50% van de mensen met dit soort vermogensplannen dat hun spaarrekening ondanks die investeringen het komende jaar verder zal groeien. 

Bron: De Telegraaf en De Volkskrant