• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Hoe kun je geld besparen op verzekeringen? 10 tips!

Hoe kun je geld besparen op verzekeringen? 10 tips!

Ontdek hoe je vandaag al premie kunt besparen

8 juni 2021 door Romy Veul
59 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Verzekeringen zijn typisch zo’n kostenpost die je waarschijnlijk liever niet zou hebben. Alles wat je afdraagt aan verzekeringen, kun je niet besteden aan die mooie nieuwe jurk, een gloednieuwe bank of een bijzondere reis. Alle reden dus om te besparen op verzekeringen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je besparen op verzekeringen zonder slecht gedekt te zijn? Met de 10 tips krijg je jouw premie omlaag en betaal je voortaan een stuk minder.

1. Besparen op verzekeringen? Sluit niet elke verzekering af!

Voor de hand liggend of niet, we koppen ‘m er toch in: verzeker je niet voor alles. Daar begint besparen op verzekeringen natuurlijk mee. Een goed uitgangspunt is om alleen verzekeringen af te sluiten voor financiële risico’s die je niet zelf kunt opvangen.

Als je op je 30e bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt voor de rest van je leven, dan kost dat vele tien- of zelfs honderdduizenden euro’s. Fijn als je daar goed voor verzekerd bent. Maar zoiets als een uitvaartverzekering of een dierenverzekering, heb je dat wel echt nodig? Als jouw kat kerngezond is en je eventueel een operatie van € 1000 ook wel van je spaargeld zou kunnen betalen, dan is een verzekering misschien niet nodig. Zeker als het risico klein is.

Soms betaal je voor zulke verzekeringen zelfs meer dan dat ze uitkeren. Om nog even bij jouw kat te blijven die (gelukkig) blaakt van de gezondheid. Zonde als je kat alleen voor een jaarlijkse inenting van € 50 naar de dierenarts gaat, maar je toch elk jaar € 150 betaalt voor zijn verzekering. Die kosten haal je er nooit uit.

Lees ook welke verzekeringen je nodig hebt en welke niet essentieel zijn.

2. Kijk periodiek of je verzekering nog nodig is

Nog iets om over na te denken: heb je de verzekering die je ooit hebt afgesloten nog steeds nodig? Als je fiets al drie jaar oud is, is een fietsverzekering helemaal niet zo nuttig. Dan krijg je waarschijnlijk nauwelijks wat uitgekeerd als er iets met je fiets gebeurt, terwijl je wel maandelijks premie betaalt. Kun je wellicht beter sparen voor een nieuw exemplaar.

Ook een doorlopende reisverzekering kun je maar beter stopzetten als je nauwelijks nog naar het buitenland reist of niet veel verder komt dan één week Twente per jaar. Het loont om regelmatig op een rij te zetten voor welke verzekeringen je betaalt en te onderzoeken of je die nog steeds nodig hebt.

3. Check jouw keuzes voor je verzekering

Bij bijna elk type verzekering heb je vele opties om uit te kiezen. Zo hebben veel zorgverzekeraars meerdere pakketten, waarbij je zelf kunt aangeven of je alleen een basisverzekering wilt of aanvullend of zelfs bijzonder goed aanvullend verzekerd wilt zijn. Kijk altijd goed wat de voorwaarden voor elk van die pakketten zijn. Het is niet altijd nodig om het meest uitgebreide pakket te kiezen. Als je bijvoorbeeld niet vaak naar de fysiotherapeut gaat, dan heb je vast geen pakket nodig met 30 fysiobehandelingen per jaar.

Ook voor andere verzekeringen geldt dat het zinvol is om naar je keuze-opties te kijken. Zo kun je bij je autoverzekering kiezen of je alleen gedekt wilt zijn als jij schade maakt of dat je ook een bedrag wilt laten uitkeren als jouw meerijder iets overkomt. Natuurlijk, overal kleven risico’s aan. Er kan altijd iets gebeuren. Maar weeg voor jezelf af of je echt elk risico wilt afdekken. Of zijn bepaalde risico’s heel klein of kun je ze zelf opvangen als dat flink scheelt in je premie.

4. Vergelijk verzekeringen (zeker jaarlijks)

Sluit nooit de eerste de beste verzekering af, maar kijk altijd welke verzekeraar voor jou voordelig is. Sowieso is verzekeringen vergelijken nuttig vóórdat je een verzekering afsluit. Maar je kunt ook tussentijds overstappen. Niet voor niets stappen veel mensen jaarlijks in december over naar een andere zorgverzekeraar. Dat kan flink in de kosten schelen.

Ook voor je autoverzekering kun je soms fors besparen door niet bij je huidige verzekeraar te blijven. Denk dus niet dat je sowieso goed zit waar je zit, maar houd altijd in de gaten of dat ook na een tijdje nog wel echt zo is. Dat kan je zo meerdere tientjes of zelfs een paar honderd euro per jaar opleveren.

5. Stap af van pakketverzekeringen

Het klinkt ideaal: al je verzekeringen laten lopen bij één en dezelfde verzekeraar. Maar qua kosten is een pakketverzekering soms zo ideaal nog niet, ondanks de eventuele premiekorting. Want als jouw verzekeraar een heel gunstige zorgverzekering aanbiedt, dan wil dat nog niet zeggen dat je bij diezelfde verzekeraar ook heel gunstig uit bent voor je autoverzekering. Misschien ben je ergens anders wel € 100 voordeliger uit per jaar.

Onderzoek liever voor elke verzekering apart waar je gunstig uit bent en vergelijk de verschillende opties. Vaak blijkt dan dat de gunstigste optie is om voor verschillende verzekeringen naar verschillende verzekeraars te stappen.

6. Controleer op dubbele dekkingen

Niets zo zonde als dubbel verzekerd zijn. Dat kan zijn in de vorm van twee precies dezelfde verzekeringen, maar het komt ook vaak voor dat mensen twee typen verzekeringen afsluiten die hetzelfde dekken. Zo kan het zijn dat je in je reisverzekering hebt gekozen voor een uitkering bij medische kosten in het buitenland, terwijl je zorgverzekering misschien ook al dat risico afdekt. Kortom: lees de kleine lettertjes door en zeg op wat dubbel is.

7. Check of je niet oververzekerd bent

Er bestaat ook zoiets als té goed verzekerd zijn. Daar ligt natuurlijk een goede kans om te besparen op verzekeringen.

Je hebt bijvoorbeeld een inboedelverzekering van € 100.000, terwijl je inboedel in feite slechts € 30.000 waard is. Je krijgt dan maar € 30.000 uitgekeerd als er iets met je inboedel gebeurt, terwijl je wel premie betaalt voor het hogere bedrag. Reden genoeg om je dekking bij te stellen!

Ook bij collectieve verzekeringen komt oververzekeren vaak voor. Bij een collectieve zorgverzekering krijg je vaak allerlei extra behandelingen aangeboden. Op zich fijn, maar niet nodig als je er nooit gebruik van maakt. Soms is het dan handiger om je te laten verzekeren voor verschillende zaken.

8. Overweeg een broodfonds in plaats van een AOV

Voor zzp’ers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een mogelijkheid. Een nogal prijzige – dat wel helaas. Met zo’n verzekering krijg je een bedrag uitgekeerd als je deels of volledig arbeidsongeschikt raakt. Afhankelijk van je beroep, je leeftijd en het verzekerde bedrag, kan zo’n verzekering zo een paar honderd euro per maand kosten. En dan te bedenken dat het bedrag oploopt naarmate je ouder wordt.

Een alternatief voor een AOV is een broodfonds of een collectief van ondernemers (zoals SharePeople). Je maakt dan samen met andere ondernemers deel uit van een fonds. Als een van jullie arbeidsongeschikt raakt, dragen jullie samen de kosten. Kost vaak een paar tientjes in plaats van een paar honderd euro per maand. Met de dekking van het fonds krijg je in ieder geval de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid maandelijks een bedrag uitgekeerd.

9. Betaal je premie in één keer

Vaak heb je bij verzekeringen de keuze tussen per maand betalen via een incasso of in één keer het bedrag betalen. Dat laatste is meestal extra voordelig. Je strijkt er een mooie korting mee op, omdat voor betalen in termijnen vaak een toeslag wordt gevraagd. Dus, als je het geld op je rekening hebt staan en kunt missen, kijk of je de rekening vooruit kunt betalen voor het hele jaar.

Een mooie manier om een paar euro tot een paar tientjes te bezuinigen op je verzekeringen, zonder dat je je ook maar ergens in hoeft te verdiepen.

10. Verhoog je eigen risico

En als afsluiter van dit artikel over besparen op verzekeringen nog een kleine tip voor je zorgverzekering. Maak jij nauwelijks gebruik van zorg en verwacht je (*even afkloppen*) dit jaar ook geen zorg nodig te hebben? Dan kun je eventueel je eigen risico verhogen. Dit levert je een korting op je premie op.

Let wel op dat er altijd iets kan gebeuren waardoor je alsnog in het ziekenhuis belandt. Zorg ervoor dat je in dat geval genoeg geld op je rekening hebt staan om het hogere eigen risico te kunnen betalen.

Besparen op verzekeringen? Bekijk jouw opties!

Je ziet: besparen op verzekeringen kan prima zonder slecht verzekerd te zijn. Kijk vooral wat voor jou wel en niet zinvol is om op te besparen. Leg je maandelijkse kosten voor verzekeringen naast elkaar, noteer alvast in je agenda dat je in december de verschillende zorgverzekeringen vergelijkt en kijk wat jouw precieze opties zijn om te bezuinigen op verzekeringen. Maandelijks geld overhouden hoeft niet lastig te zijn.