• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Recordaantal hypotheekaanvragen door rentestijging voor hypotheken

Recordaantal hypotheekaanvragen door rentestijging voor hypotheken

Huiseigenaren sluiten massaal hun hypotheek over

26 oktober 2021 door Romy Veul
11 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar afgelopen week heeft zo’n twee op de drie geldverstrekkers zijn hypotheekrente echt verhoogd. Met name bij rentevaste periodes van 10 en 20 jaar zijn de stijgingen te zien, en het zou goed kunnen dat er meer rentestijgingen aankomen. Dat is veel hypotheekeigenaren niet ontgaan. Het aantal hypotheekaanvragen lag de afgelopen twee weken hoger dan ooit tevoren. Oversluiten is juist nu erg in trek bij mensen die nog snel van de huidige lage rente willen profiteren.

Serieuze rentestijgingen

Eerder dit jaar waren al wel wat hypotheekstijgingen te zien. Maar vaak waren die vrij voorzichtig te noemen. Vanwege de sterke concurrentie durfden de meeste geldverstrekkers het niet aan om hun hypotheekrente fors te verhogen als hun concurrenten niet meegingen. Dit keer deden de bekende geldverstrekkers dat wel vrijwel allemaal. Vaak ook met een hoger percentage dan gemiddeld. Bovendien is te verwachten dat het niet bij deze stijgingen blijft en dat er binnenkort meer zullen volgen.

Recordaantal hypotheekaanvragen

Vanwege de aangekondigde renteverhogingen rees het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen twee weken de pan uit. Uit informatie van Hypotheken Data Netwerk blijkt dat twee weken geleden 16.000 hypotheekaanvragen werden gedaan en vorige week 15.500 aanvragen. In de afgelopen tien jaar was het maar drie keer eerder zo druk.

Dit heeft vooral te maken met het aantal oversluiters. Mensen sluiten een nieuwe hypotheek af om daarmee hun bestaande hypotheek in één keer af te lossen. Die nieuwe hypotheek gaat uit van het actuele (nu nog) lage rentetarief en biedt vaak betere voorwaarden. Dat kan zo een fors bedrag aan maandlasten schelen.

Langer profiteren van lage rentes

Waarom die hausse op nieuwe hypotheken juist nu te zien is? Klanten willen nog van het huidige lage tarief profiteren en sluiten daarom hun hypotheek over voordat het te laat is. Daardoor gaan ze langere tijd dit lage tarief betalen en kunnen ze dit rentepercentage bovendien gedurende een lange rentevaste periode laten vastzetten. Daardoor betaal je wel tien of twintig jaar lage rentelasten.

Meer weten over hypotheek oversluiten? Lees onze gids hypotheek oversluiten voor meer informatie. Bekijk op onze site ook de actuele rentestanden

Bron: De Telegraaf