• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Zorgpremies stijgen in 2022 opnieuw flink bij grootste verzekeraars

Zorgpremies stijgen in 2022 opnieuw flink bij grootste verzekeraars

Premiestijging valt mee in vergelijking met forse stijging zorgkosten

19 november 2021 door Romy Veul
6 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Nu het einde van het kalenderjaar nadert, hebben veel zorgverzekeraars hun nieuwe premies weer bekendgemaakt. De stijgingen van de zorgpremies volgend jaar zijn niet mis. Reken op gemiddeld zo’n € 1.600 per jaar aan premie in 2022. De grootste verzekeraars Zilveren Kruis, Menzis, CZ en VGZ verhogen elk hun premie met minimaal een paar euro per maand. Op zich vallen die kosten nog mee in vergelijking met de forse stijging van de zorgkosten. Verzekeraars belasten die kostenstijging maar mondjesmaat door aan hun klanten.

Premie stijgt paar euro per maand

De vier grootste Nederlandse zorgverzekeraars zijn Zilveren Kruis, Menzis, CZ en VGZ. Zij hebben samen een marktaandeel van zo’n 85%. Bij elk van hen ligt de maandelijkse premie iets meer dan € 130.

Bij VGZ betaal je maandelijks € 132,65 (€ 8,20 meer dan dit jaar), bij Menzis € 133,25 (een stijging van € 3,25) en bij CZ € 134,50 (een stijging van € 4,90). Zilveren Kruis is dit jaar de goedkoopste van de vier grootste verzekeraars met een nieuwe maandelijkse premie van € 131,45. Dat laatste is alsnog een stijging van € 3,00 ten opzichte van de premie in 2021.

Dit zijn de premies voor een naturapolis. Bij elk van de grootste vier verzekeraars kun je ook kiezen voor een voordeligere verzekering waarbij je minder keuzevrijheid hebt of voor een restitutiepolis met meer vrije keuze qua zorgaanbieders.

Zoveelste stijging op rij

De stijging van de zorgpremies komt voor veel mensen niet als een verrassing. De afgelopen vier jaar stegen de premies op jaarbasis. Neem bijvoorbeeld de premie van VGZ. Daarvoor betaalde je in 2016 nog zo’n € 300 minder op jaarbasis dan in 2022.

Naar verwachting zullen de zorgkosten de komende jaren nog veel verder stijgen. In een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wordt er zelfs van uitgegaan dat de zorgkosten in 2060 zullen zijn verdriedubbeld als de overheid niet ingrijpt. Het grootste deel van die zorgkosten betaal je als consument via de belastingen, die je grotendeels via je maandelijkse loon afdraagt.

Premie valt mee ten opzichte van zorgkosten

Overigens meldt het NRC dat de premiestijging nog meevalt ten opzichte van de werkelijke kosten voor de zorg. Die zijn namelijk nog veel meer gestegen. Zo had CZ op basis van de actuele zorgkosten ook € 5,75 hoger kunnen uitkomen per maand. Ook vicevoorzitter Dirk Jan Sloots van Menzis gaf aan het NRC aan dat ze hun verzekering, net als eerdere jaren, aanbieden onder de kostprijs.

Verzekeraars belasten dus niet alles door aan de klant. Via diverse voordelen kunnen zij hun premies relatief laag houden. Hiervoor maken verzekeraars onder meer gebruik van de pandemiesubsidie die zij van de overheid ontvangen. Doordat veel reguliere zorg door corona niet doorgaat, houden verzekeraars wat extra geld over. Dit zetten ze in om hun premie te drukken.

Voor veel verzekeraars is het dit jaar extra lastig om hun premie te bepalen. Door corona is er veel onzekerheid. Is er bijvoorbeeld veel inhaalzorg nodig volgend jaar? Wat betekent het hoge ziekteverzuim voor de zorgkosten? En welk effect heeft het tekort aan zorgpersoneel? Allemaal vragen waarop we pas volgend jaar het antwoord zullen weten.

Besparen op je verzekeringen?

Juist met het oog op deze stijgingen loont het om je zorgverzekering tegen het licht te houden. Zit je nog goed bij de aanbieder waar je zit? Kun je misschien je eigen risico verhogen? Wil je je aanvullend laten verzekeren of juist je aanvullende verzekering stopzetten? Kijk kritisch naar je verzekering om er het optimale uit te halen.

Ook een kritische blik op je andere verzekeringen loont trouwens. Lees in ons artikel 10 handige tips waarmee jij kunt besparen op je verzekeringen. Of ontdek hoe je je vaste lasten kunt verlagen.

Bron: NRC