• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Inflatie op hoogste niveau sinds 40 jaar, wat zijn de gevolgen?

Inflatie op hoogste niveau sinds 40 jaar, wat zijn de gevolgen?

Wat merk jij in je portemonnee?

10 december 2021 door Romy Veul
22 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De prijzen voor goederen en diensten lagen afgelopen maand 5,2% hoger dan 12 maanden geleden. Sinds 1982 is er niet eerder zo’n hoge inflatie geweest. De prijzen voor sommige goederen en diensten zijn hard gestegen. Wat merk je daar op dit moment direct van in je portemonnee?

Hoeveel inflatie?

In oktober lag de inflatie nog op 3,4 %; dat is in een maand tijd al opgelopen tot 5,2%. Een forse stijging! Nu is er wel een kleine kanttekening nodig. De prijzen lagen in november vorig jaar juist op een heel laag niveau door de coronacrisis, wat deels verklaart waarom we op zo’n hoog inflatiepercentage uitkomen. Het is logisch dat het economisch herstel ook heeft gezorgd voor hogere kosten voor onder meer gas, elektriciteit en benzine.

Elektriciteit en gas

Dat de gasprijzen fors zijn gestegen, is je vast niet ontgaan. In november 2021 betaalden we meer dan de helft meer voor gas dan een jaar geleden. De prijzen voor elektriciteit stegen zelfs met ruim driekwart.

Om de impact hiervan voor het huishoudboekje van consumenten te beperken, heeft het kabinet een fors bedrag uitgetrokken van maar liefst 3,2 miljard euro. Daardoor zullen die prijsstijgingen niet volledig aan huishoudens worden doorberekend.

Benzine

Ook aan de pomp reken je een hoger bedrag af dan 12 maanden geleden. Je betaalt op dit moment ruim 31% meer voor dezelfde hoeveelheid benzine dan een jaar geleden.

Kleding

De prijzen voor kleding zijn ook iets gestegen, zo blijkt uit berekeningen van het CBS. We rekenen voor onze outfits gemiddeld ruim 5% meer af.

Boodschappen

Voor onze dagelijkse boodschappen tellen we ook een hoger bedrag neer. Eten en drinken kost zo’n 1,1% meer dan in november vorig jaar. Daarmee zijn de prijzen voor voedingsmiddelen vooral afgelopen maand flink gestegen. In oktober was er nog een prijsstijging van 0,2% ten opzichte van een jaar geleden; in november werd daar nog een schepje bovenop gedaan. Het hogere bedrag op de kassabon heeft vooral te maken met de stijgende prijzen voor aardappels, fruit en koffie.

Overigens zijn de prijsstijgingen voor boodschappen niet altijd direct op het prijskaartje in de supermarkt terug te zien. Veel producenten maken slim gebruik van wat shrinkflation wordt genoemd: ze laten hun verpakkingen krimpen of stoppen er minder inhoud in. De prijs blijft gelijk, maar je krijgt dus minder waar voor je geld.

Tip: ontdek hoe je kunt besparen op je boodschappen, juist nu de prijzen van voedingsmiddelen stijgen.

Inflatie tijdelijk?

Diverse economen voorspellen dat de huidige inflatie tijdelijk van aard is. Ook Koen Haegens, economieredacteur bij De Volkskrant, sluit zich daarbij aan. Zo benoemt hij dat auto’s duurder zijn geworden door onder meer het chiptekort en het gebrek aan scheepcontainers. Dat probleem heeft dan wel een prijsopdrijvende werking, maar is tijdelijk van aard.

Of de inflatie daadwerkelijk tijdelijk zal blijven, hangt er vooral van af of er domino-effect ontstaat of niet. Als de inflatie langer aanhoudt, moeten werkgevers wellicht meer loon betalen en dit ook weer doorberekenen in hun prijzen. Op die manier werk je verdere inflatie in de hand.

Ook kan het zijn dat bedrijven o.a. de hoge gasprijzen gaan doorberekenen in hun prijzen voor voedsel en andere producten voor de consument. Nu is dat nog niet te zien. Maar mocht dat in de toekomst wel komen, dan kan dat ook de inflatie langer in stand houden.

Besparen op je vaste lasten?

Vind je het vanwege de inflatie fijn om waar mogelijk te besparen op je vaste lasten, zodat je meer geld overhoudt? Wellicht is je hypotheek oversluiten een goed idee. Lees onze gids hypotheek oversluiten om te ontdekken hoe dit voordelig voor je kan uitpakken.